Как да свържете алуминиев проводник с медна тел - преглед на начините

Всеки кабелен продукт има проводяща сърцевина от алуминий или мед. Тъй като тези материали имат добра проводимост, топлопредаване и са евтини, при монтажа и свързването често е необходимо тези два елемента да се свързват с различен химичен състав на електрически вериги. Съгласно правилата на електрическите инсталации (PUE глава 2.1, Клауза 2.1.21) забранено е просто усукване помежду си на два проводника от различни материали, ако няма последващо запояване или заваряване. Има обаче по-ефективни начини за извършване на тази процедура както у дома, така и на работното място. В тази статия ще ви разкажем как правилно да свържете медните и алуминиевите проводници и какви грешки не трябва да се правят.

Какви проблеми могат да възникнат при комбиниране на алуминий и мед

Не толкова отдавна електрическо окабеляване в апартамента или частна къща беше направена от алуминиева тел, тъй като това беше достатъчно, за да осигури захранване на всички съществуващи няколко електрически уреда. С развитието на света на електрониката и домакинските уреди се наблюдава тенденция към увеличаване на натоварването на електрическите вериги. Съответно имаше нужда от свързване на старото и новото окабеляване.

Разклонителна кутия

При докосване на алуминий и мед се получава химическа реакция, която впоследствие влошава електрическия контакт, точката на свързване започва да се загрява и евентуално предизвика пожар и дори огън. При повишена влажност на околната среда този процес протича доста бързо, тъй като между проводниците се образува тънък филм с висока устойчивост, което води до нагряване и отворена верига. Но все пак всеки електротехник знае как да свърже алуминиев проводник с меден, за да избегне неприятна ситуация в бъдеще.

Видеото по-долу илюстрира ефектите от опасен контакт между мед и алуминий:

Във всеки случай се препоръчва да се замени старото окабеляване с медно, което ще има товароносимост, съответстваща на текущата консумация на електрически уреди. Ако не е възможно напълно да замените окабеляването с ново, тогава частична подмяна на окабеляване, В този случай се налага да свържете старите и новите електрически проводници - медни и алуминиеви проводници.

Методи за свързване на различни проводници

Има няколко основни общоприети устройства, които правят възможно елиминирането на директния контакт между два материала, действащи агресивно един върху друг. Нека разгледаме всеки отделно.

Терминални блокове

Терминални блокове може да бъде оборудван с болт или затягащ механизъм.Този дизайн позволява свързване към единия терминал от алуминий и към другия меден проводящ материал, които се свързват помежду си чрез стоманена плоча. Плочата е направена от неутрален метал, който не реагира с мед и алуминий - обикновено месингови плочи или ламаринени медни плочи. Например с широко използвания терминал Wago 2273 могат да се свържат едновременно от два до осем проводника с различни напречни сечения, закрепете на DIN шина използвайки специален адаптер за монтаж.

Приложение за терминален блок

Скобата на болта в подложките е по-надеждна и се използва в електрически вериги, които не са с високо напрежение. Най-често се извършва с помощтаорех". Това е малка разклонителна кутия, изработена от диелектричен материал под формата на орех, вътре в който е блок от метални плочи, през които се осъществява контактът между алуминиеви и медни проводници. Всички горепосочени методи се отнасят до разглобяеми връзки, тоест за множество връзки и прекъсвания, ако е необходимо.

Свързваща гайка

Пример илюстрира завършеното закрепване на мед и алуминий в разклонителна кутия чрез използване на месингови клемни блокове:

за как да свържете проводници с WAGO терминалипрочетете в нашата отделна публикация!

Метод на кримпване

Понякога при полагане и инсталиране на електрическо окабеляване се налага да се извърши висококачествена връзка от една част от медни и алуминиеви проводници чрез кримпване с помощта на ръкави. По-често се случва на входа към електрически шкаф, разпределително устройство или при свързване на кабел към вече инсталиран блок, където е невъзможно да се замени алуминий с мед и обратно.

налягане на изпитване

Този тип свързване на проводници е по-скъп, тъй като изисква специален инструмент. Но в същото време, когато провеждат множество инсталационни работи на такъв план, професионалистите често го избират.

Обтягащи проводници с ръкави осигурява по-надежден и издръжлив контакт. Използвайки този метод, медни и алуминиеви проводници се закрепват дори към особено мощни и високо напрежение потребители в производството. За да изпълните тези работи, се нуждаете от специален инструмент и специални медно-алуминиеви ръкави. Компресирането им може дори да се извърши с помощта на конвенционален чук и метални плочи, което не е напълно правилно или има професионална ръчна хидравлична преса.

преса

Препоръчва се използването на такова компресиране не само при затягане на ръкави, но и накрайници. Между другото, те също могат да бъдат направени наполовина от мед и алуминий, за свързване, например, алуминиев кабел към всяко устройство с медни проводници или клеми.

Алуминиеви черупки

Обикновено алуминиево-медните ръкави се използват за свързване на големи нишки от кабелни проводници. С малки секции, например, в домашното окабеляване, няколко проводника са обвити с една втулка. В същото време проводниците се въвеждат от различни страни, за връзка, като че ли в съединение, както е показано на снимката по-горе. Не поставяйте алуминиеви и медни проводници успоредно един на друг (обиколка), както беше показано на илюстрацията с хидравлична преса, защото в този случай има директен контакт на алуминий и мед. Също така не можете да използвате медни калайдисани ръкави с алуминиев кабел.

Болтова връзка

Много често, когато работи с електрическо окабеляване, един прост човек, който не се занимава с електрическа работа у дома, може да има спешна нужда да създаде добър и надежден контакт между алуминиевите и медни проводници. Бягането до магазина за закупуване на специални инструменти и материали не е препоръчително при еднократна работа, но те трябва да се извършват с високо качество.

Тогава има смисъл да се използва обикновен болт с гайка и няколко шайби. Основното в този метод е да се разделят два метала, които са агресивни един към друг с шайби, както е показано на фигурата по-долу.

Контакт с болт

Болтова връзка от алуминиева и медна жица може да се извърши в разклонителна кутия, която е неразделна част от всяко окабеляване в къщата и в апартамента. По този начин, дори и с различни проводници с напречно сечение лесно и качествено се свързват чрез болт.

Пръстените от жицата трябва да бъдат увити в посока на затягане на гайката, с болтова връзка. Това е необходимо, така че при затягане на пръстените да не се развиват и да не се увеличават в диаметър, а по-скоро плътно да се увиват около болта.

Видеото ясно показва как да свържете проводниците от различни материали с болт:

Подобен метод е използването на нитове. Следното илюстрира как да свържете проводниците с нит:

Има и друг вариант за използване на алуминиево-медни накрайници и алуминиево-медни шайби. мога кримпване на алуминиев кабел и се свържете с медната шина. Или, когато използвате алуминиево-медна шайба, можете да кримпвате алуминиевия кабел с конвенционален алуминиев кабел и да го свържете към шината през тази шайба.

Характеристики на връзката живеели на улицата

Когато инсталирате кабелна линия по протежение на улицата, всички свързващи елементи са изложени на външни отрицателни фактори, като сняг, обледеняване, дъжд и др. Следователно, за извършване на такава работа е необходима само херметично затворена конструкция, устойчива на ултравиолетови лъчи и ниски температури. Когато правят връзки на стълб, покрив и на друго открито място, те най-често се използват пробивни скоби, Може да ви е интересно да знаете по-подробно как да свържете SIP с меден кабел на улицата, като в този случай се осъществява връзката на алуминий и мед на открито.

В помещенията, когато полагате кабела в стената под мазилката, кабелът се полага цял в строфата и всяка връзка дори от еднородни метали е нежелателна. Всички връзки в гнездото или разклонителната кутия са направени по някой от описаните по-горе начини, подходящи за всяка отделна ситуация.

Чести грешки, съвети и трикове

На вашето внимание няколко полезни съвета, които ви позволяват безопасно да свържете алуминиев проводник с медна жица помежду си:

 1. Преди да свържете проводниците с запояване, трябва да знаете, че медта zaludit Ще бъде много просто, а алуминият само с помощта на специална спойка.
 2. Невъзможно е да се компресират прекалено много ставите както на многожилните, така и на едножилните проводници. В противен случай ще настъпи деформация и увреждане на сърцевините.
 3. Винаги си струва да спазвате маркировката и да избирате правилните клеми в зависимост от напречното сечение на сърцевината и вида на инсталацията (на закрито или на открито).
 4. В никакъв случай не използвайте обикновени обрати за свързване на алуминиево и медно окабеляване. Това е един от най-опасните начини за превключване на проводници, който най-често води до пожар.

Това е всичко, което искахме да ви кажем как да свържете медни и алуминиеви проводници. Надяваме се, че предоставените методи и правила са ви помогнали да разберете същността на работата!

Ще бъде полезно да прочетете:

(16 гласа)
Зареждането ...

14 коментара

 • Роман

  Седмото издание на PUE изрично забранява използването на алуминий при вътрешно окабеляване, ако напречното сечение на токоносимата част е по-малко от 15 квадратни мм. Това се обяснява с образуването на оксиден филм върху алуминий, който, строго погледнато, не е проводим. За тел или шина с напречно сечение по-малко от 15 квадратни мм този филм значително намалява напречното сечение на проводимата част. Сам ще добавя, че по време на късо съединение алуминият изгаря не по-лошо от бензиновия бензин - с пръски.

  отговор
  • Виталий

   Защо произвеждат алуминиеви проводници и кабели, както и гуми и врати, всичко това присъства в структурите, които изградих и изградих преди мен, и все още стоят. В 5 етажа, ALUMINUM все още си заслужава. и къде в PUE е забранено ....?

   отговор
   • Admin

    Тъй като свързването на отделни електрически уреди, например оборудване като помпи, може да се извърши с алуминиеви проводници, както и при свързване на мощен товар, където е необходимо напречно сечение от повече от 16 квадратни метра. мм използват алуминий по икономически причини.

    отговор
  • Дмитрий

   По отношение на съществуващите електрически инсталации, PUE има препоръчителен характер, само при реконструкция на съществуващата електрическа инсталация или при изграждане на нова PUE, тя е задължителна за изпълнение.

   Ако направите ремонт и има възможност, тогава е по-добре да промените окабеляването в апартамента на мед, разбира се, ако това не е възможно, тогава е разумно да разпределите натоварването в различни търговски обекти.

   отговор
 • Роман

  Клауза 7.1.34. - както го разбирам

  отговор
 • разказвач

  Roman, PUE - това със сигурност е прекрасно, но само 80% от всички апартаменти и къщи в страната имат алуминиево окабеляване, което наследихме от СССР. И какво, някой с един удар на писалката, оказва се, забрани използването на електроенергия в 80% от домакинствата в страната? Всъщност, заедно със забраната, подмяната на алуминиеви проводници за сметка на този, който го забрани, не е законово предписана никъде. Не за нищо сега те се връщат към разделителната способност на алуминия. В крайна сметка да забрани нещо - не се получи….

  Същото, замяната на алуминий с мед, дори и в малка Брежнев трешка, е огромен разход (и финансов, и временен) за средностатистично семейство със средни заплати в страната от 17-18 хиляди.

  отговор
  • Олег

   Сега Дерипаска организира всичко в новите къщи и ще извърши основен ремонт на електрическото окабеляване в стария алуминий, а след няколко десетилетия това не е, че ще трябва да се плащат огромните разходи за подмяна на алуминий с мед със средна работна заплата в страната от 17-18 хиляди, но и цялостен ремонт в апартамента, и съседите също.

   отговор
   • жури

    Не е „гол“ алуминий, а сплав със стомана. Само два вида тел. Те вече писаха за това ...

    отговор
 • Pancrate

  Роман, така че сега изглежда, че ако хората правят ремонт, всички променят окабеляването на медно.

  За мен инсталатора на окачени тавани, когато окачих лампата, исках да го свържа с алуминиево окабеляване чрез усукване (лампата е медна), видях го добре.

  отговор
 • Майкъл

  Струва ми се, че подобни проблеми могат да възникнат при големи токови натоварвания от 2А и по-високи. Не съм инсталатор, който сам извършва ремонт. За да свържа медни и алуминиеви проводници, използвах усукване + запояване и от горе поставих обикновен винтов терминал. Целият този дизайн работи от 8 години и не съм изпитвал никакви проблеми с него!

  отговор
  • и

   Майкъл, моля опишете вашата технология за запояване. Бих искал да отбележа.

   отговор
 • Paul

  Подмяната на окабеляването е необходима по две причини: 1) мощността на съвременна кана е 2,2, а понякога и 3,3 кВт със Sovdepi от 300-1000 вата, приблизително същото нещо с ютия, електрически нагревател, електрически бойлери и мигновени бойлери с лъжичка почти никога не се е случвало, същото за микровълнови печки, тостери, фритюрници и дори лазерен принтер са около 0,5 кВт, прахосмукачка 1,2 кВт, да не говорим за рядко използваните въртящи се чукове, мелнички и в допълнение, пусковите токове на хладилника, един или два фризера и това може да работи в много случаи 2 ) така наречените проводници "юфка" имаше само един слой изолация и често се разделяше наполовина под паркета, до полилея - на пода на съседите отгоре, в най-добрия случай, под замазката и пробив на тръбата и наводняването много често водеше до електрокорозионно унищожаване на жичните нишки, върху solvremennyh проводници на топчен винт или PVA 2 слоя изолация от поливинилхлорид и получавате разрушаването поради електролиза, вероятността е много по-ниска. И от моя собствен опит мога да кажа, че единственото гнездо със земя в кухнята успешно се провали, след като съседите изтичаха отгоре: от трите проводника в пълна изолация, и ето - фазата нула-земя само оцеля, а земята и фазата " ядоха се един друг. Напускане през лятото за една седмица във ваканция и т.н. няма да изключите хладилника, фризера автоматично на екрана. Така че дори и за полилеите има смисъл да помислите за подмяна на окабеляването по време на първия ремонт на апартамента, в противен случай не би трябвало да извършвате друг ремонт след ремонта поради неизправности в окабеляването

  отговор
 • Vetal

  Авторът категорично заявява, че медта при никакви условия не трябва да влиза в контакт с алуминия! Но в същото време той изобщо не се бърка от използването на алумино-медни ръкави и накрайници, където медта и алуминият се наричат ​​„слети заедно“ ...

  отговор

Добавете коментар