Как да използвате мултицет - инструкции за манекени

Мултицет е много полезно устройство, което ще позволи както на начинаещ, така и на опитен електротехник бързо да провери напрежението в мрежата, работоспособността на уреда и дори силата на тока във веригата. Всъщност работата с този тип тестер изобщо не е трудна, основното нещо, което трябва да запомните, е правилното свързване на сондите, както и целта на всички диапазони, посочени на предния панел. По-нататък ще предоставим подробни инструкции за манекените как да използват мултицета у дома!

Запознайте се с тестера

На първо място, ще ви разкажем накратко какво има на предния панел на измервателното устройство и какви функции могат да се използват при работа с тестера, след което ще разкажем как да измерваме съпротивлението, силата на тока и напрежението в мрежата. И така, от предната страна на цифровия мултицет има следната нотация:

 • ИЗКЛ. - тестерът е изключен;
 • ACV - променливо напрежение;
 • DCV - постоянно напрежение;
 • DCA - постоянен ток;
 • Ω е съпротивлението;

Можете да видите визуално външния вид на електронния тестер отпред:Устройство електронен тестер за снимки

Може би веднага забелязахте 3 конектора за свързване на сондите? Така че тук трябва незабавно да ви предупредим, че е необходимо правилно да свържете пипалата към тестера преди измерванията. Черният проводник винаги е свързан към изхода с етикет COM. Червено в зависимост от ситуацията: за да проверите напрежението в мрежата, силата на тока до 200 mA или съпротивлението - необходимо е да използвате изхода „VΩmA“, ако трябва да измерите текущата стойност над 200 mA, не забравяйте да поставите червената сонда в гнездото с надпис „10 ADC“. Ако не вземете това изискване и използвате конектора “VΩmA” за измерване на високи токове, мултицетът бързо ще се провали, защото предпазителят ще изгори!

Цокли на предната част на глюкомера

Има и инструменти в стар стил - аналогови или, както обикновено се наричат, аналогови мултиметри. Моделът със стрелката почти никога не се използва, защото такава скала има по-голяма грешка и освен това е по-малко удобно да се измерва напрежението, съпротивлението и силата на тока на дисплей със стрелка.Модел на измервател в стар стил

Ако се интересувате от това как да използвате указател мултицет у дома, веднага препоръчваме да гледате визуален видео урок:

Да се ​​научим да работим с аналогов модел

Ще поговорим повече за това как да използваме по-модерния цифров модел на тестера, след като разгледаме инструкциите стъпка по стъпка на снимките.

Измервайте напрежението

За да измерите независимо напрежението във веригата, първо трябва да завъртите превключвателя в желаната позиция. В мрежа с променливо напрежение (например в гнездо) стрелката на превключвателя трябва да бъде в положение ACV. Сондите трябва да бъдат свързани към жаковете COM и “VΩmA”. След това изберете приблизително обхват на напрежението в мрежата. Ако на този етап има трудности, по-добре е да настроите превключвателя на най-високата стойност - например 750 волта.Освен това, ако на дисплея се покаже по-ниско напрежение, можете да завъртите превключвателя на по-ниско ниво: 200 или 50 волта. По този начин, намалявайки настройката до по-подходяща, можете да определите най-точната стойност. В мрежа с постоянно напрежение използвайте мултицет по същия начин. Обикновено в последния случай превключвателят е най-добре настроен на около 20 волта (например при ремонт на автомобилни електротехници).

Много важен нюанс, за който трябва да знаете, е, че свързвате пипалата към веригата паралелно, както е показано на снимката:Паралелно свързване на тестер

Тук, чрез тази техника, трябва да използвате мултицет, за да определите директно и променливо напрежение в електрическа верига. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е да не докосвате с ръцете откритите части на пипалата, в противен случай няма да можете да избегнете токов удар. Между другото, като индикатор за напрежение, можете също използвайте индикаторна отвертка!

Измерване на ток

За да се измерва независимо силата на тока във веригата с мултицет, първо е необходимо да се определи дали директен или променлив ток тече през проводниците. След това трябва да разберете приблизителната стойност в ампери, за да изберете подходящия гнездо за свързване на черната сонда - “VΩmA” или “10 A”. Препоръчваме първоначално да поставите сондата в конектора с по-висока стойност на тока и ако на дисплея се покаже по-малка стойност, превключете щепсела в друг гнездо. Ако отново видите, че измерената стойност е по-малка от зададената точка, трябва да използвате диапазон с по-малка стойност в ампери.Как да се измери силата на тока

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако решите да използвате мултицета като амперметър, трябва да свържете тестера към веригата последователно, както е показано на снимката:Последователна връзка на устройството към отворена верига

Измервайте съпротивлението

Е, най-безопасното във връзка с безопасността на мултицета ще бъде използването на устройство за измерване на съпротивлението на елементите на веригата. В този случай можете да настроите превключвателя към всеки диапазон от сектора "Ω" и след това да изберете подходящата настройка за по-точни измервания. Много важен момент - преди да използвате устройството за измерване на съпротивлението, не забравяйте да изключите захранването във веригата, дори ако е нормална батерия. В противен случай вашият тестер в режим на омметър може да покаже неправилна стойност.Правилна връзка на сондата

Най-често мултицет измерва съпротивлението с ремонт на домакински уреди направете го сами. Например, ако желязото не работи, можете да измерите съпротивлението на нагревателния елемент, което, най-вероятно, се е провалило.

Между другото, ако при измерване на съпротивлението на верижна секция с мултицет видяхте стойността „1”, „OL” или „OVER” на платката, тогава трябва да завъртите превключвателя до диапазона по-горе, защото при избраната настройка се получава претоварване. В същото време, ако на циферблата се покаже „0“, преместете тестера в по-малък диапазон на измерване. Запомнете тази точка и няма да е трудно да използвате мултицет при измерване на съпротивлението!

Използваме пословичното

Ако погледнете внимателно предния панел на тестера, можете да видите още няколко допълнителни функции, за които все още не сме говорили. Някои от тях използват само опитни радиотехници, така че няма причина домашен електротехник да говори за тях (все пак е малко вероятно да бъдат полезни в условията на живот). Но има и друг важен тестер режим, който може да използвате - набиране (на снимката по-долу посочихме обозначението му). Например, за да намерите нулево скъсване на тел във веригата трябва да позвъните на окабеляването и ако веригата е затворена, ще чуете звукова индикация. За да направите това, просто свържете сондите към желаните 2 точки във веригата.Как да работим поговорка?

Отново много важен нюанс е, че захранването на частта от веригата, която ще извикате, трябва да бъде изключена. Например, ако решите пръстенно окабеляване в къщата, докато работите, изключете прекъсвача на отварящия се кръг в разпределителното табло. Използването на мултицет със свързаното захранване е силно обезкуражено!

Свързани видео уроци

И накрая, съветваме ви да видите как да използвате правилно най-популярните мултицетни модели. Може би сте закупили само едно от изброените по-долу устройства и визуална инструкция ще ви покаже как да използвате закупената версия на електромера!

Модел DT-832

MASTECH M300

Dt 838

С това завършваме нашата инструкция. Надяваме се, че нашият материал ви помогна да научите как да използвате основните режими на универсално устройство и сега знаете как да използвате мултицета у дома и от какво се нуждаете, за да измервате съпротивлението, напрежението и силата на тока във верига!

Съветваме ви да прочетете:

Да се ​​научим да работим с аналогов модел

Модел DT-832

MASTECH M300

Dt 838

(81 гласа)
Зареждането ...

12 коментара

 • Николас

  Добре дошли! Аз съм начинаещ, изучавам мултицет и др. Трудно е, вече се пенсионирах 6 години. Много ми хареса сайта ви. Ще продължа да го използвам с голямо удоволствие. Ница.

  отговор
 • Магомед

  Статията е много информативна, но авторът е много гаден!
  Свещено е да преподавате на хората и да ги унижавате, като ги наричате „чайник“ е зле.
  Самият учител знае за какво пиша.

  отговор
 • Тарас

  Разрових се през целия тирнет, но не намерих обяснително обяснение за използването на мултицет dt182.
  Това ли са всички чайници в него, или това съм само аз?

  отговор
 • Denis

  Уважение и уважение към автора.

  отговор
 • Николас

  До звъненето, вдясно, най-вероятно температурата, съм написал „temp * C“ на устройството

  отговор
 • Станислас

  В абзаца "Измерване на текущата" грешка? [... за да изберете подходящия гнездо за свързване на черната сонда ...] може ли все още да е червен или не е важно за серийна връзка?

  отговор
 • Анатолий

  Достъпно и разбираемо ...

  отговор
 • Роман

  Благодаря много! Всичко е ясно и разбираемо.

  отговор
 • Алексей

  Здравейте. Имам проблем в следното. Зарядните устройства за телефона не работят в къщата. Преди това всичко беше наред. Телефоните трябва да се зареждат от лаптоп или от приемника.
  Моля, кажете ми какъв е проблемът?

  отговор
 • Колян, който не е Колян, но със сигурност не е Йоан….

  Здравей самовар! Кажете ми pliz как да измервам напрежението на батерията, последователно или паралелно, или като цяло как, червена сонда към плюса, а черна към минуса ???? по-подробно и какво ще се случи, ако например в съветска кола измерите напрежението, m832 с мултицет, свързвайки го не паралелно, а на серия ???? (Опитах се да измеря напрежението, което идва към температурния датчик на охлаждащата течност ....... съответно, червената сонда "почиваше" на жицата, която идва от контролера, а черната "изпусна" масата ... .. Голям съветски Благодаря, уважаеми чичо Самовар, с опит от 5 години ....!

  отговор
  • Admin

   И как да свържете мултицета към батерията последователно? Вземете червената сонда до плюс, черната до минус. Режимът на измерване на напрежението трябва да бъде активиран на карикатурата.
   Ако се свържете последователно с товара, натоварването няма да работи, тъй като волтметрите имат много високо вътрешно съпротивление. Как завърши измерването на напрежението на DTOZH?
   Те направиха всичко както трябва.
   Прочетете внимателно тази статия.Всичко е написано достатъчно добре.

   отговор
 • Александър Станиславович Соколов

  Първия път купих мултицет. Вашата статия и сайт са много добри, но нямате възможност да изтеглите инструкции или (отпечатайте, няма отпечатване никъде от сайта 😁 ние не обръщаме внимание), но възможността за изтегляне във формат pdf .pdf би била хубава. Благодарим ви за вниманието и добавихте нова функция. Изпратете ми версия за печат.Благодаря ти много.

  отговор

Добавете коментар