Схеми за свързване на RGB LED лента към мрежата

Наскоро разгледахме как да свържете rgb доведе лента до електрическата мрежа. Сега ще разгледаме един по-задълбочен въпрос - изборът на подходяща схема за свързване на елементи във верига. Днес за осветление в интериора използвайте 5-метрови секции, общата дължина на които не надвишава 20 м, така че ще разгледаме всяка от опциите за свързване с усилвател и контролер.

Съдържание:

5 m

Най-простият и най-евтиният вариант е да свържете лента с дължина до 5 метра. В този случай можете да направите без усилвател и допълнително 12V захранване. Всичко, от което се нуждаете, е 1 PSU с подходяща мощност, RGB контролер и самия LED материал. И така, схемата на свързване на многоцветна лента от 5 метра е следната:Контролер и PSU връзка

Тази опция се използва рядко поради малката дължина на проводника. Препоръчва се да го използвате, ако трябва да извършите оригинала осветление на балкона.

10 m

Такава дължина ще бъде достатъчна, за да освети периметъра на малка стая, например, коридор. Ако мощността на лентата не е твърде голяма, можете да свържете две секции паралелно към едно захранване и контролера. Основното е, че мощността на последната е била по-висока от две лампи. На вашето внимание, схемата за свързване на RGB LED лента до 10 метра:Паралелна връзка

Ако сте купили мощна лента (повече от 60 светодиода на метър), ще трябва да я инсталирате към усилвателя и допълнително захранване. В този случай проектът ще изглежда така:Монтаж чрез усилвател

15 м

С такава дължина на лентата вече не можете да правите без допълнителен RGB усилвател и захранване. Препоръчва се да изберете устройства с достатъчно висока мощност, които да са достатъчни за обслужване на два сегмента. Типична схема за свързване на RGB RGB LED лента не повече от 15 метра е следната:Подсветка с две захранвания

Тази дължина ще бъде достатъчна за създаване скрити таванни светлини или монтаж осветление в кухнята.

20 м

Е, последният, най-труден вариант е да свържете многоцветна лента с дължина до 20 метра. Тук препоръчваме да използвате следната схема на свързване, с две захранвания и усилвател:Проектът на 4 сегмента

Ако изберете правилния параметър за захранване за всички компоненти на веригата, подсветката ще работи дълго време и без проблеми! Ако дължината на материалите е още по-дълга (30, 35 метра и т.н.), трябва да действате в същия дух - добавете усилватели и захранващи устройства. Можете ясно да видите процеса на свързване във видеото по-долу:

Как да свържете проводници

Това са всички най-популярни схеми за свързване на RGB лента с усилвател и контролер към 220 V мрежа! Изберете най-подходящата опция и продължете към кабелната връзка. Няма нищо сложно в инсталационната работа, както се вижда от статията, която споменахме в самото начало!

Прочетете също:

Как да свържете проводници

(1 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Александър

  Здравейте.Въпросът ми е: има ли ограничения за дължината на проводниците от захранването към контролера и от контролера до самата лента RGB?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Що се отнася до всякакви ограничения, не съм ги срещал. От опит мога да кажа, че захранването винаги е поставено до контролера. От контролера до лентата 3 метра, можете да направите дължината, това се практикуваше, не мога да кажа за по-голямото разстояние. И какво е вашето разстояние и каква е причината за това?

   Отговарям
 • Александър

  32 стъклени рафта, осветени около периметъра с лента RGB, са подредени по хаотичен начин над бар брояча около периметъра на бар брояча. Не е реалистично да се крият захранващи устройства и усилватели на рафтовете. + 2 контролера (съответно 2 групи). Мисля, че 3 метра ще са достатъчни.

  Отговарям
 • Сергей

  Защо няколко PSU-та, ако има такива на 30A? Подобна схема няма да работи: PSU при 30A> rgb контролер> усилвател 12A> 16 метра лента RGB? Благодаря.

  Отговарям
 • Max

  Сергей, мисля, че токът няма да достигне усилвателя, ще трябва да използвате дебела жица, напречно сечение над 0,75

  Отговарям

Добави коментар