Как да направите светлина на балкона?

По правило екипажите за монтаж по време на строителството на апартаменти не поставят осветителната линия към лоджията, оставяйки тази работа на собствениците на жилища. Понякога няма нужда да провеждате светлина на балкона, а понякога не можете без него. След това ще разгледаме стъпка по стъпка инструкциите за инсталиране на осветление сами.

Стъпка 1 - Определете опцията за окабеляване

Първото нещо, което трябва да направите, е да решите следните въпроси:

 • как да направим кабела по стените (в портите или кабелния канал);
 • колко тела ще бъдат инсталирани и каква е общата им мощност;
 • откъдето ще бъде изтеглена новата линия (от разпределителния панел, разпределителната кутия в съседната стая или от най-близкия изход);

Снимка за стена

Ще разгледаме всеки от въпросите по-подробно, за да можете правилно да провеждате светлина на балкона в панелната къща.

Метод за полагане на линия

Така че можете направете скрито окабеляванекато сте пробили стените от съседната стая (или разпределителна дъска) или пуснете кабела по стените, като използвате специална пластмасова кутия. Първият вариант се препоръчва, ако решите напълно заменете окабеляването в апартаментазащото няма смисъл да разваляте декорацията на стените заради свързването на една или две лампи.

Скрито окабеляване

Що се отнася до пластмасовите канали, които са монтирани на стените, по-логично е да ги използвате, за да провеждате светлина на балкона със собствените си ръце в този случай. Това се дължи на факта, че с този метод на окабеляване работното време и сложността му забележимо се намаляват. В същото време откритото окабеляване не е толкова надеждно и по-податливо на механични повреди.Закрепване на окабеляване на специални изолатори

Независимо от това, нашата присъда е, че е по-добре да провеждаме светлина на балкона по открит начин, което е много по-лесно и в същото време не изисква специален инструмент, например перфоратор. В допълнение, отвореното окабеляване може да се извърши в електрически цокъл или върху скоби, които се закрепват още по-лесно и по-бързо. За това как се изпълнява прокарване на кабела в кабелния канал, разказахме в отделна статия.

тела

На този етап трябва да решите кои устройства ще се използват за осветление. Най-често при свързване на светлина на балкона се използват прожектори, брави и LED лента. Научете повече за опциите. балконно осветление Можете в съответната статия, в която предоставихме и визуални снимки, примери за най-популярните устройства.

Гледайки напред, бих искал да отбележа, че колкото по-мощни са лампите, толкова по-голяма е вероятността да се наложи да изведете нов ред от разпределителния панел, което е проблематично и не особено разумно. Препоръчваме да гледате видео на различни опции за осветление на лоджията, които дават ясна представа дали светлината изобщо е необходима в такава стая:

Избор от най-добрите идеи за осветяване на балкон и лоджия

Точка на свързване

Както казахме по-рано, има три източника на енергия, от които можете самостоятелно да свържете светлината към балкона. Първият и най-труден вариант е да разтегнете окабеляването от щита на апартамента. В този случай ще е необходимо да се очертае маршрут през всички стаи, които минават, което е много трудоемко събитие, дори и с открито окабеляване. Препоръчваме да използвате този метод само ако решите да извършите пълна подмяна на осветителната линия.

Снимка апартамент щит

По-разумно е да прекарате светлината до балкона от съседната стая, с която блокът на прозореца граничи. За това се нуждаете намерете разклонителна кутия в стената и нарисувайте нова линия от нея. Проблемът, който може да срещнете е ненадеждното старо окабеляване или малкият диаметър на кабелните сърцевини. Ако в помещението са свързани мощни електрически уреди, далеч не е фактът, че окабеляването може да издържи друг сектор за натоварване, който ще идва от електрическите крушки. В този случай трябваопределете напречното сечение на жицата на входа на стаята и изчислете дали има текущ марж на натоварване. Ако доставката не е голяма, по-добре е да използвате само крушки с ниска мощност.Разклонителна кутия

Е, третият вариант е подобен на предишния, защото Източникът на енергия ще бъде следващата стая. Единствената разлика е, че няма да е необходимо да се провежда светлина на балкона от разклонителната кутия, а от изхода. Този метод на окабеляване се нарича свързваща връзка. Ако кутията за инсталиране е далеч и не искате да опъвате мрежата през цялата стая, тази опция ще бъде най-подходяща.Заключение на кабела от изхода към друга стая

Веднага щом решите всички тези въпроси, ще бъде възможно да преминете към точката и да начертаете електрическата верига на осветлението. След схемата всички компоненти вече са закупени и се извършва инсталация.

Стъпка 2 - Създайте схема за свързване

Схемата за свързване на всички елементи ще зависи от това коя опция за точка на доставка сте избрали. Няма да обмисляме как кабелът се насочва към мястото на инсталиране на лампите, така че ще покажем пример, в който входът вече е на лоджията.

Ако вече сте решили да направите светлина на балкона, тогава може би инсталирането на изход няма да навреди. В този случай проста схема на свързване с една лампа ще изглежда така:Socket превключите крушка

Някои насоки за проектиране на проект:

 • Разклонителната кутия трябва да бъде отведена в съседната стая, за да не застраши телени връзки (балконите често изтичат, могат да бъдат издухани с лошо остъкляване и т.н.).
 • Ако решите да инсталирате стенна брава, монтирайте я върху прозореца. Това място е по-малко податливо на повреди.
 • Всички елементи на осветителната линия трябва да са водоустойчиви. Ако кабелът ще бъде положен по отворен начин, поставете го в гофрирана тръба.
 • Кабелът трябва да е меден, с напречно сечение най-малко 1,5 мм2, По-добре дайте предпочитание на марката VVG, което е идеален вариант за цена и качество.
 • Трябва да свържете проводниците терминални блокове на вагонитеВсяко усукване е много опасно, особено на лоджията.

След като съставите схемата и закупите материали, можете да продължите към основния процес.

Стъпка 3 - Начертайте линията и се свържете

Например, помислете за най-трудните от начините - когато трябва да провеждате светлина на балкона, изчертавайки линия от щита. За да разберете инструкциите, условно ще ги разделим на параграфи:

 1. Изключете електричеството в апартамента (автоматична машина на входния панел).
 2. Изрежете желаната дължина на проводника.
 3. Направете маркировки по стените, за да ги изкормят.
 4. Създайте технологични канали от входа към разклонителната кутия на лоджията. Също така направете строб за превключватели, гнезда, монтажна кутия. Можете да донесете светлина на балкона само през стената, така че ще трябва да пробиете дупка на подходящо място, което е достатъчно, за да премине гофрираната тръба.
 5. Поставете кабела в портата и го фиксирайте с алабастър на всеки 20 см (решението бързо се настройва, което е много удобно).
 6. Свържете всички елементи в една верига, в съответствие с създадената диаграма.
 7. Обадете се на готовата линия с мултицет за наличност късо съединение, Ако всичко е наред - затворете строб с разтвор.
 8. Свържете светлината към прекъсвача на входната верига и включете електричеството.
Видео урок за правилното свързване на светлината

Това е всичко, което трябва да знаете, за да провеждате светлината на балкона със собствените си ръце. Както можете да видите, е съвсем реалистично да направите електрическата инсталация сами, дори без определени умения. Ако решите да направите осветлението на лоджията без електричество, инсталирайте специални лампи с батерии, които са популярни сред собствениците на апартаменти в панелни къщи.

Подобни материали:

Избор от най-добрите идеи за осветяване на балкон и лоджия

Видео урок за правилното свързване на светлината

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар