Как да си направим телевизионна антена - 4 прости идеи

Така че, представете си тази ситуация: вечерта решихте да гледате любимата си телевизионна програма и изведнъж телевизорът спря да се показва - кабелната телевизия беше изключена. Или друг случай: пристигнахте в къщичката, вече подготвена за ваканция и установихте, че сте забравили да купите антена за телевизор - нито един канал не работи. Какво да правим в този случай? Отговорът е прост - трябва да направите антената за телевизора със собствените си ръце от импровизирани материали, защото най-вероятно причината за повредата е в това устройство. След това ще разгледаме най-простите варианти за производство, които ще изискват минимум импровизирани части и време.

Идея №1 - бирени бидони!

Тази версия на домашна телевизионна антена е най-простата и бърза за производство. Максималният брой канали, които можете да хванете, е 7, но тази цифра може да варира значително в зависимост от региона, характеристиките на терена и разстоянието до телевизионната кула.

За да направите антена за телевизор от бирени кутии, ще ви трябват следните материали:

 • 2 малки самонарезни винта, наричани още "бъгове" (не са необходими, ако имате поялник);
 • 2 приготвени бирени кутии (празни, измити и изсушени);
 • от 3 до 5 метра телевизионен кабел (може да се вземе от повредено устройство);
 • поялник и калай (за по-добро фиксиране на контактите), наличността не е задължителна;
 • отвертка;
 • дървен тремпел (закачалка);
 • електрическа лента или лента.

Всички материали, намерени в къщата, няма да представляват проблем, следователно, подготвяйки ги, веднага се захващаме за работа.

За да направите домашна антена от кутии, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Подгответе кабела. Първо, на разстояние 10 см от ръба, трябва да направите плитък кръгъл разрез и да премахнете горния слой изолация. След като отворихме достъп до екрана, ние го превръщаме в един пакет. След това отрязахме средния изолационен слой, излагайки медната сърцевина на кабела с няколко см. На втория край на жицата трябва да има редовен щепсел за антена.Правилно отстраняване на изолацията на телевизионните проводници
 2. Приготвяме буркани. С капацитетите, които действат като приемник на сигнал, също няма да има трудности. Първо трябва да изберете оптималните размери на бирените кутии. По-добре е да използвате литър, но ако няма такъв, те ще се справят добре със задачата и капацитета от 0,5 и 0,75 литра.
 3. Ние осъществяваме контакти. На този етап усуканият кабелен екран е фиксиран към една банка, а самата медна сърцевина към друга. Фиксирането се извършва от бъгове с помощта на отвертка или конвенционална отвертка. Въпреки това се препоръчва телта да се фиксира не с бъгове, а с поялник. Резултатът трябва да изглежда така:Прикачване на телевизионен проводник към бирени кутии
 4. Ние събираме домашна антена за телевизора. Приемникът на сигнал е готов, сега правим носещата конструкция, която имаме тремпел или обикновена закачалка. В никакъв случай не трябва да бъде направена от тел или метал.С помощта на електрическа лента фиксираме капацитета към тремпела (както е показано на снимката). Обръщаме вашето внимание на факта, че банките трябва да са строго на една права линия, в противен случай домашният продукт няма да работи и стабилно улавя сигнала.
  Завършено строителство
 5. Настройте антената за телевизора. Сега трябва да експериментирате с оптималното разстояние между банките, както и с мястото на спиране на устройството и неговото положение, така че домашният продукт да хваща много канали. Включваме телевизора и определяме как трябва да бъдат разположени приемниците и къде е най-подходящото място за тяхната работа. Това завършва технологията на създаване на устройството.
  Банки подред

Както можете да видите, целият процес е доста прост и не представлява нищо сложно. Оптималното разстояние е 75 мм между краищата на кутиите, а най-доброто място за монтаж е близо до прозореца или на отдалечената мачта. В отделни случаи разстоянието между банките може да бъде увеличено или по-малко.

Визуална видео инструкция за създаване на обикновена антена от кутии

Идея № 2 - Използване на тел

Друг не по-малко добър вариант, който е препоръчително да се използва в селото - домашна антена, изработена от медна тел с усилвател.

Всичко, от което се нуждаете за производството е:

 • усилвател (подходящ от старо устройство, например, счупена или разглобена антена);
 • две парчета тел от 180 см, препоръчително е да изберете дебели и твърди, така че вятърът да не повреди устройството;
 • парче метална (или дървена) плоча 15 * 15 см;
 • електрическа бормашина с набор от свредла (желателно е заваръчна машина);
 • малки болтове;
 • чук;
 • желязна тръба;
 • подходящ кабел с щепсел (продава се в магазините за радио, не е скъп, може да бъде изваден от неработещо устройство).

Така че, за да направите сами антената за телевизора от медна тел, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Приготвяме капана: огъваме телта с ромб, така че всички страни да са с дължина строго 45 см - това са оптималните размери на приемащата част, докато фигурата трябва да бъде затворена, за това краищата на щангата трябва да бъдат заварени заедно или споени с мощен поялник.
  Прием на сигнал
 2. Ние фиксираме телта към подготвената дъска: пробиваме дупки и усукваме болтовете за надеждно закрепване. Веднага трябва да свържете усилвателя. Разполага с две големи платформи и контакти за свързване на коаксиален кабел. За големи площи трябва да използвате винтовете, за да свържете различните рамена на антената в центъра. Опитайте се да осигурите висококачествен контакт, така че се препоръчва почистване на повърхностите, можете дори да калайдисвате.
  Боядисан усилвател
 3. Свържете кабела. Тук всичко е просто, защото просто трябва да затегнете няколко винта на усилвателя и да поставите щепсела в конектора.
 4. Създаваме мачта, за която използваме метална тръба с подходяща височина. Ние го копаем и домашната антена за телевизора е готова, можете да започнете да конфигурирате каналите.Висока мачта

Моля, обърнете внимание - в примерите за снимки усилвателят, отражателят и проводникът са покрити с боя. Боядисването предпазва конструкцията от корозия и други неблагоприятни фактори, като значително удължава живота на импровизирана антена за телевизор.

Идея № 3 - Домашно HDTV устройство

Ако първите две опции са работили на честота не повече от 270 MHz, то следващият метод на производство ще ви позволи да се насладите на по-добра картина, защото обхватът на сигнала може да достигне до 490 MHz. Единственият детайл, който е малко вероятно да се намери сред дребните неща, е съответстващият трансформатор от 300 до 75 ома. Ще трябва да се закупи предварително в специализиран магазин, но някои тапи вече съдържат тази част.

Въпреки че в мрежата има ръководство за изработка на домашен трансформатор, можете да го намерите и използвате, това значително ще увеличи вашите умения при сглобяването на домашно направени антени.

От материалите, от които ще се нуждаете:

 1. скоч
 2. картон
 3. Канцеларски нож
 4. фолио
 5. Телбод
 6. ножици
 7. маркер
 8. рулетка
 9. Лепило (молив или PVA)

След като подготвихме целия този комплект за училище, нека се пристъпим към бизнеса!

Първо трябва да копирате (или отпечатате на компютър) тази диаграма:

Сега, съгласно схемата, ние изрязахме всички резервни части, включително необходимите парчета фолио:

След това залепете картонената пеперуда отгоре с фолио и, ако желаете, боя върху гърба с маркер за естетика.

След това трябва да направите отражател с размери 35 * 32,5 см (височина и ширина). Запечатваме една от страните с фолио.

В средата изрязахме два еднакви правоъгълника, които са необходими, за да се съберат напълно капана на сигнала за импровизирана антена за телевизор. Правоъгълникът трябва да е с дължина 3,5 см, като целта му е да издържа разстоянието между отражателя и спомагателните части.

Лепим резервните части върху правоъгълника и когато лепилото се залови, пробиваме дупки за телевизионния кабел.

Свързваме трансформатора и кабела с помощта на усукване, лента или поялник. По-мощна телевизионна антена е готова за употреба! Трябва също да се отбележи, че тази версия на домашно приготвена е подходяща само за вътрешна употреба, защото хартията бързо ще се намокри от употреба на открито.

