Как сами да поправите полилей?

Ако след подмяна на полилея или някакви проблеми с електротехника, крушките (всички, половин или дори една) внезапно престанат да горят, не се обаждайте веднага на съветника за ремонт, защото Понякога причината за повредата лесно може да бъде поправена със собствените си ръце. На следващо място, ще разгледаме най-популярните неизправности на таванните светлини и ще кажем какво да направите, за да поправите независимо полилей, който не свети, слабо свети или не преминава от един режим в друг.

Стъпка 1 - Проверка на крушките

Първото нещо, което трябва да направите преди ремонта, е да разгледате целостта на волфрамовата нишка (ако са инсталирани лампи с нажежаема жичка). За да направите това, просто развийте крушката от патрона и погледнете на светлината за видимо счупване, както е показано на снимката по-долу. Ако нишката е непокътната, това не означава, че крушката работи. В този случай е необходимо допълнително да проверите лампата с тестер (мултицет) за открита верига. Всичко, което трябва да направите, е да фиксирате една сонда върху нишката на основата, а втората - в края на източника на светлина. Ако стрелката се завърти на циферблата на тестера, крушката е непокътната и ще трябва да отидете на по-сериозен ремонт на полилея със собствените си ръце. Стрелката не се премести - лампата е повредена и просто трябва да я замените с нова.Снимка с издута волфрамова нишка

Ако светодиодният полилей не работи за вас, тогава проверката на светодиодите се свежда до извикването им с тестер, може би един от серийната верига е изгорял, в резултат на което цялата лампа, която ще ремонтирате със собствените си ръце, не свети.Крушките са цели, но полилеят не свети, когато е включен? Ние продължаваме, защото Все още може да има много причини и следователно методи за поправка!

Стъпка 2 - Разглобете превключвателя на светлината

Ако светлината на тавана престане да работи и крушките работят, трябва да проверите превключвателя на светлината, защото понякога контактите изгарят в него, в резултат на което токът не тече към държачите на лампи. Разглобете превключвателя на светлината съвсем просто, говорихме за това в съответната статия. След това е необходимо визуално да видите проводниците на входа и изхода от корпуса и самите контакти под формата на полукълбо. Ако е необходимо, за ремонти е необходимо само да почистите контактите до метален цвят и да сглобите кутията и след това да извършите проверка.Превключване на фотоконтакти

Между другото, ако имате полилей с няколко групи осветление в стаята си и половината от светлините спират да горят, проблемът може да е в превключвателя с два или три клавиша, на който контактите се изгарят. Не забравяйте да прочетете статията, полезна в случая - как да поправим превключвател за светлина.

В допълнение към визуална проверка е необходимо да се провери дали напрежението е подходящо за случая и дали отива по-нататък по веригата до полилея. Ако има напрежение, това означава, че превключвателят е в добро състояние и са необходими по-сложни ремонти, за които ще говорим по-късно.Напрежението може да се провери с конвенционална индикаторна отвертка - когато върхът докосне терминала, светодиодът в дръжката трябва да светне.

Стъпка 3 - Проверете окабеляването

Придвижвайки се и бавно отрязвайки всички възможни причини за неизправността, е необходимо да проверите дали напрежението пасва директно на полилея, който не свети. Тук вече трябва да извадите лампата от тавана и да отворите достъп до проводниците, отстранени от разклонителната кутия. Отново с редовен индикатор проверете дали има напрежение, както е показано на снимката.

Изпитване на напрежение с индикаторна отверткаАко окабеляването е старо, алуминиевият проводник може да се е счупил, което води до счупен контакт. Можете да поправите окабеляването със собствените си ръце по два начина - изграждане на тел или да се свържете към корпуса на лампата заменете окабеляването в къщата към нов, по-модерен. Независимо от това, препоръчваме ви да обмислите последния вариант, за да не възникнат подобни проблеми в бъдеще.

Ако напрежението идва от разклонителната кутия, но полилеят не свети, когато превключвателят е включен, тогава определено има причина за това. По-нататък ще ви кажем как да поправите лампата със собствените си ръце у дома.

Стъпка 4 - Поправяне на основния „виновник“

Така стигнахме до заключителната част, която описва как да поправите полилей сами, което не работи. Тук всичко е доста просто. Ако лампата е обикновена (не LED), трябва да разглобите корпуса и да проверите всичко телени връзкикакто и състоянието на изолация. Може би имаше късо съединение, в резултат на което един от проводниците изгоря.Направи си сам ремонт на тавана
Трябва също да проверите касетите, в които са завинтени крушките. Много често тези елементи на веригата се провалят и в резултат половината от лампите са изключени или една от всички. В този случай, особено ако продуктите са китайски, трябва да смените патрона с нов, което очевидно не е трудно дори за начинаещ електротехник!

След такъв задълбочен анализ и ремонт, полилеят най-вероятно ще работи. Тази инструкция обаче е подходяща само за тези условия, когато лампата е най-обикновена. А какво ще стане, ако полилеят с дистанционно управление, LED или с халогенни лампи? В този случай ремонтът е по-сложен, за което накратко ще обсъдим по-долу!

За да можете ясно да видите как да поправите полилей, който не свети, представихме няколко видео примера за поправяне на най-популярните повреди:

Повече за как да проверите полилея, разказахме в отделна статия.

Какво друго може да бъде?

И така, сега ще разгледаме по-редките причини за повреда и ще ви кажем как да поправите полилей у дома със собствените си ръце, който е изключен, не свети добре или свети само в един режим.

