Какво е димер и как работи?

Какво е димер, как работи и къде се използва това устройство? Не всеки човек, който не познава основите на електротехниката, е готов да отговори на този въпрос, въпреки факта, че в ежедневните дейности това устройство трябва да се среща доста често. Димер е устройство, чиято основна цел е да регулира яркостта на сиянието на електрическите осветителни устройства. Устройствата са разделени на две основни групи, в зависимост от вида на обслужваните лампи. На практика намират приложение димери, предназначени за лампи с нажежаема жичка или за LED лампи. Едната група комбинира контролери за осветление, чийто принцип се основава на използването на променлив резистор, а другата е осигурена от полупроводниково устройство, триак. След това ще разгледаме по-отблизо устройството, принципа на работа и назначаването на димери.

Резисторен димер

Това устройство се използва в повечето случаи като димер контрол. Нека помислим как е конструиран този димер и от какво се състои. В този случай функцията на основното работно тяло на осветителния контролер се изпълнява от реостат или променлив резистор. Принципът на работа на такова устройство се обяснява с разпоредбите Закон на Ом, Увеличаването на съпротивлението на резистора води до намаляване на стойността на тока във веригата на осветителното устройство, което в крайна сметка намалява интензивността на нажежаемата спирала на лампата. Въпреки простотата на дизайна на димера на резистора, това устройство има значителен недостатък - консумацията на енергия остава непроменена, независимо от интензитета на светлината. Увеличаването на съпротивлението на резистора ще доведе до спад на тока върху нишката на лама, но в същото време общото текущо натоварване на веригата няма да се промени в по-малка посока, излишната енергия, изразходвана ще се освободи под формата на топлина върху реостата. Много важно при използването на преносими лампи, оборудвани с лампи с нажежаема жичка. Намаляването на яркостта на сиянието абсолютно не допринася за пестене на енергия от батерията.

Димери, чийто принцип е да се използва резистор, не са често, но се използват за регулиране на сиянието на полупроводникови лами. В електротехниката този метод на управление се нарича аналогов. Методът за аналогово управление не намери широко приложение поради ниска ефективност, както и поради високата чувствителност на полупроводникови устройства и устройства към промени в текущите натоварвания.

Триак Димер

Реалностите на съвременния живот диктуват необходимостта от задълбочен преход към релсите на енергоспестяващите технологии, в светлината на тези тенденции има активно въвеждане на полупроводникови осветителни устройства.За да коригирате режимите на работа на LED лампи, особено популярни са димери, чийто принцип на работа се основава на използването на ШИМ, чиито генератори са устройства, сглобени на триак. В процеса на работа от изхода на PWM генератора към LED устройството се подава електрически сигнал с честота в рамките на 200 Hz. Промяната в яркостта на лампата зависи от времето и продължителността на положителния импулс на напрежението. Най-важното е, че стойността на тока и дадена честота остава непроменена. Графично изглежда така:

Устройството на димери на триаци е малко по-сложно от това на регулаторите, използващи променливи резистори, но сложността на дизайна е напълно блокирана от безспорните предимства, с които това устройство е надарено:

  1. Процесът на регулиране на работата на полупроводникови лампи протича при рационално потребление на електроенергия. Увеличаването на яркостта на лампата не изисква увеличаване на текущото натоварване.
  2. Устройството на димера позволява възможност за включване и управление, както от мястото на инсталиране на устройството, така и чрез дистанционно управление.

Относно, как да направите димер направете сами, разказахме в отделна статия, която горещо препоръчваме да прочетете.

Дизайн характеристики на димери

Конструктивно димерите са проектирани като превключватели за помещения, паркът на тези регулатори е много разнообразен. Те могат да бъдат проектирани както за скрито, така и за външно окабеляване или могат да бъдат монтирани на релса в дим в разпределително табло. Благодарение на съвременните разработки, се предлага голямо разнообразие от методи за контрол:

  1. Регулиране чрез бутон, ключ, колело за регулиране.
  2. Система за управление с докосване.
  3. Дистанционно.
  4. Управление с помощта на Wi-Fi системата, както и възможността за комбиниране със смартфон или таблет.
  5. Акустична система за управление, отговор на определени звукови сигнали.

Задаване на димер във вашия дом е изключително просто, тези устройства са широко представени в специализирани търговски вериги. Поради своите дизайнерски характеристики, димери се инсталират лесно вместо традиционните превключватели, докато имат същата схема на свързване. Когато купувате полупроводникови лампи, трябва да обърнете внимание на факта, че те са съвместими с димери, както трябва да обозначава маркировката на опаковката „диммируема“.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Затова разгледахме устройството, целта и принципа на работа на димери. Надяваме се, че сега ви стана ясно как са подредени димерите и за какво се използват.

Също така препоръчваме да прочетете:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар