Какво трябва да бъде осветяването на басейна - 15 снимки на идеи

Днес технологията за осветление не стои неподвижно и вече е възможно да се използват лампи дори под вода, създавайки декоративна и в същото време практична осветеност на водната повърхност. След това ще ви кажем какво трябва да бъде осветлението на уличния басейн и какъв тип фенерчета се използват най-добре за тези цели.

Основни изисквания

Тъй като електричеството и водата са несъвместими, инсталирането на тела в басейна има няколко важни ограничения, свързани с безопасността и комфорта при къпане.

Купа декоративно осветление

Така че, когато създавате светлина за басейн, трябва да вземете предвид следните изисквания:

 1. Осветителни тела трябва да работи на безопасно напрежение (12 V). Категорично е забранено използването на продукти, захранвани от 220-волтова мрежа.
 2. Степента на защита на всички подводни фенерчета трябва да бъде възможно най-висока, а именно IP 68.
 3. Окабеляването вътре в купата трябва да бъде правилно запечатано. Проблемна зона е място телени връзки между осветителното тяло и водещите проводници, затова обърнете особено внимание на това място.
 4. Осветителните устройства трябва да бъдат бързо достъпни.
 5. Лампите не трябва да създават отблясъци и "слънчеви лъчи" на водната повърхност. В същото време осветлението не трябва да заслепява човек.
 6. Осветяването на стълбите в басейна трябва да е удобно, и най-важното - безопасно за спускане.
 7. Светлината трябва да „наводни“ цялата площ на купата, включително дъното.
Видео преглед на LED осветление на басейна

Опции за осветление

Днес има два основни типа подсветка: подводна и обща.

Общото осветление е монтирано отвън и се използва за горното осветяване на водната повърхност и територията в непосредствена близост до басейна. В този случай се препоръчва да инсталирате прожектори и лампи на скоби, чийто дизайн ви позволява да създавате насочен светлинен поток. Също така е добра идея да инсталирате стенни светлини, ако има някаква градинска сграда в близост до басейна в страната.

Няма специални изисквания за защитните свойства на продуктите, защото в този случай контактът с вода ще отсъства напълно.Интересна идея с водопад

За подводно осветление на басейна монтаж на прожекториразположени на дъното и страничните стени на купата.

Основната му цел е да подчертае формата на предмета, както и да му придаде необичаен дизайнерски вид. В този случай се препоръчва продуктите да се поставят около периметъра на басейна на еднакво разстояние един от друг. Ако тази препоръка не бъде спазена, подсветката ще бъде неравна и външният вид на купата само ще се влоши. Алтернатива на прожекторите е LED лентата. LED осветлението става много популярно и освен това е много лесно да прикрепите лентата към стените на купата.

Подчертани контури

Друга модерна опция за осветление, за която бих искал да говоря, е инсталирането на плаващи светлини.Подобно междинно подреждане на обекти (на повърхността на водата) не може да се припише на повече от една от горните опции. В този случай се използват сферични водоустойчиви фенерчета, които могат да се движат свободно и да осветяват цялата водна повърхност. Основното им предназначение е декоративна функция. Най-често осветлението на басейна с плаващи светлини се използва в надуваеми и рамкови резервоари, защото тук е по-проблематично да монтирате светодиоди или лента.Фенери във формата на топка

Скъпо, но интересно осветление на басейна може да се направи с помощта на оптичен кабел. С помощта на тази лампа е лесно да се проектира архитектурното осветление на купата, което ще бъде оригинално и постоянно се променя. Единственото правило, което трябва да се вземе предвид при инсталирането на оптичното влакно, е, че захранването трябва да бъде поставено далеч от вода, така че окабеляването да не късо съединение.

За осветяване на вътрешния басейн, който може да е в къщата или вилата, се препоръчва да използвате LED тавани. Също така в стаята можете да направите оригиналното осветление на купата с LED лента.

Избор на крушка

След като решите за осветителните тела, трябва правилно да изберете лампите за осветление на басейна. Общо има 2 опции: халогенни и LED лампи. Халогените имат по-ярък светлинен поток и радиусът на неговата дисперсия. В същото време недостатъкът на такова източници на светлина е по-кратък експлоатационен живот.

Що се отнася до LED лампите, те могат да работят много по-дълго, като същевременно спестяват до 70% от електроенергията. Недостатъкът е по-малък радиус на осветление и висока цена на продуктите.

Бих искал да отбележа това LED лампа за разлика от халогенните, те могат да имат няколко опции за цветен блясък. Когато инсталирате специални RGB светлини, купата на басейна може да бъде боядисана във всички цветове на дъгата по ваш вкус.

светодиоди

Обръщаме също така вашето внимание на факта, че гореизброените крушки са били считани за подводни светлини. Като цяло можете да използвате някоя от съществуващите опции.

Полезни съвети

И накрая, представяме на вашето внимание няколко полезни съвета за създаване на осветление в басейна със собствените си ръце:

 1. Когато купувате подводни светлини, обърнете внимание на техническите им характеристики. Основният индикатор е максималната дълбочина на инсталиране, която трябва да отговаря на вашите условия. Ако продуктът ще бъде поставен по-дълбоко от препоръчаното в стандартите, тогава има възможност той бързо да се провали.
 2. Не е необходимо да инсталирате подводни фенерчета директно в долната част. В този случай, в случай на повреда, ще е необходимо напълно да се източи водата за достъп до продукта. Можете да опростите живота си, като поставите лампи върху стените на басейна непосредствено над водата. В този случай целият резервоар ще бъде запален и в същото време нищо няма да бъде под водата.
 3. употребакъси светлини и филтри, така че можете да промените интензитета и цвета на светлината.
 4. За да създадете оригиналното меко осветление на басейна, използвайте плаващи лампи с матов нюанс.
 5. Защитете се, като монтирате водоустойчиви осветителни тела над купата. Въпреки факта, че те няма да имат контакт с вода, могат да причинят случайни пръски или конденз късо съединение.

Препоръчваме също да гледате видеоклип, който предоставя евтин вариант за подчертаване:

Преглед на бюджетното осветление

Примери за снимки

Е, последното нещо, което исках да дам в тази статия, беше снимка на модерното осветление на басейните:

Прочетете също:

Видео преглед на LED осветление на басейна

Преглед на бюджетното осветление

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар