Как да разбера дали има заземяване в контакта или не?

Необходимостта от проверка на "земята" в домашната мрежа възниква, ако току-що сте се преместили в нова къща или апартамент и не сте сигурни, че защитата работи. Има специални измервателни уреди, които позволяват измерете съпротивлението на заземяващия контурЦената им обаче е висока. У дома можете да се уверите, че имате работещ PE проводник без допълнителни измервателни уреди. След това ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexpкак да проверите заземяването в частна къща или апартамент със собствените си ръце.

Методология за проверка

Така че, за да разберете дали има заземяване в къщата, първо трябва да изключите електричеството на входния щит и да разглобите един от контактите. След това трябва визуално да видите дали жълто-зеленият проводник е свързан към съответния терминал на изхода, както е показано на снимката по-долу:

Правилно окабеляване

Ако към клемите са свързани само два проводника, например със синя и кафява изолация (нула и фаза, според цветни кодове), тогава нямате заземяване в къщата или апартамента. И още нещо - ако има джъмпер между земята и наземния терминал, това означава, че са направили изчезващ окабеляванекоето е изключително опасно.

Така че, нека да кажем, че и трите проводника са в винтовите скоби и искате да проверите правилното заземяване в гнездото. Първо, препоръчваме ви да проверите ефективността на заземяващия контур с мултицет. Извършва се много просто:

 1. Включете захранването на щита.
 2. Превключете тестера в режим на измерване на напрежението.
 3. Измерете напрежението между фаза и нула.
 4. Извършете подобно измерване между фаза и земя.

Ако в последния случай мултицетът показва напрежение, малко по-различно от първото измерване, тогава заземяването е налице в частна къща или апартамент. Номерата не се появиха на таблото? Заземеният контур липсва или не работи. за как да използвате мултицет у дома, разказахме в съответната статия!

Използване на мултицет

Ако нямате под ръка тестер, можете да проверите качеството на заземяването с помощта на контролна лампа, сглобена от импровизирани средства. По този начин, направете своя собствена контролна лампа Можете по следната схема (1 - патрон, 2 - проводници, 3 - ремарке):

Домашна схема на предупредителна светлина

Контрол на снимки

С помощта на индикаторна отвертка трябва да проверите къде е фазата и къде е нула. Не винаги свързването на контакта се извършва според правилата. Може би този, който свърза контактите, смеси цветовете си и сега фазата е синя, което не е правилно.

Първо докоснете единия край на жицата до фазовия терминал, а другия до нулата. Контролната лампа трябва да свети. След това преместете края на проводника, който сте докоснали до нула до заземената антена (показана на снимката по-долу).

Заземяващи антени

Ако светлината е включена - веригата работи, слаба светлина - състоянието на заземяващата верига е незадоволително. Светлината не свети, което означава, че "земята" не работи. Веднага трябва да се отбележи, че ако веригата е защитена устройство за остатъчен ток, при проверка на надеждността на заземяване, RCD може да се отключи, което също показва работоспособността на заземяващата верига.

Ако сте докоснали проводниците от контролното устройство към фазата и земята, но светлината не свети, опитайте да преместите терминала на нула от фазовия терминал, за да проверите веригата. Такъв е случаят, когато има вероятност връзката да е била грешна и фазата да не е с правилния цвят.

Косвени доказателства

Ето още няколко ситуации, в които можете да сте сигурни, че заземяването в частна къща, апартамент или вила не е свързано или поне работи лошо:

 • бойлер или електрическа пералня;
 • когато музиката се възпроизвежда от високоговорителите, се чува малко шум.

Препоръчваме ви също да гледате видеоклипа, който показва как да проверите съпротивлението на заземяващия контур със специален метър:

Технологията за проверка на "земята" устройство

Тук чрез такава проста техника можете самостоятелно да разберете състоянието на защитната верига. Надяваме се, че сега знаете как да проверите заземяването в частна къща или апартамент със собствените си ръце!

Ще бъде интересно да прочетете:

Технологията за проверка на "земята" устройство

(30 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Олег

  Моля, кажете ми - в частна къща направих заземяване от три двуметрови тръби диа. 20 мм всяка със стъпка между тях 1м, подредени ги в редица. Проверих според вашия метод, натоварването е 1600W котел, сложих RCD и автоматична машина за котела. При измерване с мултицет напрежението е фаза-нула и фаза-земя, показанията на устройството са същите 225 V. RCD не се изключи, натоварването беше включено. Всички връзки на веригата са направени спретнато както чрез заваряване, така и с болтови шини и проводници. Нормални ли са такива измервания или не?

  отговор
  • победител

   Най-вероятно имате неправилно свързан RCD ...

    

   отговор
   • Александър

    RCD се задейства от течове от 25 до 100 милиампеса. Съпротивлението на цифровия тестер е около мегома! Тоест направихте ток на изтичане от 220 микроампер. Uzo ще работи, когато е свързана контролна лампа. Например 35 вата 220 волта. Проверявам земята, включително чайника във фаза и земята. Чрез измерване на напрежението преди включване на чайника и кога е включено. След това разделете делта U на ток и вземете R заземяване.

    отговор
 • Владимир

  Всичко около и около, така че как се различава, показвате на хората, че напрежението може да бъде между 0 и земя, и има много малко заземяване, в LIU, практически всеки има джъмпер

  отговор
 • Иван

  Техниката не е пълна. Няма да покаже, че гнездото е заземено или нищожно. Освен това трябва да измерите напрежението между антените на земята и нула. Има напрежение - има земя, не - гнездото е нищожно.

  отговор
 • Елена

  Здравейте, живея в частна къща от 10 години. Напоследък всичко започна да се проваля. В продължение на шест месеца сменях бойлера, газовия котел, две помпи, две отоплени релси за кърпи, разширителен резервоар и всичко това сега отново се проваля. Например загрятата релса за кърпи, която смених преди шест месеца, отслабна на три места. Подозирам, че тук има проблем с бездомните течения. Има ли услуги, които могат да разберат това? И как да защитим вече построена къща от това бедствие?

  отговор
  • Admin

   И как мислите, че преди те живееха нормално и нямаше скитащи течения, а сега изведнъж се появиха? Тя може да бъде заземена.

   Какъв тип отоплена кърпа има? Доколкото знам, бездомните токове създават опасност при използване на не електрически нагревани релси за кърпи, а на вода. Които са свързани или с отопление или с щранг за отопляеми релси за хавлии на многоетажни сгради.

   отговор

Добавете коментар