Как да поправите гирлянди самостоятелно?

Ако в навечерието на Нова година научихте, че старата гирлянда за коледното дърво не работи, например, един цвят не свети, не бързайте да си купите нов, защото има шанс да поправите щетите със собствените си ръце. За щастие подреждането на тези светлини за коледно дърво не е твърде сложно и ако внимателно проверите всички възможни неизправности, можете да извършите ремонт у дома. След това ще разкажем на читателите на сайта Elecroexpert, как да поправите гирлянда, ако контактните проводници се спуснат в нея, крушка изгаря или режимите не се превключват.

Един или повече цветове са изключени

Един от най-отнемащите време откази се счита за случаят, когато един или два цвята не работят в електрическата гирлянда, например само червено или жълто и синьо, както е на снимката по-долу. Това показва, че най-вероятно крушките в съответния раздел са изгорели.

Само 2 цвята работят

За начало все още препоръчваме да разглобите капака на превключвателя, който е и управляващото устройство, и да проверите надеждността на всички връзки - контактите, споени към платката. Веднага предлагаме да гледате видео урок от младия майстор, който ясно показва какво да направите, ако жицата от дъската се счупи:

Как да извършите прост ремонт на неизправност?

Ако изглежда, че всичко е наред, това означава, че с голяма вероятност е възможно да се прецени, че крушката е изгоряла. Факт е, че съвременните гирлянди са подредени така, че всички едноцветни лампи да са свързани последователно и ако има светлини, светлината ще изгасне на целия електрически клон. За да коригирате щетите, се препоръчва да действате, както е препоръчано от стар стар учебник: нарязайте гирляндата наполовина и позвънете и двете секции. След това продължете по същия начин със секцията на празен ход: намалете с 2 и проверете отново и така нататък до края, както е показано на диаграмата.

Схема за поправка

В резултат на това можете да определите коя лампа не работи и да я замените. Обръщаме вашето внимание на факта, че такъв метод на ремонт е препоръчително да се използва, ако електрическата гирлянда не е разделима, като правило, китайска.

За да поправите бързо гирляндата със собствените си ръце, можете да вземете тестер и вместо сонди, прикрепете игли към нейните краища. Използвайки иглите, пробийте последователно всеки от секциите на веригата, така че иглата да премине към сърцевината, носеща ток, и потърсете къде съпротивлението на секцията е значително различно. По този начин можете да намерите повреда и да я поправите с по-малко усилия.

Старите съветски гирлянди върху коледното дърво (без кутия) в това отношение са по-удобни, защото в тях всички лампи се завинтват в патроните и е възможно да се определи коя крушка не работи без поялник и омметър по метода на изключване - като вземете работещ източник на светлина и последователно го завийте във всички касети. Друг метод за ремонт е да използвате тестера за измерване на съпротивлението на всяка лампа, докато не откриете изгорена.

Пример за поправка на друга трудна неизправност:

Защо съветската електрическа гирлянда не работи и как да я поправите сами?

Друг начин за фиксиране на счупена електрическа гирлянда е да се провери целостта на общата жица.От едната страна на дъската ще видите 5 споени проводника: 4 за блясъка на всеки от цветовете и един общ. Сега, ако общият проводник се счупи, просто трябва да го спойкате.

В допълнение към електрическата крушка, причината, че един или повече цветове в гирляндата не свети, може да е счупена жица, която е отговорна за определен цвят. Този проблем най-често възниква, ако в къщата има котки или кучета, които играят през проводниците. В този случай трябва да намерите мястото на повредата, отново да завъртите проводниците на тока и да ги изолирате. След това няма да навреди да предоставите защита от проводници от домашни любимци.

Изобщо не свети

Ако вашата LED гирлянда не свети и сте убедени, че това не е въпрос на светодиоди, тогава вече трябва да гледате контролния блок и захранващия кабел. Първо проверете целостта на кабела, може да е бил прекъснат или контактът при връзката с чипа да е прекъснат. След това проверете как са споени всички контактни връзки към платката. Например, на снимката по-долу, един от проводниците изгоря. Ако всичко работи, тогава дъската изгоря. Можете, разбира се, да си купите нова гирлянда, ако тази е била евтина китайска, но ако искате да поправите продукта, сега ще ви кажем как да го направите.

Неуспешен контакт

Вместо стоящ контролен блок можете да използвате стартер от флуоресцентна лампа 127 или 220 волта (разликата е само в скоростта на мигане на крушките). Първо проверете как са свързани светодиодите. Ако се окаже, че крайните елементи на групите са свързани помежду си с аноди, ще трябва да преработите веригата и да свържете светодиодите към катодите. Това се дължи на факта, че за нормална работа на стартера, напрежението към анода трябва да се подава през 5-ватов резистор с съпротивление 15-20 kOhm. Освен това в схемата ще трябва да бъдат включени и диоди, както е показано на диаграмата по-долу. Диодите са необходими, за да се предава обратния ток през мрежата през себе си. По този начин можете да го преработите и по този начин да поправите LED гирляндата със собствените си ръце у дома.

Схема за промяна

Както можете да видите, ще трябва да си направите труда да ремонтирате продукта, така че ако китайската електрическа гирлянда е по-добре да не губите време и да си купите нова. Относно, как да изберем гирлянда за коледно дърво, разказахме в отделна статия. Между другото, препоръчително е да го преработите отново като стартер, дори ако гирляндата не мига или не превключва режими, а контролерът е причината за това.

