Маркиране на алуминиеви проводници и кабели и техните приложения

Алуминиевите проводници и кабели са забранени за използване като окабеляване в апартаменти и жилищни сгради. Но използването им е позволено само за свързване на електрически инсталации с напречно сечение на кабел над 16 квадратни метра. mm или за свързване на инженерно оборудване (помпи, климатични устройства и др.) с тел от 2,5 квадратни метра. мм. Това се казва в PUE на публикацията след 2002 г. Въпреки това, търсенето на кабел с алуминиеви проводници от различни секции остава голямо - това се дължи на две тривиални причини: банални спестявания и ситуации, при които е необходимо да се замени част от старото окабеляване, а няма финансиране за полагане на нови медни проводници, както и в ситуациите, описани по-горе. В тази статия ще разгледаме плюсовете и минусите, както и какви са марките алуминиеви проводници и кабели.

Предимства и недостатъци на алуминия

Продуктите от алуминиев кабел имат своите предимства и недостатъци, въз основа на които има избор на материал за конкретни задачи.

предимства:

  1. Цена. Цената на кабела играе решаваща роля при големи обеми на производство. Трябва обаче да се има предвид, че ако алуминиевият кабел е значително по-евтин от меден кабел с подобно напречно сечение, тогава при сравняване на мед и алуминий с различни напречни сечения, но със съпоставим допустим токов товар, разликата в цената не е толкова значителна.
  2. Тегло. Алуминиевият кабел тежи около половината колкото меден, така че се нуждаете от половината повече опори, когато полагате алуминиеви въздушни линии. Това намалява разходите за строителство на линията.

недостатъци:

  1. НЕПРЕКЪСНАТОСТ. Повечето алуминиеви кабели и проводници са изработени от меки сплави и това се отразява неблагоприятно на качеството на контакта. По време на работа контактите с алуминий се влошават (особено при усуквания и винтови скоби) и трябва периодично да се изтеглят. Това се дължи на неговата плавност.
  2. Окисление. Когато алуминиев проводник се използва във влажна среда и на въздух, той се окислява. При този процес повърхността на сърцевината е покрита с оксиден филм, след което окислителните процеси спират. Защото полученият филм възпрепятства тяхното развитие. От една страна, по този начин алуминият се предпазва от пълно гниене, а от друга, оксидният филм не провежда ток. Затова контактът първо започва да се нагрява интензивно, тъй като се увеличава преходно съпротивление, а след това напълно изчезва.
  3. Несигурността. Повечето от алуминиевите проводници се скъсват, струва си да ги огънете няколко пъти. Това води до проблеми както на етапа на инсталиране на електрическата инсталация, така и в процеса на поддръжка, например при подмяна на контакти и друго електрическо оборудване.

Въпреки това, някои от недостатъците, като течливост, зависят от конкретния производител и марка продукти, като в тази област се използват различни сплави.

Степени на алуминиеви проводници

CIP - самоносеща изолирана жица. Използва се в въздушни електропроводи с напрежение до 35 kV. Брой ядра - от 1 до 4.Маркировката изглежда така: "SIP 1, SIP 2" и така нататък. Ако след числото има буквата „А“, то нулевото ядро ​​е изолирано, ако не, то нула без изолация. Ядрата са покрити с UV-устойчив полиетилен. От маркирането броят на ядрата и техният дизайн могат да варират. Отличителна черта на марката SIP 3 е, че това е едноядрен стоманено-алуминиев проводник.

CIP

АПВ - алуминиева жица с монолитно изолирана сърцевина, произведена в диапазон на напречното сечение от 2,5 до 16 квадратни метра. мм. Използва се за сглобяване на електрически вериги, панели и шкафове, може да се използва за сглобяване на осветителни тела. Продуктите от тази марка се полагат в стени, тръби, тави. Проектиран за напрежения до 1000 V 50 Hz. Изолационен материал - PVC съединение.

recloser

A - гола жица, използвана на въздушни електропроводи. Проводниците се състоят от тънки проводници, усукани в така наречената намотка. Диапазонът на напречното сечение е 16-750 квадратни метра. мм.

Тел а

AC - неизолирана жица, се различава от предходната само по наличието на стоманена сърцевина, което я прави по-твърда и устойчива на механични натоварвания.

AS

Степени на алуминиев кабел

AVVG - с алуминиеви проводници и двойна винилова изолация. Може би един от най-често срещаните видове кабели. Използва се в мрежи от 0,66 / 1 kV с честота на променлив ток 50 Hz. Предлага се в диапазона на напречното сечение от 2,5 до 240 квадратни метра. мм. С брой ядра от 2 до 4. Използва се за стационарно свързване на електрическо оборудване към електрическата мрежа, може да се използва в помещения с трудни условия, например частично наводнени, с висока влажност или експлозивни. Може да се използва като проводник за електрическо окабеляване, всъщност активно се използва в мрежи от 0,4 kV. Използва се и за окабеляване в жилищни сгради, подходящ за свързване на търговски обекти и за производство.

