Избор на генератор за дома - какво е важно да знаем?

Ако прекъсването на електричеството често се случва във вашия дом или в къщичката, трябва да се погрижите за автономното захранване на обекта. Най-лесният начин е да закупите електроцентрала, която може да помогне за определено време, докато светлините не бъдат включени отново. За това как да изберем генератор за къщата по отношение на мощността, производителя и други параметри, ще опишем по-нататък.

Основни критерии за подбор

Бензин, дизел или газ?

Първото нещо, което трябва да решите, е от кое гориво ще работи генераторът. Към днешна дата електроцентралите за дома могат да бъдат дизел, бензин, газ и инвентар. Трудно е да се каже кой вариант е по-добре да изберете за домашна употреба, защото всичко зависи от индивидуалните условия на употреба. За да ви е по-лесно да направите избор, разгледайте накратко предимствата и недостатъците на всеки генератор.

Бензиновите електроцентрали са най-евтините (цена от 15 хиляди при мощност от 3 кВт), освен това работят спокойно и имат компактни размери. Поради техните размери е доста лесно да ги транспортирате, така че тази опция е по-добре да изберете за лятна резиденция. Недостатъкът е по-високата цена на бензина и потреблението, която е по-висока от алтернативните опции.

Снимка на бензинов генератор

Има бензинови модели, работещи в по-икономичен режим - инвертор (на снимката по-долу). Такива генератори са по-добри, но са по-скъпи. Безспорното предимство на инверторните електрически генератори е тяхната компактност и снабдяване с оборудване с висококачествен ток. Ако искате да изберете преносима електроцентрала за свързване на чувствителни електрически уреди, инверторното устройство ще бъде най-добрият вариант.

Honda eu20i

Дизеловите генератори са по-скъпи (от 30 хиляди) и работят малко по-силно, но предимствата на такива модели се считат за ефективност на разходите, надеждност и възможност за функциониране в непрекъснат режим, ако централата е стационарен тип, с течно охлаждане. Искам също да отбележа, че дизеловите генератори работят нормално при температура най-малко -5относноC оттогава дизелът се сгъстява на студа.

Pramac s12000

Газовите модели са най-икономичните и тихи, но цената на такива електроцентрали е с порядък по-висока от другите опции (от 40 хиляди). В допълнение, препоръчително е да изберете газов генератор само ако газ е свързан към обекта. В противен случай възникват трудности при постоянно пълнене на цилиндъра. Друг съществен недостатък е, че само специалисти трябва да свързват такава централа към централната магистрала.

Модел на газ

Освен това има комбинирани модели - бензин-бензин и газ-дизел. Системата с двойно гориво позволява автономно захранване у дома, използвайки два вида гориво. В същото време не е необходимо да изключвате генератора по време на превключване на гориво. Ако сте харесали този модел, можете да го изберете, още повече, че цената не е твърде различна от предишните електроцентрали - от 40 хиляди.Kohler PK 3000

Мощност на оборудването

За да изберете правилния генератор за мощност, е необходимо да се изчисли натоварването, което ще бъде включено в момента на автономното снабдяване с електричество в къщата. Ясно е, че можете да имате 5-киловатна печка, мощна потопяема помпа и система във вашата селска къщичка електрическо подово отопление във всички помещения обаче това не означава, че е необходимо да се избере електроцентрала за всички тези потребители. Ако рядко посещавате лятна вила, достатъчно е да изберете електрически генератор, който ще бъде проектиран да работи с осветление в някои стаи и на верандата, хладилник, зарядно за лаптоп и телевизор. Например, за тези цели е напълно достатъчно да изберете електроцентрала за 3-5 kW. Ако имате нужда от устройство за автономно захранване на частна къща, мощността трябва да бъде най-малко 10 кВт.

Генератори на мощност

Не е трудно да се изчисли мощността на всички електрически уреди в къщата, обаче, трябва да се има предвид, че в такова оборудване като прахосмукачка, климатик, потопяема помпа и дори хладилник, стартовият ток е по-висок от номиналния, поради особеностите на работата на електродвигатели. Това означава, че за нормална работа на генератора при стартиране на тези устройства, мощността трябва да бъде по-висока. В този случай използвайте следните коефициенти, за да изчислите правилно натоварването:

Таблица с коефициенти

Когато изчислявате общото натоварване, като вземете предвид коефициентите, препоръчваме да добавите 10-20% за запаса към крайната стойност. Трябва също да се отбележи, че някои производители посочват в техническите характеристики на електроцентралите мощността не в [kW], а в [kVA]. За да преобразувате kVA във kW, трябва да умножите стойността на 0,8, т.е. - 10 kVA е 8 kW.

