Характеристики на VVGNG-LS кабел

За начинаещите електротехници е трудно да изберат правилния проводник за свързване на източници на консумация и оборудване. Промишлеността произвежда голям брой силови кабели, които имат леки разлики и подобно предназначение. Ето защо трябва да сте добре запознати с видовете и характеристиките на кабелните продукти, за какво са предназначени и как се дешифрира обозначението. Помислете за VVGNG-LS кабела, който най-често се използва в електрическото окабеляване, неговите характеристики, напречни сечения и обхват.

Етикетиране Обяснение

Обозначението на кабелните продукти шифрова основна информация за продукта.

VVGNG-LS е захранващ кабел, а съкращението описва основните характеристики:

 • първата буква "В" означава, че заграждащата обвивка (външна изолация) е от PVC;
 • второто “В” - обшивният материал на PVC ядрата;
 • "G" - без защитен слой (гол);
 • "Ng" - не разпространява изгаряне по време на групово полагане;
 • "LS" - намален дим и газ по време на горенето.

Ако в началото на маркировката има буква "A" (AVVG), тогава сърцевините са направени от алуминий. Ако не е - от мед.

В допълнение към основните параметри, допълнителната информация може да бъде посочена в маркировката. И така, VVGNG-LS-HL означава, че според условията на работа е разрешено използването му при ниски температури до -60 ˚С, а VVGNG-LS-T означава тропически характеристики.

Дори в маркировката може да се посочи информация, чрез която е възможно да се определи наличието на неутрален проводник и други параметри на сърцевините. Информацията е представена в таблицата по-долу.

Обяснение на допълнителни букви в маркировкатаНапречното сечение на проводника също е посочено в обозначението, например (VVGNG-LS-P 3x4) се декодира като: кабел с винилова изолация на проводниците и обща обвивка от винил, напречно сечение, три проводника с напречно сечение 4 mm2.

 

Характеристики на дизайна

В кабела VVGNG-LS минималният брой ядра е един, а максималният брой на ядрата е 5. Всяко от тях има изолация от PVC съединение. Всички те са затворени в обвивка от PVC съединение със специални добавки, които предотвратяват изгарянето и образуването на дим. Диапазонът на размерите е доста широк - напречното сечение на TPG лежи в границите от 1-240 мм2.

За по-лесен монтаж изолацията на сърцевините е многоцветна. Фазовите проводници могат да бъдат бели, червени, сини, черни и други цветове. Заземеният проводник винаги е жълто-зелен. И нулевата маркировка винаги е синя или синя. Не е възможно напълно да се оцвети изолацията, а цифрово-буквено-цифрово обозначение на всеки проводник (с напречни сечения над 50 mm²) или цветно обозначение под формата на лента на бял фон.

Външен вид на VVGng-LS

Самите ядра са изработени от електрическа мед, аз мога да бъда едножичен (ядро клас 1) в тънки кабели в диапазона от секции 1-50 mm² или многожичен (клас 2), ако напречното сечение е в диапазона от 50-240 mm².

Пространството между външната обвивка и вените е изпълнено с PVC-пластмасова смес, която ви позволява да придадете на продукта кръгла форма.Той изпълнява функцията на допълнителна изолация, а по време на горенето не отделя вредни вещества. Дебелината на изолацията зависи от напрежението, за което е проектиран кабелът.

Силовите проводници трябва да имат еднакво напречно сечение и един заземен проводник или неутрален проводник често имат по-малък диаметър.

Напречно сечение

В зависимост от дизайна, кабелът може да е плосък, в този случай в маркировката се добавя буквата "P" - VVGNG-LS-P, или кръгла, ако няма буква "P" (VVGNG-LS).

Спецификации

VVGNG-LS се предлага за работа в мрежи с номинално и максимално напрежение 660/1000 волта с честота 50 Hz.

Основните характеристики на проводниците се определят от следните параметри:

 1. Допустимият ток на натоварване зависи от диаметъра на проводника, докато условията на полагане се вземат предвид - във въздуха или под земята, той може да бъде определен съгласно таблица 1.3.4 на ЕМП (виж Глава 1.3).
 2. Теглото на кабела зависи от напречното сечение и номиналната дебелина на изолацията, което зависи от работното напрежение.
 3. Съпротивлението на проводника (данните се вземат от директорията, в зависимост от използваните материали).

Сега изброяваме основните характеристики на VVGNG-LS кабела:

 • експлоатационен живот и гаранционен срок на съхранение - 30 години;
 • Гаранционен срок - 5 години;
 • минималният радиус на огъване по време на монтажа е 10 диаметра за кабел с едножилна сърцевина и 7,5 за кабел с многожична сърцевина;
 • дължина на строителството - 250-400 метра;
 • работна температура - от -50 до + 50˚C;
 • ограничение на температурата по време на монтажа без допълнително нагряване - -15˚С;
 • влажност на околната среда до 98%;
 • допустими сили на дърпане - 50 N / mm²;

Таблицата по-долу показва максималните допустими работни температури в различни режими.

Допустими температури на кабела

По-долу са дадени таблици, описващи зависимостта на теглото от броя на проводниците и външния диаметър на кабела.

Тегло 1 км VVGNG-LS

И допустимото натоварване на тока, в зависимост от напречното сечение на проводниците, е показано в следната таблица.
Текущо натоварване

Цел и обхват

VVGNG-LS е предназначен за работа в райони със студен, умерен или тропически климат в сухи помещения. Позволено е обаче да се използва за свързване на потребители на места с висока влажност на реки, езера и др.

По-долу са дадени примери за това, което VVGNG-LS кабелът се използва за:

 • В затворени помещения с нормални работни условия. Може да се използва и в условия на висока влажност и в предприятия с повишена опасност от пожар.
 • За външна употреба се използва метална или гофрирана пластмасова тръба, която е устойчива на ултравиолетови. В тръбата се поставя кабел, като изолацията му не е устойчива на UV лъчение. Невъзможно е да го използвате на открито под пряка слънчева светлина без защита.
 • На места с неблагоприятни условия - повишена вибрация, частично наводнени помещения в среда с повишена активност.
 • В експлозивни помещения.

Аналози и производители

Днес има много предприятия, които произвеждат разновидности на VVG кабел. Затова персоналът не трябва да има въпрос с какво да замени. Производителите произвеждат не само VVGNG-LS, но и неговите аналози с подобни характеристики.

Например AVVGNG-LS - има същите параметри, разликата е само в материала на сърцевината - в този случай тя е направена от алуминий. Или PvVGng - този кабел се отличава с изолация от термо-омрежен полиетилен, който не поддържа горенето.

От внесени аналози, които можете да използвате NYM кабел, Но за разлика от това VVGНе се препоръчва за групов монтаж.

Производителите на кабелни продукти от тези марки са:

 • LLC GK Sevkabel;
 • УРАЛКАБЕЛ АД;
 • LLC Rybinskkabel;
 • JSC Cable Factory Kavkazkabel;
 • OJSC NP PODOLSKKABEL;
 • ООО „Калугски кабелен завод“;
 • LLC "Saranskkabel".

Тук приключваме, като разгледаме характеристиките и обхвата на VVGNG-LS кабела. Надяваме се предоставената информация да ви е била полезна!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждане...

Добави коментар