Схема на свързване на превключвател с една група

Основна цел преминаващ превключвател се крие в способността за управление на лампата от различни точки. Най-уместното е да използвате този тип електрически аксесоари в дълъг коридор, просторна къщичка и дори спалня (ако инсталирате първата близо до леглото, а втората на входа на стаята). По-нататък ще разгледаме проста схема на свързване на преминаващ превключвател с един ключ, а също така ще ви предоставим визуален видео урок за правилното свързване на проводниците в разклонителна кутия.

Така че веднага трябва да се отбележи, че превключвателят (може да се нарече и това) не се използва самостоятелно, поне два продукта трябва да присъстват за контрол. Що се отнася до свързването на проводници, принципът не се различава от обичайната версия свържете превключвател на светлината - нулата отива директно към лампата, фазата преминава към прекъсване. Единствената разлика е, че в схемата на свързване на едноключовия преходен превключвател на изхода не е свързана една фаза (както в класическата версия), а две. Изведените 2 контакта са свързани към следващия превключвател, който има един проводник на изхода за връзка с полилея.

Снимка, на която можете да видите истинската картина на превключването на живи на 2 лампи:

Контрол на две крушки от две места

Изходът на втория превключвател 2 контакта, защото в този пример се използват две крушки

С думи е малко трудно да възприемете информацията, затова предлагаме електрическа верига за свързване на преминаващ превключвател с един ключ:

Контрол на осветлението от две места

Както можете да видите, две едно ключови устройства са свързани с триядрен кабел, който от своя страна трябва да има подходящ диаметър на сърцевината. за как да изберем напречното сечение на кабела по мощностпрочетете в съответната статия!

Илюстративен видео пример ще ви покаже същността на връзката:

Инструкции за свързване на проводници

Искам също да спомена, че често срещан случай е вариант на веригата, в която има 3, или дори 4 единични преминаващи превключватели. В този случай можете да включите / изключите светлината от 2x, 3x и дори 4x места, което е много удобно, когато сте в дълъг коридор. За да направите такава верига на управление, трябва да използвате друг вид продукт - кръст, които са междинни елементи на веригата.

Що се отнася до схемата, по която ще извършите инсталацията, тя изглежда така:Три контролни точки на лампата

Тази опция дава възможност за управление на лампата от три места. В случай, че искате да изключите от четири места, към веригата се добавя друг кръстов превключвател.Контрол на осветлението от 4 места

Това е цялата схема на свързване за превключвател с един бутон. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е да действате внимателно и да наблюдавате превключването според цветовата маркировка на проводниците! И накрая, препоръчваме Ви да обърнете дължимото внимание на избора на производителя на продуктите. За да може такава система за управление на осветлението да ви служи дълго време, купувайте продукти от известни производители: ABB, Schneider (Schneider), Legrand (Legrand).От евтините компании можем да ви посъветваме Viko (Wiko), чиито продукти имат оптимално съотношение цена и качество!

Прочетете също:

Инструкции за свързване на проводници

(13 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Майкъл

    Купих legrand rocker превключватели в тях по различна схема на свързване. https://our.electricianexp.com/wp-content/uploads/2019/05/sxema-legrand.jpg Сглобено според схемата, всичко работи, но не мога да разбера как да добавя преминаващ превключвател към тази схема! Помощ!

    отговор

Добавете коментар