Как да накажа съседите за кражба на ток?

Кражбата на електроенергия е доста популярна ситуация както в частния сектор, така и в жилищните сгради. Проблемът е, че така или иначе някой ще бъде отговорен за това: или сметките ще се увеличават с добросъвестни съседи, или някой ще бъде шокиран в някоя от ситуациите. Ако подозирате кражба на електричество, трябва да се свържете със съответните органи, за да накажете триковете, и най-важното - понякога да коригирате несигурна връзка. След това ще ви кажем какво да правите, ако съседите откраднат ток и къде да се обърнете за помощ в този случай!

Методи за определяне на кражбите

Така че, ако сте поне малко запознат с електричеството и знаете какво е окабеляване, тогава първо трябва да се уверите, че кражбата на електричество все още е налице. В противен случай проблемът ще се окаже различен, например, в самоходния пистолет на вашия глюкомер, в резултат на което отношенията със съседите могат необосновано да се влошат. Разберете, че някой краде ток в жилищна сграда или частна къща по следния метод:

 1. Проверете връзката на електромера към мрежата, както и целостта на уплътненията. Ако видите, че например допълнителните проводници към апартамента отиват към електромера, или окабеляването върви около електромера, или фазата и нулата са обърнати, това означава, че съседите крадат електричество. правилен схема за свързване на еднофазен метър до електрическата мрежа е, както следва:Еднофазна верига на електромера
 2. Проверете дали светлината работи, когато прекъсвачите в превключвателя са изключени. Ако има такава възможност, опитайте да изключите машините и след това проверете напрежението във всички контакти, както и включете всички светлини. Ако светлината светне в някое помещение или се окаже, че има електричество в контакта, тогава се случва кражба на електричество, може би дори го имате. Факт е, че в стари сглобяеми къщи в съседни помещения са разположени изводи между апартаментите в проходен отвор. Един сложен съсед може да се включи във вашия контакт и да открадне ток, за който бихте платили. Това е всичко. Ето защо, ако смятате, че съквартирант краде ток от вас, трябва проверете окабеляването: Проверете всички разклонителни кутии и контакти, така че да няма ненужни връзки.През портата
 3. Проверете състоянието на радиаторите. Много популярен начин за размотаване на електромера е заземяване през щрангове на акумулатора. В този случай това няма да се показва на показанията на вашия електромер, но ще възникне по-сериозна заплаха - възможността от токов удар. Ако ти токов удар в банятанай-вероятно те развиват електричество един етаж по-високо или по-ниско. Ако е възможно, проверете състоянието на батериите в тези съседи. За да се заземете на щранг, е необходимо да почистите боята от него до метал. Сега, ако намерите такова място, те най-вероятно открадват електричество през него.Можете също да използвате индикаторна отвертка, за да проверите дали има напрежение на батерията ви, за да се уверите, че има проблем.Заземяване на снимката на отоплителната батерия
 4. В частния сектор те често използват метод за кражба от държавата, като тире на проводници. Изглежда на снимката по-долу, така че няма да е трудно да определите кражбата:Незаконна връзка със сайта
 5. Друг начин за изчисляване е да изключите всички електрически уреди в къщата от контакта и също да изключите светлините. Ако в същото време електромерът ще се навие, значи нещо не е наред и трябва да се обадите на електротехник, за да намерите проблема.Киловат брой

Това са всички най-прости начини да разберете, че вашите съседи крадат ток. Има и друг метод за кражба - свързване на мощен трансформатор, но само специалисти крадат електричество, така че е малко вероятно да успеете да хванете нападател в горещ преследване.

Къде да отида за помощ?

Ако сте успели да разберете, че някой се занимава с кражба, тогава първото нещо, което препоръчваме, е да разрешите този проблем с помощта на разговор, тъй като докаже кражба е трудно. Същата връзка с вашия контакт може да бъде решена от факта, че нападателите ще обвинят предишните собственици на апартамента или друг частен електротехник, който уж ремонтирал окабеляването и би могъл да обърка нещо. Ако обаче се обадите на електротехник и той наистина открие кражбата, трябва да продължите по следния начин:

 1. Напишете изявление до управляващото дружество, така че периодично да извършва проверки.
 2. Свържете се с продажбите на енергия.
 3. След пристигането на специалист, който ще провери факта на кражбата, ще състави акт, както и ще снима доказателствата в присъствието на свидетели и ще събере подписи от тях (няма да навреди, въпреки че не винаги помага).
 4. Свържете се със съда и прокурора.

Между другото, електротехниците откриват кражбите на електричество не само чрез визуална проверка, но и чрез специални устройства, като „Търсене“ или „Щъркел“.

Каква ще бъде глобата?

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да разбера, че съседите крадат ток и какво да правя в този случай. Не забравяйте, че в резултат на нечии манипулации можете да станете жертва на токов удар или просто ще преплатите, защото кражба на ниво обща къща в жилищна сграда ще увеличи таксата за общи нужди на къщата. Общо откраднатите 400 кВт ще бъдат разделени между всички съседи.

Ще бъде полезно да прочетете:

(38 гласа)
Зареждането ...

6 коментара

 • Max

  детска градина

  отговор
 • Антон

  Всичко е много хубаво, но какво да кажем за опцията за кражба на ток по друг начин. Например, съседите отгоре премахнаха подовете по бетон по някаква причина, максималната чуваемост, понякога пробита, пукнатини отидоха по тавана и в края на краищата полилеят започна да свети „вълни“, понякога по-ярки не съм чувал подобни кражби в интернет. Да, и с печката не е толкова просто. Кабелът, както го разбирам, върви точно по стената, от съсед до съсед, странно е, че понякога свети мигновено, а понякога и горелки едва се фуричат

  отговор
  • Сергей Шестериков

   И аз също имам това и никой не се интересува от това !!!

   отговор
 • победител

  Във втория момент, аз не разбрах нищо, добре, той се включи в контакта ви. Добре, изключихте напрежението, с какъв уплах трябва да светнат светлините във вашия апартамент с изключени машини? Някаква глупост, най-многото това, което беше включено в този търговски обект, ще спре да работи със съсед.

  отговор
 • Олга

  Но какво ще стане, ако съседът, когато свързваше електрическия бойлер, се присъедини към нулата ми и той и аз помислихме за ток, само той плати за своето, а аз платих за него. Тя не иска да дава пари за добро, но не знам дали има смисъл да се обръща към съда. Фактът на неправилна връзка е фиксиран.

  отговор
 • catboat

  Добър ден Имам още един въпрос! Глюкомерът е в апартамента ми и е електронен, могат ли съседите да се свържат към него ?! ако го изключа, разбира се, той няма да "навие" ... Но напоследък плащаме не 800r, а 1200 и нощните показания не са малки .. (разделихме електричеството на деня и нощта в електромера и сметките)

  отговор

Добавете коментар