Какво да направите, ако в банята възникне токов удар?

Много често собствениците на частни къщи и апартаменти се обръщат към професионални електротехници за помощ, когато кранът или стените на банята са шокирани. Разбира се, пръстите не щипват много силно, но все пак това е опасно за човешкия живот, защото всеки следващ удар може да бъде много по-силен. След това ще обясним защо банята е шокираща и какво да направите, за да разрешите такава опасна неизправност.

Списък на възможните причини

Така че, за начало, нека да поговорим защо струя вода от чешмата или самата баня къса пръсти. Проблемите могат да се дължат или на неизправност в окабеляването ви, или по вина на съседите. В първия случай основните причини за токови удари са:

 1. Пералнята или бойлерът не са заземени и ако се повредят, те са шокирани. Ако досега не сте го направили заземяване в частна къща, след това решете този момент възможно най-бързо. Жълтозеленият проводник, наричан още „заземен“, ще ви предпази в случай на изтичане на електричество, като по този начин кранът или тръбите няма да бъдат скубани. Относно, как да заземете окабеляването в апартамент ние също казахме.
 2. Повреда на изолацията в окабеляването. Много често причината за неизправността е счупена жица в стената, която всъщност създава електрически теч върху метален кран, вана и мокри стени. Можете да намерите скъсване на тел в стената с помощта на специален устройство за намиране на скрито окабеляване, Ако нямате умения в използването на такива устройства, можете да прочетете нашите инструкции или да се обадите на професионалист, за да намерите проблемна област.Повреда на изолацията на проводниците
 3. Ако поток вода от кран бие електрически ток, тогава най-вероятно е имало повреда на нагревателя в нагревателя. Можете отново да проверите тази точка с мултицет, ако знаете как да я използвате. Ако живеете в апартамент, тогава може би бойлерът се е разпаднал при съседите, в резултат на което водата от крана нахапва пръстите ви.Опасна водна струя
 4. Също така, в случая с апартамента, доста често много необразовани съседи правят заземяване в банята, свързвайки PE проводника с щранг. В резултат на това, ако има теч в апартамента им, това ще ви шокира. Тук може да се припише още един неблагоприятен случай. Някои съседи се опитват да спестят от електричество, като свързват неутралния проводник към водопроводите, което ви позволява да развиете електромера. Както знаете, с тази връзка електричеството ще премине през тръбите и до вашата баня, в резултат на което кранът и влажните стени ще бъдат леко шокирани.

Можете ясно да видите една от причините във видеото:

Как да разбера какъв е въпросът в котела?

По-горе сме посочили основните причини, поради които можете да стискате пръсти малко в банята. Сега нека да поговорим как сами да решим всеки един от проблемите.

Как да поправим ситуацията

Ако живеете в частна къща, не забравяйте да заземите окабеляването и съответно, ако е, проверете целостта на веригата, като измерите нейното съпротивление. Уверете се също, че бойлерът или пералнята са в добро състояние.Първо ги изключете от електрическата мрежа и ако токовите удари престанат, преминете към отстраняване на неизправности. Доста е трудно да определите разбивката в окабеляването, без да притежавате определени умения, но ако искате, опитайте се да преразгледате всички контакти, ключове, а също така проверете окабеляването в стената със специален тестер. Между другото, самите контакти в банята трябва да имат IP степен на защита 44 и по-горе. Превключвателите са най-добре разположени навън от съображения за електрическа безопасност.

Измервания на съпротивлението

Цокли с капаци

Необходимо е също така да се защитят електрическите уреди с устройство за остатъчен ток, което незабавно ще изключи електричеството в обслужваната зона, ако открие течове на ток. За баня препоръчва изберете RCD с характеристика на реакцията 10 mA.

RCD в щита

В допълнение, препоръчваме да инсталирате система за защита срещу течове на вода в банята. Това ще ви позволи да спасите жилището и съседите си от наводняване по време на спешна ситуация или ако забравите да изключите водата. В допълнение, защитната система може да предотврати токов удар през локва под пералната машина, например, като водата ще бъде изключена своевременно и вие сте информирани за произшествието. Популярна система за защита от изтичане на вода е Neptun. Можете да прочетете повече за това в нашия преглед.Neptun Prow + Wi-Fi.

Друг важен момент е наличието на обща къща и индивид потенциални системи за изравняване, който комбинира всички тръби в стаята, мивката и самата баня с наземна шина. Уверете се, че имате такава система в апартамента си и също толкова важно, проверете нейната работа.

Потенциална система за изравняване

Е, ако сте убедени, че пералнята с бойлера е непокътната, а окабеляването работи, но в същото време разрушава електричеството в банята, не се колебайте да отидете при съседите и да разберете какви проблеми могат да имат в апартамента им. Ако сте сигурни, че те развиват електромера по този начин или просто са направили опасна земя, в резултат на което сте шокирани, моля, свържете се с вашата сервизна организация, която ще дойде с проверка и ще разберете какъв е въпросът. Относно, какво да правя, ако съседите откраднат ток, разказахме в отделна статия.инспекция

Това е всичко, което исках да ви кажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете защо водата от крана, стената или самия миксер шокира в банята и какво да направите, за да разрешите проблема!

Как да разбера какъв е въпросът в котела?

(27 гласа)
Зареждане...