Тук по тази технология можете да изберете генератор за захранване. Ако имате въпроси относно този артикул, оставете ги в коментарите!

Допълнителни функции

Също така искаме да обърнем внимание на онези функции и възможности, които трябва да се вземат предвид при избора на електроцентрала за дома:

 1. Има еднофазни и трифазни електрически генератори. Ако имате 220 волтов вход към къщата, трябва да изберете еднофазен модел. Ако връзката към мрежата е трифазна или в гаража има трифазни консуматори, ще бъде правилно да изберете 380 волтов генератор.
 2. Ниво на шум. Нормалната стойност е не повече от 74 dB за бензиновите устройства и 82 dB за дизелите. Освен това, ако електроцентралата е защитена от корпус, нивото на шума трябва да бъде не повече от 70 dB.
 3. Наличието на защитен корпус и шумозаглушител. Някои производители доставят допълнителна звукоизолация в комплекта. Е, ако в избрания от вас модел такъв ще бъде.
 4. Капацитет на резервоара за гориво Всичко е просто, колкото повече да изберете резервоар, толкова по-дълго ще работи генераторът до следващото зареждане, но, съответно, размерите / теглото ще се увеличат.
 5. Наличие на защита срещу пренапрежение и късо съединение. Когато избирате, не забравяйте да се уверите, че вашата централа има допълнителни защитни устройства, които ще удължат експлоатационния й живот.
 6. Охлаждаща система: въздух или течност. Вторият вариант е по-често срещан при скъпи стационарни модели, като течното охлаждане е по-ефективно.
 7. Тип на старта: ръчен, електрически стартер или автостарт. За лятна резиденция можете да изберете евтин вариант - с шнур, който просто трябва да издърпате за включване. Ако искате да изберете генератор за автономно захранване на частна къща, по-добре е да останете на модел с автоматично стартиране. Освен това системата за автоматично прехвърляне на резерви (ATS) ви позволява да показвате информация за колко часа ще продължи електроцентралата.

Също така е необходимо, когато избирате, да обърнете внимание на такива показатели като наличието на сервизен център във вашия град и също толкова важно, възможността отделно да поръчате резервни части за ремонт. В противен случай тези нюанси са достатъчни, за да изберете добър генератор за дома и градината. Препоръчваме допълнително да гледате видео, в което експертите дават свои съвети относно избора на електроцентрала:

Експертно мнение

Последното нещо, за което бих искал да говоря, е кои производители и модели на оборудване се считат за най-добрите.

Рейтинг на фирми и модели

За да станете собственик на надеждна електроцентрала за дома, препоръчваме да изберете един от следните производители:

 • Huter (Германия)
 • Елемакс (Япония)
 • EISEMANN (Германия)
 • GEKO (Германия)
 • Fubag (Германия)
 • Вепр (Русия)
 • Кубота (Япония)
 • Гесан (Испания)
 • GENMAC (Италия)
 • Кипор (Китай / Русия)
 • SDMO (Франция)
 • Talon / McCulloch (САЩ)
 • Endress (Германия)
 • Бригс и Стратън (САЩ)
 • Hyundai (Южна Корея)

Тези електроцентрални компании са най-добрите за 2017 г. и имат много положителни отзиви в интернет. Бих искал да обърна специално внимание на домашните генератори Vepr, които са оптимални като цена и качество.

Представяме и на вашето внимание рейтинг на най-надеждните модели за дома и градината. За да улесним избора на подходящия вариант, ще разгледаме най-популярните по отношение на мощността устройства: от 1 до 3 кВт, 5-6 кВт и около 10 кВт, което съответно се използва за минимално захранване, умерено и достатъчно за комфортен престой.

Малко обяснение: B - бензинов генератор, G - газ, D - дизел, GB - газ-газ, I - инвертор.

Най-висококачествените електрически генератори до 3 кВт, които е по-добре да изберете за лятна резиденция:

 1. Fubag BS 3300 (B)
 2. Honda EU10i (B, I)
 3. DDE GG3300Z (B)
 4. Bort BBG-3500 (B)
 5. Fubag DS 3600 (D)
 6. Huter DY4000LG (GB)
 7. ZUBR ZESG-3500-M2 (GB)

За да работите с електроинструмент в гаража, препоръчваме да изберете модели с мощност от 5-6 кВт:

 1. Huter DY6500L (B)
 2. Fubag BS 6600 A ES (B)
 3. Interskol EB-6500 (B)
 4. Шампион DG6501E (D)
 5. Hyundai DHY-8000 LE (D)

Е, за пълно захранване на къщичката ви препоръчваме да изберете един от моделите генератори с мощност около 10 кВт:

 1. Fubag DS 14000 DA ES (D)
 2. Шампион DG10000E (D)
 3. Briggs & Stratton 14 kW Standby Generator (G)
 4. Honda ET12000 (B)
 5. TCC SGG-10000 EH (B)

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да избера генератор за къщата и кой е по-добър по отношение на мощност, производител и допълнителни параметри. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да намерите правилния!

Ще бъде интересно да прочетете:

(25 гласа)
Зареждане...

15 коментара

 • Вадим Авдеев

  Благодаря ви за статията. много разумно и полезно написано. Между другото, някои магазини вече отделно са направили категорията генератори за домашни и летни къщи.

  Отговарям
 • Светлана

  Тази година купихме вила, токът е доста скъп за извършване, поне в момента няма достатъчно средства за това. На обекта има кутия на къщата S = 26.8, тоест трябва да завършите строеж, изграждане на покрив, вътрешна украса, както и изграждане на комунална единица, тъй като на обекта няма сгради, с изключение на недовършената къща. Пиша това, за да опиша работния план. Моля, помогнете ми да избера минималната мощност на генератора, за да отговаря на нуждите. Потребители - електрически мотор, електрическа бормашина - по време на строителството и след изграждането на къща - осветление, добре, може би някаква малка електрическа печка. Това е всичко. И ако е възможно да свържете осветлението към генератора, намерих го на вашия сайт само ако генераторът е използван като резервен източник. И много ви благодаря за вашия сайт, събрахме се много полезни съвети, особено като начинаещ градинар. Светлана

  Отговарям
  • Admin

   По време на строителството в съоръжението, 2,5 кВт генератор ни спаси за дълго време.

   Отговарям
   • Darmidont

    Хареса ми показанието, че дизеловият двигател работи до -5, а след това се сгъстява, странно е как карам дизелов двигател при всякакво замръзване? Има зимно дизелово гориво, най-вероятно статията е лизана от някъде от Европа, това е всичко, но нищо, информативно :)

    Отговарям
 • Paul

  Как може да се определи, че инверторен генератор на правоъгълни импулси или синусоидални импулси?

  Отговарям
  • Алексей

   осцилоскоп В aliexpress за няколкостотин рубли можете да си купите играчка с нискочестотен осцилоскоп. Но за вашата задача това е повече от достатъчно.

   Отговарям
 • Александър

  Прегледът е интересен, благодаря.
  Като почитател на инструментите на Makita, интересно е да разберете защо моделите на този утвърден производител не бяха включени в ревюто?

  Отговарям
 • Дмитрий

  Добър ден
  Живеем в дома си. 3 фази идват в къщата. Моля, кажете ми кой генератор да избера газ, така че потопяемата помпа да работи по време на прекъсване на захранването, така че да има вода (снимка) и телевизор. Това ще бъде достатъчно. Не е необходимо да се хранят цялата къща, те я изключват за 2-3 часа.
  Благодаря.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Консумацията на енергия на вашата потопяема помпа е 900 вата, за работата на помпата и телевизора препоръчвам да изберете приблизително 6 кВт бензинов генератор. Когато избирате генератор за помпата, трябва да вземете предвид коефициента на корекция, който достига 7-9. Общо 7 * 900 вата получаваме 6,3 кВт. Всичко зависи от това колко високо помпата вдига вода, каква е дължината на водоснабдяването.

   Отговарям
 • Сергей

  Газо-дизелов генератор ??? Как е това? Случва ли се това? Различно ли е устройството на двигателя? Дайте ми линк. Бих искал да видя такова чудо на природата

  Отговарям
  • Admin

   Газодизеловите генератори съществуват, но се използват в производството, като тяхната мощност (и съответно цената) е многократно по-висока. Като пример, разгледайте модела GDGA-500.

   Отговарям
   • Сергей

    Благодаря. Четох за газовия дизел. Но това е огромна електроцентрала. Не е ясно защо присъства в статията за избора на генератор за лятна вила или строителна площадка.

    Отговарям
 • Антон

  Добър вечер. Каква мощност е необходима, за да работи генераторът по време на затъмнението, хладилника, телевизора и газовия котел? Ще съм благодарен за отговора

  Отговарям
 • Светлана

  Здравейте. Помогнете при избора на генератор. Ще свържем кислороден концентратор с консумация на енергия не повече от 600 вата в случай на прекъсване на захранването. Въпросът за поддържането на живота. Благодаря.

  Отговарям
 • Юджийн

  Здравейте! Помогнете при избора на генератор. Нуждаем се от генератор за машина, чиято номинална мощност е 7,5 kW. Подходящ ли е генератор с мощност 9 kW? Благодаря предварително.

  Отговарям

Добави коментар