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако светодиод изгори в коледна диодна лампа, след което цялата секция не свети, спойка работещ елемент, като стриктно спазвате полярността!

Крушките се сринаха

Ако една или повече крушки са счупени и искате да поправите продукта, препоръчваме просто да замените повредената Източник на светлина на ново. Обръщаме вашето внимание на факта, че подмяната трябва да се извърши само при изключено захранване, за да не се получи токов удар. В това, разбира се, нечупливите лампи са по-добри, защото подобна неизправност ги заобикаля.

Всички светлини светят

Ако нямате под ръка резервна микролампа, можете спокойно да отрежете счупения и да свържете проводниците без него.

Е, последното нещо, което исках да кажа - ако вашата тръбна гирлянда (duralight) не работи, опитайте визуално и с помощта на тестер да намерите проблемната зона и да я изрежете на места, предназначени за рязане (маркирани с ножици). След това свържете работните секции със специални конектори, върху които ремонтът ще бъде завършен!

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да поправя гирлянда, ако един цвят е изключен или дъската изгори. Сега знаете какво да направите, за да поправите сами щетите!

Ще бъде интересно да прочетете:

Как да извършите прост ремонт на неизправност?

Защо съветската електрическа гирлянда не работи и как да я поправите сами?

(20 гласа)
Зареждане...

26 коментара

 • Влад

  Проводниците на платката слезеха от гирляндата ми. Работете крушки. И не мигат. Защо и какво може да се направи, какви подробности трябва да се използват за мигане?

  Отговарям
  • Admin

   Трябва да спойкате проводниците към платката!

   Отговарям
 • Тина

  Ами ако само една крушка не работи? какво може да се направи за това?

  Отговарям
  • Admin

   Сменете го или го извадете напълно от веригата.

   Отговарям
 • Джулия

  Добър ден. Имам улица на гирлянда "ресни". Редуваха се 3 секции от 4. Във всеки от 5 клона. Преди секцията да излезе, секцията започна да мига с увеличаване на мигащата честота. Сега свети само централната секция. Върху прозорец у дома виси гирлянда. Каква може да е причината за срива? Диоди? И какво може да се направи?

  Отговарям
  • Admin

   Мисля, че трябва да проверите кондензаторите.

   Отговарям
 • Игор

  Три цвята работят, мигайте. И един просто гори. Не разбирам какъв е въпросът. Кажи ми

  Отговарям
  • Олексий

   Срив на тиристора, най-вероятно. Или сменете тиристора или го оставете да изгори. Друг вариант за parlevel с друг канал. Но първият вариант е най-кошерният

   Отговарям
 • Катрин М

  Една крушка се разби. Изключих я от веригата, а червените светлини все още не работят в гирляндата. Проверих всички останали крушки във веригата, изглежда, че работят визуално. Какво си направил грешно, кажи ми?

  Отговарям
 • Настя

  Проводниците от щепсела отпаднаха и сега гирляндата не работи. Какво да правя ?

  Отговарям
 • Александър

  Всички проводници отпаднаха, как да намеря общ

  Отговарям
 • Руслан

  Гирляндата гори за 30-60 секунди, след което угасва. След известно време може да светне отново 30-60 секунди ... Как да го поправим?

  Отговарям
 • Олга

  Здравейте, купих гирлянда.След 5 минути тя се взриви, проводниците се разкъсаха, отново се запояваха и отново избухна и плочата се стопи много, може ли нещо да се оправи?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! От съображения за сигурност е по-добре да хвърлите тази гирлянда.

   Отговарям
 • максима

  Здравейте, кажете ми, мога ли да свържа две гирлянди към един блок, само един блок е загубен?

  Отговарям
 • Елена

  Добър вечер, скъсах окабеляването в кутията, но няма поялник, какво мога да направя?

  Отговарям
 • Елена

  Вече свърших, почистих проводниците, увих във фолио и здраво затегнах самата кутия, всичко свети. Надявам се на сто всичко да е наред😀

  Отговарям
 • Валентин

  Всичките 5 окабелявания отпаднаха 2 от тях са празни на един 2 цвята как да се свържете към платката

  Отговарям
 • Сергей

  При мен всички проводници на гирлянда се откъснаха. Как да ги спойкате: 5 проводника до 3 контакта. Какъв цвят къде да спойка?

  Отговарям
 • босилек

  Всички проводници на гирлянда отпаднаха ... Пет проводника, пет контакта .. какъв цвят е къде да спойкате, един от проводниците е "общ"?

  Отговарям
 • Витали

  Здравейте, в моята гирлянда 1 канал е включен (1характер) самата гирлянда е 3 проводника, 1 проводник от тях е слезел, къде да го спойка? къде слезе? Не мога да намеря.Благодаря

  Отговарям
 • Света

  Какво да направите, ако дъската е изгоряла? мога ли по някакъв начин да насоча?

  Отговарям
 • Denis

  Гирляндата спря да мига, всички вериги са непокътнати. Всички светлини са включени. Когато включите режима "мигане", той залепва на 3-ти канал. Няма изгаряне на дъската.
  Канали 7. гирлянда с прозорец с един прозорец.

  Отговарям
 • Майкъл

  Добър ден! Имаме някакъв лош човек, който яде улична гирлянда в средата. Моля, кажете ми как сега да определям кой провод на кой съответства?

  Отговарям

Добави коментар