10 коментара

 • Вадим

  „Водоснабдяването бие електрически ток“ - Друг разказ по телевизионните новини, плачещата Хабаравчанка, беше принуден да смени метални тръби в апартамента, но все още бие и бие ... Безпомощните набези на сменяеми електротехници и главния инженер, който свива ръцете си ... проблемът е толкова труден ... Уви, като водещите специалисти от производствените отдели и предприятия са съмнителни специалисти с дипломи, „работете с главата си“ И когато има поне малък технически проблем като Токо - опасност в апартамента, те дори не могат да се сетят за такова малко нещо ... ylayut решават проблема на онези, които смятат, че съществата работят с ръцете ти ... Fedotov ... Добре, нека началниците да работят с главите си и ние трябва веднъж завинаги да решим гласово решение защо да се борим с текущите водопроводи и водопровод. Намалете красноречието до техническа краткост. Така.
  Водоснабдяването бие (дори от пластмасови тръби), което означава, че проводимата сърцевина на фазата на кабела за достъп на щранг влиза в контакт с вода в тръбите или с желязото на тръбите. Трябва да помислите - това не е обвързано с вашия конкретен апартамент. Поне имаш съсед, дори бездомник в мазето, ако фазовият щранг е един и същ, всички до известна степен ще почувстват разрушаването. Обикновено във входа има три фази на щранг (различни фази на трифазната система), поради което при едно късо съединение на една фаза на щранга страда само една трета от апартаментите във входа. Разберете във вашия апартамент дали теч може да се обезвъздуши напълно. Ако разбивката продължи, вината не е ваша, а съседите.Технически в този случай ще бъде правилно да се измери изолационното съпротивление между фазата (обезвъздушен фазов проводник на вашия апартамент) и водоснабдяването с помощта на мегометър, в края на краищата е по-лесно, отколкото да се движите около опитващи тръби всеки път с ръце, като рискувате да навредите на здравето си. И така, окабеляването във вашия апартамент работи и има повреда във водата, трябва да се опитате да изключите съседите, и то не само на вашия сайт ... Трудно е ... можете да се сблъскате ... И може да се случи, че най-скандалната съседка ще се обади в полицията, преди да разберете какво има в нея нагревателят във бойлера или пералнята е изтекла, възниква късо съединение с водата и поради това цялото стълбище се запушва с ток. И така, дългата жица от вашия апартамент, свързана към водопровода, който бие, се извежда на обекта, вземете мегаомметър, обезвъздушете съседа, свържете едната сонда на мегометъра към обезвъздушената съседна фаза, другата към вашия проводник, свързан към водоснабдяването. Ако измерената стойност е близка до нула ... да, скъпи съседи ... кошмарите на верандата и живеете в блажено невежество.

  Отговарям
  • Admin

   Благодаря за толкова обширен отговор! Добре казано!

   Отговарям
  • Paul

   "Обикновено във входа има три фази на щранг (различни фази на 3-фазната система), следователно, когато една фаза на щранга е свързана с вода, страдат само една трета от апартаментите във входа." Но не ви ли се струва, скъпа, че ако фазата се „заклещи“ във водопровода, тогава всички ще имат проблем, а тези, които само „седят“ на тази фаза?

   Отговарям
  • Алексей

   Коментарът е подробен и всичко е нарисувано правилно. Но е по-добре да потърсите течове от съседите не сами, а заедно с управляващата компания.

   Отговарям
 • Никита

  Вчера изведнъж водата започна да шокира, аз отидох да проверя, че започна да се включва, скочи и увисна във въздуха, ефектът бързо приключи. Мислех, че ще има само щракване и там ще е шибано, но за щастие слабо. Преди да си легна (спря да се чука) мама отиде да къпе сестра ми (тя е на 1 година), след известно време има вик, баща ми и аз бягаме вътре, взимам Маша (сестра ми) и си тръгваме. Мама излезе и каза: „тя изкъпа Маша, след което тя отиде под водата, майката изпадна и протегна ръцете си, а сега ръцете й са натъпкани с спазъм и Маша е в ред. Ще разбера дали е някой от съседите, ще убия и ако окабеляването, какво ще правя? добре поне стените не чукат))))

  Отговарям
  • Admin

   Спешно се обадете на електротехник, нека да потърси къде тече токът. Можете да се защитите, като инсталирате RCD в апартамента, той ще работи при текущи течове.

   Отговарям
 • Лера

  И ако узото е инсталирано и работи правилно, но кранът в банята и водата от него все още бият с ток?

  Отговарям
 • Apani

  В момента подобна ситуация, апартаментът на приземния етаж, коляновият кран е захранван, свистене не е болезнено, измервах напрежението с мултицет с помощта на кран и дренаж, той показа около 80 волта. Изключих основния автоматичен вход на енергия в апартамента, напрежението все още показваше. Оказа се причината в двигателя (водна помпа), който е инсталиран в мазето. Фазата на двигателя някъде се докосна или имаше контакт с водопроводи или железни водопроводи.

  Отговарям
 • Арман

  Наскоро пробих стена и пробих кабел. След това започнах да бия точно 12v (измерено). Къщата е частна, има котел и стенен бойлер. И двете са включени в един и същ контакт. Когато ги изключа, всичко изчезва.

  Отговарям
  • Admin

   Навито някъде близо до този изход? Работи ли сега търговският обект? Какво точно е шокиращо и къде е напрежението 12V?

   Що се отнася до елиминирането, тогава какъв е проблемът? Сега мястото, където сте пробили пробив, свържете и изолирайте кабела.

   Отговарям

Добави коментар