 1. Ако имате инсталирани халогенни или LED лампи в лампата, управлявана от дистанционното управление, ще намерите контролния блок и електронните трансформатори в корпуса, който също може да се повреди, в резултат на което може да възникне ситуация, когато лампите не реагират на дистанционното управление и не светят , В този случай тестерът трябва да звъни на всички елементи на веригата и, ако е необходимо, да замени изгорелия трансформатор с нов със същите параметри. Можете да разберете как да поправите този вид повреда на видеото, предоставено в галерията по-горе.Блок за управление и трансформатори
 2. Когато ремонтирате кристален полилей, който не свети, първо отстранете всички декоративни части, така че да не се счупят по време на демонтаж или монтаж на полилей.
 3. Ако крушката не светне за първи път, най-вероятно проблемът е в превключвателя, който трябва или да бъде сменен, или поправен с помощта на описаната по-горе технология.
 4. Забележете, че LED крушките започнаха да мигат след смяната на крушките? Въпросът тук не е, че полилеят не работи, а диодните лампи не могат да работят с димер, ако не са със специално предназначение (димируеми). Просто опитайте да завиете старите крушки и да проверите дали светлината е включена. Ако е така, тогава точката е светодиодите.Веднага препоръчвам да прочетете съответната статия - защо светодиодните лампи мигат.
 5. Ако не свети само едно гнездо или едно положение, но превключвателят е непокътнат, въпросът е в касетите и качеството на връзката. Писахме за това по-горе.Чък на тавана на
 6. Понякога причината за счупването може да е лошо усукване на проводници (вход с лампа, както е показано на снимката по-долу). В резултат на това усуканите ядра се отслабват и подсветката в стаята не се включва или работи зле. Ако вече сте решили да използвате този метод за свързване на жилата, разберете как да направите добър обрат на проводници направи го сам.Забранено усукване на медни и алуминиеви проводници
 7. Можете да идентифицирате мъртъв диод само с тестер. Няма да отнеме много време, особено ако вече имате известни познания по електротехника.
 8. Понякога се появява неуспех поради факта, че сте избрали грешната мощност на крушките. Ако полилеят е проектиран например за 3 крушки по 60 W всяка и сте завинтвали по 3 от 100 W всяка, вероятно неизправността е причинена от това невнимателно действие.
 9. Предпазителите могат да бъдат монтирани в корпуса на модерни тела, които след това прекъсват веригатакъсо съединение, като по този начин предпазва цялата вътрешна верига от изгаряне. В този случай ремонтът се свежда до факта, че трябва да намерите предпазител и да го замените със същия (струва евтино).Корков предпазител
 10. Ако полилеят се счупи, това означава, че сте го окачили неправилно (той не е здраво закрепен или сте избрали грешен тип монтаж). Счупеният полилей трябва да бъде разглобен, проверен визуално и след това отново окачен и отново свързан, само за да се погрижи за по-надеждното закрепване.

Това е всичко, което исках да ви разкажа за независимия ремонт на таванни светлини. Надяваме се, че сега знаете какво да правите, ако полилеят не е запален, и как можете да поправите щетите у дома!

Подобни материали:

(2 гласа)
Зареждане...

10 коментара

 • Дмитрий

  Здравейте. Кажете ми дали можете, какво би могло да стане, ако включите полилея (китайски с дистанционно управление), крушките в центъра мигат бързо (около 2 пъти в секунда). а полилеят не се включва. Какъв може да е въпросът, в трансформатора или в захранването?

  Отговарям
 • Александър

  Добър ден. Заменихме 4 лампи с нажежаема жичка на окачения таван (всички на един превключвател, 30W всеки, база E14) с 4 LED лампи (5.2W всеки, 4200K) - светлината мига за няколко секунди, след това превключвателят бръмчи и всичко угасва. Ако има една лампа, тя или едва свети (като от батерия), или също мига и угасва, но превключвателят с една лампа вече не бръмчи. И когато инсталирате там лампи с нажежаема жичка, те работят перфектно! Няма регулатори като димер и т.н. Инсталиран в преносима лампа, всеки поотделно свети перфектно ...
  Колко очевидно не съм сам електротехник 🙂 и не разбирам как тази система държеше 120W, но не държи 20.8W ??? Бих разглобил превключвателя, но той е „хитър“, не е сменяем (и между другото, без диодно осветление).

  Отговарям
  • Admin

   Осветен превключвател. Следователно, част от енергията преминава през подсветката. Необходимо е да изоставите подсветката или да съберете задействащата верига. Или купувайте лампи, в които е посочена възможността за работа с такива превключватели.

   Отговарям
   • Admin

    Видях, че пише, че превключвателят е без подсветка. Моля, посочете модела на превключвателя.

    Отговарям
    • Александър

     Добър ден! Превключвател с два бутона Wessen (изглежда, че няма предпазители и т.н.). Освен това се оказа, че ако поставите лампа с нажежаема жичка заедно с LED - тогава всичко започва да работи нормално, само светодиодът и превключвателят едва чуват, тогава няма мигане.

     Отговарям
 • Константин

  Добър ден, контактът изчезна и окаченият таван. Как да изпълзя към основните контакти.Още по-трудно е окабеляването да е алуминиево. Благодаря ви

  отговор
 • Юджийн

  В халогенен полилей (китайски с дистанционно управление) крушките се сменят, светват, но не за дълго, сменят места с тези, които не правят това, и ситуацията се повтаря, патрон ли е?

  отговор
 • Александър

  В халогенен полилей с дистанционно управление 6 от 11 електрически крушки престанаха да горят. Останалите светлини са топли, те не влизат в студен режим. Той реагира на дистанционното управление, изглежда, че превключва режимите. Какво да видя, кажете ми моля!

  отговор
 • Denis

  Хора, кажете ми, моля, патрон с две къси медни проводници, когато са свързани с алуминиеви проводници от тавана, изгаря, но ако натрупате жицата, тя спира. Контактите са нормални, пробвах различни проводници ...

  отговор

Добавете коментар