Правилна технология за консервиране

Вече ви разказахме за как да спойкате проводници у дома, където спряха малко на този етап на запояване, като калайдисване на голи медни проводници. Сега ще обясним по-подробно защо калайдисване на проводниците и как да го направите правилно без опит в работата с поялник. Инструкцията ще бъде предоставена по следния начин - първо ще поговорим за какво е консервирането и след това ще говорим за всички нюанси на този процес.

Защо това е толкова важно?

Факт е, че във въздуха медта може да се окисли, което често води до лош контакт между проводниците. В бъдеще лошият контакт започва да се нагрява и в резултат на това може да възникне пожар в окабеляването. За да не се случи това и запояване на електрически проводници Беше издръжлив, надежден и безопасен, беше необходимо да се калайдират оголените краища на сърцевините с помощта на оловно-калаена спойка.Фото запояване

В допълнение, калайдисването се използва по време на запояване, например, когато свързваща led лента към захранването. Ако нишките на LED лентата не бъдат облъчени, мястото за запояване ще бъде ненадеждно и е възможно окабеляването да падне с течение на времето.

Инструкция стъпка по стъпка

Така че, за да ви е ясно как правилно да захранвате проводниците, ние предоставяме стъпка по стъпка инструкции на снимките:

  1. Пригответе правилния инструмент: остър нож, пинсети или клещи, поялник, спойка и флюс (в нашия случай колофон).
  2. Отстранете PVC изолацията от проводника. За това е най-добре да се използва инструмент за събличанено ако няма такъв, нож ще помогне. Отлепете изолационния слой 10-20 мм.
  3. Внимателно, използвайки същия нож, съблечете сърцевината до метален блясък. Ако жицата, която трябва да калайдисате, е нанизана, размажете всички жици и внимателно ги съблечете с нож.
  4. Свържете поялника към мрежата и изчакайте, докато се загрее. Между другото, преди тенекиране, трябва да почистите върха на поялника от отломки и стара спойка. За да направите това, препоръчваме да използвате файл.
  5. Плъзнете нагрято жило по върха на жицата, която ще калайдисвате.
  6. Докоснете върха на поялника до колофон, а след това веднага до спойка. Работната повърхност на поялника трябва да бъде равномерно покрита с калай.Прост начин за калай
  7. Докоснете жило до медна жица. Припойът трябва да бъде равномерно разпределен върху медния проводник. За по-добро калайдисване препоръчваме да вземете проводника с чифт клещи или пинсети и след това да калайдисвате върха от всички страни, независимо да навивате жицата.
  8. Визуално вижте колко добре сте успели да разкъсате кабела. Снимката по-долу е пример за добре свършена работа. Ако не е покрита цялата повърхност на спойка, повторете стъпки 6 и 7.Съвети за калайдисан проводник

По този начин можете бързо и ефективно да калайдисвате проводници у дома. Обръщаме вашето внимание на факта, че калайдисването на тънки проводници от слушалки (или микрофон) трябва да се направи малко по-различно. Тъй като проводниците са емайлирани (лакирани), първо трябва внимателно да почистите емайла с остър нож.След това вече е необходимо калайдисване с поялник.

Видео уроци по темата:

Можете да калайдисате тел без колофон - използвайки специална спояваща киселина. В този случай първо трябва да обработите работните повърхности (върха и върха на окабеляването) с четка, потопена в киселина, и след това да нанесете спойка. И двата метода могат да се използват без страх за качеството на бъдещата връзка. Що се отнася до дебелата жица, по-лесно е да я облъчите, отколкото много тънка. Ще се изисква малко кокал и още по-малко време, основното - не забравяйте да оголите повърхността на вената с нож.

Тук, използвайки такава проста технология, можете да го направите сами с поялник. Надяваме се, че сега знаете как да калайдисвате тел и за какво е тя. Ако в даден момент не сте разбрали, препоръчваме ви да погледнете визуалната видео инструкция или да зададете въпрос в коментарите!

Не забравяйте да прочетете:

(10 гласа)
Зареждане...

Един коментар

Добави коментар