Как да проведем окабеляване в къщата от газобетон?

Преди да извършите монтажни работи в къщата от газобетон, е необходимо да се изчисли консумацията на енергия на цялата къща и индивидуално на всяка стая. Сумата от капацитета на всички помещения ще даде общото потребление на енергия на жилищата. Това е необходимо, за да се определят характеристиките на входния кабел, електромера, общия прекъсвач и автоматичните машини, разположени в секции или помещения. След това ще опишем как трябва да се извърши окабеляването в къщата от газобетон. За читателите my.electricianexp предоставихме инструкции със снимки и видео примери.

Избор на схема

Така че, нека започнем с избора на схема за свързване на потребителите. От него зависи консумацията на проводника за електрическо окабеляване, броят на компонентите, както и надеждността и лекотата на работа на инсталираното окабеляване. Могат да се разгледат три основни схеми на окабеляване в газобетон:

  • всички контакти и осветителни устройства са включени през една автоматична машина;
  • всички контакти са включени през един прекъсвач и осветлението през друг;
  • всички контакти на една стая са свързани чрез отделна машина, цялото осветление е през друго (не забравяйте, че котелът, пералнята, електрическото отопление, електрическата печка са включени отделно от другите потребители).

Най-подходящият трети вариант. Въпросът е разгледан по-подробно в статията: как да разделите окабеляването на групи, Диаграмата на свързване в къща от газобетон може да изглежда така:

Електрическа верига 220 волта

След това трябва да определите вида на окабеляването: скрито или отворено. Във всеки случай, своите специфики на работа и набор от компоненти за електрическа инсталация.

Скрито окабеляване

Газобетонът е лесен за обработка на материал и за полагане на вътрешно окабеляване, за разлика от бетонните стени, не създава специални проблеми. Лесно се реже както с фаска, така и с обикновена "мелница", само повече прах. Този етап можете да направите сами.

След това трябва да направитемаркировка на стената за електрическо окабеляване, както и инсталирането на контакти и ключове за целия сайт. Трябва да се спазва едно правило: кабелната линия се изтегля само хоризонтално или вертикално, като се върти нагоре или надолу под ъгъл от 90 градуса. В къщата не трябва да има диагонални схеми за окабеляване.

Според изготвената схема електротехник създава строб, изрязва седалки за превключватели, гнезда, брави, стенни лампи. В подготвения газобетон той обвива електрически компоненти, полага проводници, закрепва ги в строб със скоби, както е показано на снимката по-долу. След това запълва празнините с хоросан, нива.

Тел в портата

Някои собственици имат въпрос, как да положат кабела в стената с помощта на вътрешни кабелни канали или електрическо гофриране, В този случай трябва да направите стробите по-дълбоки и по-широки (в размера на гофрирането). Обикновено го прикрепват към щипки или дюбели, скоби, което в някои случаи ускорява окабеляването.

Не приемайте обаче, че по този начин можете да замените окабеляването в случай на повреда, без да отваряте стената. Издърпването на кабела от гофрирането е трудно в повечето случаи и окабеляването в гофрирането не е предназначено да осигури взаимозаменяемо окабеляване, а е само начин за полагане и допълнителна защита.

Как да провеждаме електричество на тавана? Ако стените в къщата са направени от газобетон, тогава таванът може да бъде направен:

  • монолитна;
  • монтирани стоманобетонни подове;
  • монтирани дървени подове.

В зависимост от вида на интериорния под, трябва да изберете метод, т.е. как да направите телена връзка до полилеи, таванни светлини. Ако таванът е монолитен, тогава при производството му трябва да има канали за окабеляване. В този случай е достатъчно да използвате готово решение. В случай на сглобяеми стоманобетонни подове, могат да се използват технологични отвори, които са осигурени предварително. Ако това са дървени подове, тогава е необходимо провеждайте открит монтаж с изпълнението на всички изисквания на PUE. за как да се проведе окабеляване в дървена къща, разказахме в отделна статия.

Снимката по-долу показва още една популярна опция за окабеляване на електротехник в къща от газобетон - по етаж:

Подово окабеляване

Закрепване на кабела към мрежата

В този случай кабелът трябва да бъде допълнително защитен с черна гофриране (той е по-издръжлив). за как да лежи на пода, разговаряхме и отделно.

Външно окабеляване

Полагането на отворена електрическа инсталация в къща от газобетон се извършва в случай на ограничения във времето и нежелание за прах. Този вид работа е много по-опростен и може да се използва за стени от газов блок, както и дървени, както се изисква PUE, Всички компоненти се закупуват за открито окабеляване, проводниците трябва да бъдат проектирани за максимално номинално натоварване и да имат двойна изолация от устойчив на пламък материал. Всички контакти, превключватели, разклонителни кутии са инсталирани на повърхността на стената и ги закрепете. Под тях уплътнения, изработени от азбест, метал или друг негорим материал. Въпреки че съвременните продукти са изработени от негорими или негорими материали и изискват монтаж без уплътнения (обърнете внимание на инструкциите или се консултирайте със специалист).

Препоръчваме да изберете VVGNG-LS кабел, той е негорим. Цялото окабеляване и монтаж е подобно на инсталирането на скрити електрически проводници в газобетон, с изключение на това, че проводникът се полага върху повърхността на стената в цокъла, каналите, гофрирането или върху диелектрични изолатори.

Свързването на проводниците се извършва с помощтатерминални блоковезаваряване, запояване или кримпване. Завиването не е позволено (Глава 2.1. PUE Раздел 2.1.21).

Отворено прокарване на кабела

Монтажът на окабеляване в къщата от газовия блок трябва да се извърши от специално обучен персонал - електротехник, за да се избегнат възможни неизправности по време на работа. Във видео примерите по-долу са достъпни всички етапи на полагане на електротехник в къща от газобетон:

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете как да проведете електрическо окабеляване в къщата от газобетон със собствените си ръце!

Ще бъде интересно да прочетете:

(2 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар