Кабелно отопление на водопроводи

Не рядък проблем на частните къщи е замръзването на водата през зимата. Водата в тръбите замръзва по различни причини - неправилна инсталация на водоснабдителната система, твърде ниски температури през зимата или просто невъзможността да се постави водоснабдителната система под нивото на замръзване. За да се реши проблемът, се препоръчва да се направи отоплението на водопроводите с кабел, което дори начинаещ електротехник ще може да направи. След това ще ви кажем как да инсталирате отоплителен кабел за водопроводна тръба със собствените си ръце, предоставяйки инструкции, визуални снимки и видео примери, както и полагане на диаграми.

Как работи отоплителната система?

За начало помислете как става нагряването на тръбите с електричество. Принципът на отопление е изграден подобно на системата отопляем под електрическисаморегулираща или устойчив отоплителен кабел положени на правилното място, свързани с мрежата, което води до нагряване на района. Има два начина за инсталиране на отоплителен проводник за водоснабдяване - закрепване отвътре или отвън. Всяка опция има своите предимства и недостатъци, които ще обсъдим по-долу.

Отопление на тръбопроводи през зимата

Що се отнася до нагревателния кабел, резистивният се използва по-често, защото Това струва с порядък по-евтино. Важен нюанс е, че двупроводен проводник се използва за отопление на водопроводи. Това се дължи на факта, че единичното ядро ​​трябва да бъде циклично и това е много проблематично в условията на инсталиране на кабелно отопление за водоснабдяването. Алтернатива е полагането на саморегулиращ се проводник, който загрява тръбите по-икономично и може да работи без термостат. Недостатъкът на използването на саморегулиращ се модел е по-високата цена (около 2 пъти).

Методи за монтиране на проводник

Първо ще разгледаме как да инсталираме отоплителния кабел за водоснабдителната система вътре и външно, след което ще говорим за нюансите на свързване и допълнителна топлоизолация на системата.

Надолу по тръбата

На етапа на полагане на водопроводната верига е по-предпочитано закрепването на отоплителния кабел през тръбата. Това може да стане по два начина - по тръбопровода или наоколо. Обмислете инструкциите за монтаж за всеки от методите.

По протежение на тръбопровода

Най-лесният начин е да инсталирате отоплителния кабел в една линия по контура. В този случай проводникът трябва да бъде прикрепен под тръбата, което предпазва нагревателния елемент от механични повреди отгоре. Освен това водата започва да замръзва отдолу, така че долното местоположение на гъвкавия нагревател ще ви позволи бързо да премахнете замръзването на водоснабдяването.

Ако решите да положите няколко кабелни линии по протежението на тръбата, трябва да направите това, както е показано на диаграмите по-долу:

Опции за поставяне на проводник

Надлъжна фиксация

 

Що се отнася до закрепването на нагревателния кабел към водопроводи, най-добре е да използвате алуминиева лента, която надеждно фиксира проводника и увеличава неговия топлопренос. Вместо самозалепваща лента можете да използвате и лепилна лента за закрепване, която обвива тръбопровода по следния начин:Кръгъл монтаж

Обърнете особено внимание на инсталирането на отоплителния кабел за водоснабдяването през ъглите. Така че завойът да не е твърде голям, се препоръчва да поставите проводника по външния радиус на тръбата, както е показано на снимката по-долу:

Поставяне на ъглов нагревател

спирала

В региони с много ниски температури се препоръчва напълно да обвиете нагревателния елемент около тръбопровода. В този случай ефективността на отопление ще бъде с порядък по-висока, защото стъпката на завоя е около 5 см (можете да го увеличите по желание). Дължината на проводника при навиване със спирала трябва да бъде около 1,7 пъти по-голяма от дължината на захранването с вода. Полагане на кабел със спирала на трудно достъпни места може да се извърши, както следва:

Спирално свързване

В този случай нагревателният кабел първо се увива с надбавка, след което контурите се увиват в обратна посока. В резултат на това действието е по-малко, отколкото при поетапно навиване на водоснабдяването.

Отделни възли

На възли като метални опори, кранове, клапани и фланци, трябва да фиксирате по-гъвкав нагревател, защото има по-голямо разсейване на топлината. Можете ясно да видите инсталационните диаграми по-долу:

Също така препоръчваме да гледате във видеото как се полага отоплителният кабел през тръби:

Как сами да прекарате гъвкав нагревател

Трябва да се обърне специално внимание на инсталирането на температурен датчик. За да може отоплението на водата да работи правилно и кабелът да не се прегрява, се препоръчва да поставите сензора в най-студената точка, колкото е възможно по-далеч от кабелната линия. Мястото на монтаж на температурния сензор се препоръчва да бъде предварително залепено с лента от алуминиева лента. Примери за правилното поставяне на сензорите са дадени по-долу:

Монтаж на температурен датчик върху тръби

Отвътре

Монтирането на отоплителния кабел в тръбата се препоръчва, ако не е възможно да се проведе отопление отвън. Най-често този метод се избира, ако водопроводът вече е монтиран под земята, в бетонни конструкции и други недостъпни места. Недостатъкът на инсталирането на гъвкав нагревател вътре е следният:

 • Просветът на тръбата е намален (вътрешен диаметър за подаване на вода).
 • С течение на времето проводникът започва да се разраства с плака, което води до запушвания.
 • Добавена е нова точка във водоснабдяването - тройник, което намалява надеждността на веригата.
 • Поставянето на отоплителния кабел е позволено да се извършва само върху праволинейни и леко извити участъци от водоснабдяването. Забранено е провеждането на гъвкав нагревател през тройници и спирателни клапани.

Вътрешно отопление на водопроводната верига

В същото време ниската консумация на енергия на отоплителната система (директен контакт на нагревателя с вода), както и по-малко трудоемките ремонти (просто издърпайте кабела от тройника, не е необходимо да счупите земята и т.н.) се считат за положителни аспекти.

Така че инсталирането на проводника вътре в тръбата се извършва съгласно следните стъпка по стъпка инструкции:

 1. Първото нещо, което трябва да направите на кабела, е да поставите кутия за пълнене за поставяне в тръбата. Този възел изглежда както е показано на снимката по-горе.
 2. На правилното място на водопровода е монтиран тройник, през който ще влезе гъвкав електрически нагревател.
 3. Кабелът е внимателно положен към проблемната зона, която ще трябва да се нагрее.
 4. Кутията за пълнеж е усукана, запечатана и обвити.

Както можете да видите, вътрешната инсталация на отоплителния кабел във водоснабдяването не е трудна. Сега нека поговорим за последните етапи на инсталиране: свързване към мрежата и изолация на тръбите.

Мрежова връзка

Тъй като се обучавате само как да правите електрическо отопление на водопроводи, на етапа на монтиране не говорихме за един много важен нюанс, на който ще се спрем сега - изолация на края на проводника. За това се използва термосвиваема тръба, която надеждно защитава сърцевината от влага.Също така, за да свържете гъвкав нагревател, трябва да свържете отоплителната част с така наречения "студ". Препоръчваме ви да видите визуално всички етапи на връзката във видеото:

Монтиране на върха и свързване на двете секции

Как правилно да отрежете саморегулиращ се проводник

За икономична и безопасна работа на системата за водно отопление, препоръчваме също да свържете две устройства: RCD и термостат. Първото устройство ще защити отоплителната система от текущ теч, а вторият ще ви позволи да регулирате температурата на отопление чрез температурния сензор. Важен нюанс - когато свързвате сензора към термостата, трябва да се има предвид, че повечето модели работят правилно, само ако дължината на водоснабдяването не надвишава 50 метра (по-добре е да го проверите вече на мястото в магазина).

Топлоизолация

Е, последното нещо, което трябва да направите, е да изолирате тръбите за по-добро задържане на топлината. Като нагревател можете да използвате специални цилиндри, нарязани от едната страна. Те могат да бъдат направени от минерална вата, пенен полиуретан или дори експандиран полистирол. Изберете подходящата опция за цената и обвийте тръбите с нея. В допълнение към запазването на топлината, топлоизолационният слой допълнително предпазва проводника от механични повреди (за външен монтаж). Дебелината на изолацията трябва да бъде най-малко 20 mm за половин инчови тръби, 30 mm за инча, 50 mm за дву инчови и 65 mm за други размери.

Ще бъде интересно да прочетете:

Как сами да прекарате гъвкав нагревател

Монтиране на върха и свързване на двете секции

Как правилно да отрежете саморегулиращ се проводник

(14 гласа)
Зареждане...

12 коментара

 • Иля

  Възможно ли е да се интегрира терморегулатор от керамични плочи TEPLEKO в него, за да се регулира температурата на отопление на саморегулиращ се отоплителен кабел (предназначен за отопление на водопроводната тръба отвътре)? Прочетох в един от сайтовете, че когато температурата на загряване на течността достигне 15 градуса, такива кабели автоматично изключват захранването. Прилагам снимка на кабел и регулатор на температурата.

  Отговарям
 • Вадим

  Благодаря ви за статията. Инсталиран е отоплителен кабел https://www.youtube.com/watch?v=bJ5ALwRyupM закупени от Китай https://www.youtube.com/watch?v=6xuwHV2i6mw

  Отговарям
 • Николай

  Кажете ми каква е максималната допустима дължина на отоплителния кабел за връзка. тези. каква е разликата, ако дължината на кабела е повече от 150 метра или до 50 метра, връзката се осъществява с 1 термостат, в райони с особено студен климат, ще има ли намаляване на ефективността (кабелен топлопренос) или не ????. или няма разлика

  Отговарям
  • Admin

   Всичко зависи от вида на кабела. Трябва да изясните това, преди да закупите отоплителен кабел от консултант - максималната дължина на връзката на един кабел трябва да бъде посочена, така че да няма спад на напрежението, което ще доведе до намаляване на мощността с увеличаване на дължината. Ако не е препоръчително от производителя да свържете едно парче от 150 m, след това свържете две 75 m всяко.
   Или различна дължина въз основа на максимално допустимия за даден кабел.

   Отговарям
 • Алексей

  Възможно ли е да се направи отопление не от мрежата, а от акумулатора на колата? Необходимо е да се води вода в банята в страната, но бих искал да изключите всичко по време на отсъствието през зимата. И за да предотвратите замръзване на тръбите, използвайте батерия.

  Отговарям
  • Игор

   Батерията няма да издържи дълго.

   Отговарям
   • Сергей

    Ако използвате батерия, ще трябва да използвате инвертор, който преобразува константа от 12 волта в промяна на 220 волта.

    Отговарям
    • Артьом

     Необходим е инвертор. Освен това, ако все пак поставите зарядно за кола и го свържете към инвертора заедно с отоплителен кабел, батерията ще започне да се презарежда и няма да седне. Законът за запазване на енергията се нарича.

     Отговарям
 • гвоздей

  Здравейте! Моля, кажете ми, дали е свързан директно към домакинската електрическа мрежа или е необходим някакъв вид адаптер? Мога ли да включа електрически контакт у дома?

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! Зависи от кой кабел, ако е резистивен, тогава парче кабел със строго определена дължина е свързано към мрежата, т.е. такъв кабел не трябва да се реже. Ако се саморегулира, тогава също е възможно да се свържете. В началото на статията има връзки към бележки за тези видове кабели, вижте.

   Отговарям
 • Александър

  Здравейте Александър, имам такъв проблем в сондажа си. Трябва да монтирам вътрешен нагревателен кабел. Вчера стана студено за две години. Включих го. Цокълът и щепселът се стопи и водата се капе през щепсела върху щепсела. Мога ли да го поправя или да сменя щепсела?

  Отговарям
  • Admin

   защо се стопиха? Мисля, че трябва да смените кабела, най-вероятно той е повреден.

   Отговарям

Добави коментар