Правим LED осветление на стълбите

Ако сте щастливият собственик на двуетажна частна къща или вила, добро решение би било да направите вграденото осветление на стълбите, водещи към втория етаж. Към днешна дата най-добре е да използвате специална диодна лента, прожектори или брави, монтирани по протежение на стъпалата. Разбира се, първата опция изглежда най-красива, в допълнение, лентите на светодиодите са доста просто монтирани и свързани с мрежата. По-нататък ще ви кажем как сами да направите осветление на стълбището с LED лента, като осигурите всички необходими снимки, видеоклипове и диаграми.

Стъпка по стъпка инструкции за инсталиране

Изберете схема на осветление

На първо място, трябва да решите как да поставите осветяването на стъпалата на стълбите - в стената отстрани, отдолу, през една стъпка, по цялата ширина или само в центъра. Можете да видите примери за осветление на снимката по-долу:

Също така трябва да решите как да управлявате LED лентата - тя ще се включи с конвенционален светлинен превключвател, сензор за движение или чрез превключвател, Много зависи и от това. Когато решавате всички организационни аспекти, можете да пристъпите към изчисляването на материалите и подбора на подчертаващи елементи.

Ние броим материали

Препоръчваме ви да направите собствено осветление на стълбището, както следва:

 1. Осветеност на всяка стъпка с разстояние най-малко 5 см от краищата.
 2. Сензорите за движение са инсталирани в горната и долната точка на стълбите.
 3. Осветителната система е организирана на базата на контролера Arduino.
 4. Освен това трябва да се монтира фотореле, така че LED лентата да се включва само при здрач.
 5. Що се отнася до лентата, нейните характеристики трябва да бъдат следните: 60 светодиода на метър, SMD 3528, IP степен на защита най-малко 67.

Моля, обърнете внимание, че във вашия случай можете да използвате други материали. Например, ако не искате да се занимавате с автоматично подсветка и разбирате връзката на всички елементи към контролера Arduino, можете просто да контролирате осветлението с помощта на преминаващи превключватели, което значително ще опрости инсталацията и цената на системата. Когато всички материали са преброени и закупени, можете да продължите с инсталирането и свързването на LED лентата на стъпалата на стълбите със собствените си ръце.

Монтажни работи

Така че, за да направите вграденото осветление на стълбите към втория етаж, следвайте инструкциите по-долу:

 1. Нарежете LED лентата на ленти с подходяща дължина. Не забравяйте, че трябва да го нарежете на специално определени места, както е показано на снимката по-долу:Правилно рязане на ленти
 2. Припой проводници към контактите за свързване на подсветката към контролера. Можете също така да използвате специални съединители, за да не губите време при работа с поялник.Използване на запояванесъединител
 3. Обезмасляваме стъпките и лепим LED лентата на подходящо място.Ако няма начин да направите скрито осветление на кацането, можете да използвате специален алуминиев профил, който ще предпази лампата от механични повреди.Външна инсталация в профилПочистващ монтаж
 4. Срещу долната и горната стъпка инсталираме сензори, както е показано на диаграмата по-долу. за как да свържете сензор за движение към светлината, разказахме в съответната статия.Диаграма за инсталиране на сензори за движениеСензори на стената
 5. Скриваме всички проводници в кабелния канал, който прикрепяме или отстрани на стената, или под полета на стълбите.
 6. На подходящо място монтираме кутията, в която ще бъде разположен контролерът за интелигентно управление на LED осветлението на стълбите.Контрол на осветлението
 7. Свързваме всички елементи в една система, свързваме контролера към компютъра и изтегляме кода, който лесно може да бъде намерен в Интернет. Диаграмата на връзката изглежда така:Arduino верига на контролераТип за един мартTwin March Design
 8. Проверяваме инсталацията и ако не са открити грешки, тестваме осветеността на LED стълбището. Ние коригираме режима на осветление за себе си и се наслаждаваме на това, което успяхте да направите.


Препоръчваме ви също да гледате видеоклипа, който разгледа по-подробно някои въпроси по този въпрос:

Преглед на интелигентен контролер

Как изглежда автоматично включване на светлината?

Тук, съгласно такива инструкции, можете сами да направите осветлението на стълбището с LED лента. Както можете да видите, няма специални затруднения при инсталирането, така че за да имате автоматично осветление на стъпалата към втория етаж в частната ви къща, ще трябва да разберете как да свържете контролера Arduino.

Готови решения

Препоръчваме ви също да разгледате снимката на идеите за осветление на стълбището, за да се вдъхновите и да изберете най-подходящия вариант за вашите собствени условия. Тук ще предоставим няколко опции за тела, така че да знаете как иначе можете да направите стъпките за осветление.

Използването на брада, инсталирана по стълбите:

Идеи за създаване на улично осветление върху дървени, бетонни и каменни стъпала:

Успешно използване на прожектори в интериора:

Е, най-модерното и в същото време просто решение е използването на диодни ленти:

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите стълби с LED осветление в частна къща. Надяваме се нашата инструкция с примери за снимки и диаграми да ви е била полезна!

Интересни материали по темата:

Преглед на интелигентен контролер

Как изглежда автоматично включване на светлината?

(8 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Володя

  Достъпно и разбираемо!

  отговор
  • Дмитрий

   Какво е достъпно и разбираемо тук? Правят се снимки от един сайт, схеми от друг. Друга скица за ардуино може да се намери свободно в интернет ... поне ще бъде дадена връзка.

   отговор
 • Александър

  Дали нулевата жица бърза към всичко?

  отговор

Добавете коментар