Правилно осветление на гараж

Относно монтаж на осветление в гаража, разгледахме подробно този процес в съответната статия. Сега бих искал да обърна повече внимание на вариантите за осветяване на гаража - кои лампи и къде е по-добре да поставите.

Основни изисквания

Първото нещо, което трябва да се вземе предвид, са основните изисквания за осветление на гараж.
Стенни и таванни лампи

По правило се предвижда инспекционна яма за ремонт на автомобили, в която се образува влага поради лошо отопление и вентилация. Във връзка с този проблем трябва да се внимава лампите в него да бъдат надеждно защитени от влага. Най-подходящият вариант би бил продуктите с ниско напрежение, запечатани с степен на защита не по-малко от IP 45.

Второто изискване се отнася до инсталирането на превключватели в гаража. Отново, основният момент е, че вътре в контролната яма не трябва да има превключватели. Най-добре е да прехвърлите тези продукти в основния щит или до рамката на входната врата.

Тъй като през повечето време се налага да се „забърквате“ с ремонта на машината, осветлението трябва да е с високо качество. Крушките трябва да бъдат инсталирани така, че нито един предмет не хвърля сянка върху работната зона.

Вземете сериозно работата по сетълмента. Не само трябва да изберете правилната мощност на крушките, но и мястото на монтажа им. Класическият метод на монтаж - „една лампа в средата на тавана“ е строго забранен. Правилното осветление в гаража трябва да се състои от няколко функционални зони, за които ще говорим по-късно.

Друго важно изискване е светлината да не заслепява очите ви. Ето защо източниците на светлина трябва да бъдат оборудвани със специални отражатели и сенници.

Опции за подсветка

Друг важен фактор е правилното поставяне на тела. Има няколко популярни опции за осветяване на гаража, които могат да се използват за висококачествено осветяване на цялото помещение, но най-ефективният се счита за многостепенно.

В този случай лампите са поставени в четири основни нива на помещението: горно (таван), средно (1,8 метра от пода), ниско (0, 75 метра от пода) и минимално (0,4 метра от пода).

Що се отнася до тавана, се препоръчва да инсталирате продуктите по такъв начин, че светлината да пада строго вертикално, без да създавате сенки. Това ниво се използва за общо осветление на гаража.Творчески полилей за таван

Средното ниво е отговорно за подчертаването на работната зона - над работната маса. Тук, както казахме, най-добре е да използвате насочени лампи.Средно ниво

Ниското ниво е полезно за ремонт на автомобили. Когато има нужда от фиксиране на крило или врата, лампа на малка височина ще позволи качествено да освети цялата работна повърхност.По-ниско ниво

Светлините, инсталирани на височина 40 см от пода, го правят безопасно движение, защото много често резервните части и инструменти могат да лежат на пода, през които можете да пътувате.люк

Алтернативен вариант за осветление в гаража е използването на само три нива: тавана, работната зона и локалното осветление с преносима лампа. Този вариант е по-прост и на практика е много по-често срещан.

Можете също да гледате преглед на ефективната осветителна система във видеото:

Предимство на LED

Искам също да отбележа, че броят на едновременно работещите лампи в една група също влияе върху опцията за осветление. Например, можете да поставите 3 продукта на всяка стена и да ги контролирате с помощта на превключвател с два клавиша. В този случай, когато ремонтирате една част от колата, ще бъде възможно да включите светлината само в тази страна на помещението, където е направен ремонта. В същото време противоположната страна на стаята ще бъде затъмнена, което позволява пести електричество.

Тук можете да добавите друга опция - използвайте преминаващ превключвател, В този случай осветлението в гаража може да се контролира от няколко точки (например от различни страни).

Полезни съвети

И накрая, бих искал да ви дам съвети за свързване на осветлението в гаража:

  1. Ако решите да инсталирате улична лампа пред входната врата, добавете към нея сензор за движение. В този случай фенерчето няма да работи цяла нощ и ще се включва само когато го приближите. Резултатът е икономия на енергия. Алтернатива на сензора за движение може да бъде фоторелето, което реагира на уличното осветление (включва светлината след тъмно).
  2. Ако помещението е отоплено - използвайте флуоресцентни лампи, ако не - изберете светодиоди. Това се дължи на факта, че луминисцентните източници на светлина не работят при ниски (и особено минус) температури. По-добре е да използвате светодиоди за осветяване на студен гараж.
  3. Не забравяйте да се погрижите за заземяването на всички електрически проводници, в противен случай не могат да се избегнат наранявания и злополуки.
  4. Дайте предпочитание на качествени стоки, а не на евтини китайски фалшификати. Спестявайки от закупуването на фалшификати, вие застрашавате собственото си здраве.
  5. Не забравяйте да защитите електрическите уредипрекъсвач и RCD, Тези устройства ще предпазят мрежата от претоварвания, изтичане на ток и късо съединение.
  6. Do автономно осветление на гаражчрез свързване на светодиодите от 12-волтова батерия. Ако изведнъж останете без електричество и се изискват спешни ремонти, когато батерията е заредена, светлината може да гори до 10 часа (в зависимост от мощността на крушките). Можете също така да направите резервни и алтернативни източници на електроенергия под формата на генератор или слънчеви панели на покрива. Тук могат да се добавят и светлини с батерия.
Пример за правилно планирана подсветка

Това е всичко, което исках да ви разкажа за компетентните опции за осветление на гаража. Надяваме се, че информацията беше разбираема за вас и най-важното - полезна.

Прочетете също:

Предимство на LED

Пример за правилно планирана подсветка

(11 гласа)
Зареждане...

Добави коментар