Кой кабел да изберете за осветление

При ремонт на къща или апартамент може да се наложи да преместите съществуващи тела или да инсталирате нови. Въпреки това ще срещнете проблема с инсталирането на осветление и свързването към електрическата мрежа. Съответно, за свързване на тела не може без кабелни продукти. В зависимост от ситуацията и условията на полагане, трябва да изберете подходящата марка и секция на проводника. В тази статия ще разгледаме как да изберем кабел за осветление в апартамент, къща и при други условия.

Строителство и секция

Кабелните продукти се отличават с напречно сечение, вид изолация, наличност на броня, брой на ядрата и клас на гъвкавост. Ако говорим за осветление, тогава за стационарни тела, като полилей или бра, те предполагат неподвижна (неподвижна) инсталация, за това е подходящ твърд проводник или кабел с едножично (монолитно) ядро. За да свържете настолна лампа или лампа, която може да промени позицията си, се нуждаете от гъвкаво ядро.

Веднага направете резервация, че в домашното окабеляване, включително за осветление, използването на проводници с алуминиеви проводници е забранено от изискванията на PUE. Затова съвременните електротехници за тази цел винаги използват медни проводници и кабели, Също така си струва да запомните, че в дървена къща се препоръчва да се постави външно окабеляване в гофрирането, тръбите или кабелните канали.

Напречното сечение на сърцевината се избира въз основа на товара, свързан към нея. За начало, разгледайте таблицата на допустимите непрекъснати токове през проводници:

Таблица на течения и раздели

Обикновено електротехниците използват опростено правило: за търговски обекти използват кабел с напречно сечение от 2,5 квадратни метра. мм. и повече, за осветителни вериги от 1,5 квадратни метра. мм.

Защо е непрактично използването на дебели проводници за всички потребители? Факт е, че разликата в цената е между 1,5 и 2,5 квадратни метра. мм. около 1,3 пъти, в някои случаи и повече. Съответно цената на окабеляването ще бъде неразумна и прекомерна.

Но това е вярно за полагане на линията от отварящия прекъсвач към разклонителната кутия. По-нататъшното окабеляване може да се извърши с по-тънка жица. Например:

 1. Ще свържете полилей с пет рога и ще инсталирате лампи с нажежаема жичка със 100 вата в тях. Тогава токът ще бъде 5 * 100/220 = 2.2 A.
 2. Необходимо е да свържете стенна лампа, например брашник с една крушка. Той ще се използва за създаване на дифузно затъмнено осветление и ще инсталирате 7W LED лампа. Токът в този случай ще бъде изключително слаб 0,03 А.

И в двата случая жицата с напречно сечение живееше на 1,5 квадратни метра. mm е излишно въз основа на таблицата на допустимите токове. Твърде тънката жица също е нежелателна за избор, тъй като в този случай е трудно да се получи надежден контакт в клемите на винтовете и скобите. Ето защо в повечето случаи 0,75 кв. Проводници са достатъчни за свързване на осветлението. мм.Той може да издържи ток до 14 A (повече от 3 kW) и струва по-малко от 1,5 квадратни метра. мм.

Условия за работа

В апартамент и частна къща

избора кабел за електрическо окабеляване, най-често една и съща марка се използва за контакти, осветление и индивидуални мощни потребители. Следователно, на светлината можете да използвате същата опция като за изходящата група. Най-популярният кабел за осветление в апартамент и къща е VVG, Със скрито окабеляване, това е една от най-добрите опции. В дървена къща трябва да използвате кабел, който не разпространява горенето - VVGng, VVGng-LS или NYM.

VVGNG срещу NYM

На улицата или в гаража

Първо трябва да решите как ще бъде положено окабеляването. Факт е, че с отворено окабеляване кабелът се полага в тръби или в гофриране. В случай на подземен монтаж можете да използвате бронирани кабели или обикновени, но положени в PVC тръба. За осветление в гаража препоръките са подобни - полагайки външното окабеляване в защитна гофриране, той ще предпази жицата от механични повреди и гризачи.

Чудя се колко жици са ви необходими за осветление? Можете да използвате 2 или 3 жици. Използването на 3 жици ще позволи да се инсталират две групи тела, свързване на друга фаза към третото ядро. Също така, трижилен проводник е задължителен за използване при наличие на заземяване. Ако нямате заземяване, все пак е по-добре да използвате трижилен проводник, когато инсталирате окабеляване, така че в бъдеще да няма нужда от смяна на кабела.

На балкона или на верандата на къщата

В случай на инсталиране на улична лампа на верандата, проводникът за осветление може да бъде положен както отвътре, така и отвън. А в случай на полагане в стената, VVG 2x0.75 кабел е перфектен. За външен монтаж можете да го използвате сами, но не забравяйте да го поставите в защитно гофриране или тръба. В този случай също е подходяща маркировка с кръгла тел PVA или плосък Топка винт - те са гъвкави и ще бъде по-лесно да ги вкарате в гофрирането.

Медни проводници и кабели

Важно! Когато използвате проводници с многожични жилищни краища, които ще бъдат свързани към лампата, в случай че използвате винтови клеми, трябва да zaludit или прекратяване nshvi тип съвети, Ако ще използвате WAGO терминали - това не е необходимо.

В градината

Проводникът за свързване на осветлението в градината трябва да бъде положен по въздух или под земята. Полагането на въздух в този случай не винаги е възможно, защото има нужда от колони, също е възможно маршрутизация на оградна тел, В този случай препоръките са следните:

 • Ако се предполага, че няколко групи мощни осветителни тела осветяват целия обект, тогава VVG 3x1.5 или гореспоменатите марки гъвкави телове са подходящи.
 • Кабелът трябва да бъде защитен от гофриране.

Приложение за гофриране

За полагане на кабел в окоп е подходящ вариант на марката VBbShv - Това е брониран меден кабел. Подходящ е за копаене в земята без допълнителна защита, ако няма силни товари върху почвата. Тоест, ако ще положите кабела в земята под платформата, за да могат да се движат автомобили, по-добре е да го защитите в този раздел, като поставите HDPE тръба или PVC канализационна тръба. В тръбата под земята можете да използвате както марката VVG, така и други „незащитени“ марки телове.

В банята или банята

Особеността на свързването на светлината във ваната или сауната е високата влажност и температура. Затова се препоръчва да се използва за осветление RKGM термоустойчив проводникположени в пластмасова велпапе. Така получавате защита от увреждане на сърцевините, както и от топене на изолация при работа при високи температури. Изчисляването на напречното сечение на жичните нишки в този случай не се различава от предишните опции.

RKGM

За да свържете светлината в банята, можете да използвате както RCGM, така и горните марки кабелни продукти, но се препоръчва да използвате вътрешно уплътнение или да използвате кабелни канали за външно окабеляване.

Важно! Всички разпределителни кутии трябва да са херметични, тъй като в помещения с висока влажност рискът от токов удар се увеличава. Ако е възможно, трябва да се даде предпочитание на лампи, които се захранват от 12V.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Сега знаете каква секция и марка трябва да бъде кабелът за осветление в апартамент, частна къща или дори на улицата. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и разбираема за вас!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Андрю

  Добър ден
  Интересува ме въпроса каква марка кабел се използва за осветяване на помещението за батерии

  отговор

Добавете коментар