AVVG

AVBbShv - с алуминиеви проводници и лентова броня PVC изолация на всяко ядро ​​и слой от херметична изолация, или по-скоро PVC-маркуч отвън. Броят на ядрата е от 1 до 5, а напречното им сечение е от 2,5 квадратни метра. мм до 240 кв. мм. Номинални напрежения - 0,66-1 kV и 50 Hz AC честота. Може да се използва за окабеляване и свързване на електрически инсталации към електрическата мрежа в трудни условия, както и с възможност за механични повреди, в зоните, опасни от експлозия и пожар. Включително за външен монтаж и под земята, например за въвеждане на захранващ кабел в къщата. Бронята от две ленти ви позволява да положите линия без допълнителна защита от гризачи. С секции над 6 квадратни метра. мм. изолацията е подсилена със слой от омрежен полиетилен и капак от битум.

AVBbShv

ASBL - бронирана със стоманени ленти, както и в оловна обвивка. Броят на ядрата от 1 до 4, напречното им сечение лежи в диапазона от 16-800 квадратни метра. мм. Използва се за работа в електрически инсталации с напрежение до 10 kV. В зависимост от класа на гъвкавост и площта на напречното сечение, проводимите проводници могат да бъдат едножилни (монолитни, в каталозите те могат да бъдат съкратени като "ОЖ") или многожични. Ядрата са покрити с хартиена изолация, затворени в екран от електропроводима хартия. Те са затворени в оловен корпус, а възглавницата е от битум, креп хартия и PVC филм. Може да се използва за полагане в почва с ниска и средна корозивна активност.

ASBL

APvPug - брониран за линии с напрежение до 6-10 kV с честота 50 Hz. Тип броня - стоманена лента. Изолация - омрежен полиетилен. Предназначен за полагане в земята: окопи и почва, независимо от степента на корозивна активност. Следователно тя е стегната, защитена от влага. Може да се използва за въздушни линии и в случай на осигуряване на подходяща защита от пожар (прилагане на огнеупорни покрития) в сградите. Обхватът на секциите е от 50 до 800 квадратни метра. мм, многожилни вени. В допълнение към кабела има екран от медна тел с напречно сечение 16-35 квадратни метра. mm закрепена с медна лента.Материалите позволяват полагането му дори във водни тела на навигационни и неплаващи, при условие че е изключена вероятността от механични повреди на кабела.

APvPug

AABL - бронирани, за полагане в мрежи от 1-10 kV. Ядрата могат да бъдат едножилни или многожични, изолирани с импрегнирана хартия, отгоре на която е поставена коланна изолация от полупроводникова хартия. Всичко е затворено в алуминиева обвивка и броня от две стоманени ленти. Допустимите напрежения са посочени в маркировката, например AABl 1 - 1 kV, AABl 6 - 6 kV, AABl 10 - 10 kV съответно. Диапазонът на напречното сечение е 50-240 кв. мм. Може да се използва във всяка област от умерен до студен климат. Този тип кабел не може да се използва за полагане на вертикални участъци от линии, има специален кабел с непропусклива импрегнация на CAABL-10. В почвата тази марка може да бъде положена с ниска корозионна активност.

AABL

AAShv - с хартиена изолация от алуминиеви сърцевини, покрити със слой от обща винилова изолация. Използва се в мрежи до 10 kV (или до 6 kV, в зависимост от конкретната версия на продукта). Ядрата могат да бъдат едноядрени (маркиране "ОЖ" или "ОК") и многожични (маркиране "mk", "ms", "mzh"). При полагане на един кабел изолацията не разпространява горенето. Импрегнирането на хартиена изолация се извършва в такъв вискозен състав, че не изтича и при свързване на кабела не се образуват въздушни включвания в съединителите. Екранът е от проводяща хартия. Броят на ядрата е от 1 до 4, а обхватът на техните напречни сечения е в рамките на 50-800 квадратни метра. мм.

AAShv

В заключение искам да отбележа, че напоследък все по-често казват, че алуминият ще се върне към домашното окабеляване. Истинската причина за това е трудно да се назове. Производителите позиционират нови кабели, изработени от непротичащи твърди сплави, както и разработването на алуминиеви кабели, покрити със слой мед. Скептиците твърдят, че това е опитът на Русал да увеличи приходите от продажбата на своите продукти. Във всеки случай видовете и марките на алуминиевите проводници и кабели трябва да знаят, за да ги използват правилно.

Свързани материали:

Зареждането ...

Добавете коментар