Сглобяване на цифрова антена от телевизионен кабел и картонена кутия

Друга версия на мощно устройство, направено у дома:

HDTV антена от инструменти

Идея № 4 - Вариант за апартамент

Има и друг начин да направите мощна антена за телевизор от импровизирани средства, която е подходяща както за улична, така и за апартаментна употреба.

За да направите устройството ще са ви необходими следните материали и инструменти:

 • 4-метров меден проводник с напречно сечение 4 mm.kv;
 • дъска с произволна дебелина, дължина 55 см и ширина 7 см;
 • винтове за дърво;
 • владетел или лента;
 • обикновен молив;
 • отвертка;
 • поялник;
 • антенен щепсел.

Така че, първо, прехвърлете чертежа върху детайла и пробийте дупки в дъската:
Маркиране на дъската

След това прехвърляме данните за чертежа в дъската и ги пробиваме в съответните точки на прикачване.Маркирана дъска за създаване на тела

След това медната тел трябва да се изправи и да се нарязва на 8 равни парчета от 37,5 cm.
Подготвена тел

В средата на всеки от 37,5-сантиметровите сегменти е необходимо да премахнете изолацията (както е показано на снимката). За целта използвайте остър нож, перфектно чиновнически.Изолационни разфасовки

Отрязваме още 2 парчета тел с дължина 22 см и ги разделяме на 3 равни части, леко се огъваме и на тези места отново отстраняваме изолацията.
Места за огъване на участъка

Извиваме подготвената тел на голи места. Обръщаме вашето внимание на факта, че за тези сегменти, които са огънати наполовина, разстоянието между краищата трябва да бъде 7,5 см (оптималната стойност за приемане на сигнал от домашна телевизионна антена).Схема за инсталиране на капана

След това ние прикрепяме щепсела към готовия домашен продукт и вече свързваме телевизионния кабел към него.Щепсел с трансформатор

Закрепване на щепсела към мачтатаТова завършва производствения процес. Избираме подходящо място и посока, където приемането на сигнал е най-доброто, и инсталираме устройството.
Ловец на мачти

Опитахме се да изберем най-простите инструкции. Надяваме се, че сега знаете как да направите антена за домашна телевизия със собствените си ръце! Обръщаме вашето внимание на факта, че днес в Интернет можете да намерите много други опции, при които изобретателите измислят все повече и повече възможности за производство, използвайки например медни и алуминиеви тръби, дискове, електроди ... Изборът на компоненти за сглобяване обикновено се определя само от тяхната наличност, т.е. Ето защо, не се страхувайте да експериментирате и да измислите свои, оригинални методи на производство.

Подобни материали:

Визуална видео инструкция за създаване на обикновена антена от кутии

Сглобяване на цифрова антена от телевизионен кабел и картонена кутия

HDTV антена от инструменти

(48 гласа)
Зареждане...

11 коментара

 • Антон

  Много благодаря!

  Отговарям
 • Алексей

  И как да направите щепсел с трансформатор?

  Отговарям
  • Admin

   Добре дошли! В статията забелязахме, че един трансформатор е единственото нещо, което трябва да купите. Щепселът също е много по-лесен за закупуване, струва стотинка.

   отговор
 • Елена

  Благодаря ви много за съветите. Помогнаха ми много.

  отговор
 • Иван

  За сметка на 4 начина да направите с краищата на проводниците? Ще се придържат така? Когато вятърът не става лош ??

  отговор
 • Татяна

  Чудесно! Извадих антената от кутията! Шокиран съм, опитах се да свържа цифров префикс не работи, а кутията изпод обувките работи! Благодаря ти много!

  отговор
 • Андрю

  Антената на 2-литрови бирени кутии работи с гръм !!! Показва всички 20 цифрови канала без спирачки !!! Благодаря !!!

  отговор
 • Наталия

  вярно е

  отговор
 • Андрю

  Можете да направите телевизионна антена от трицветна чиния, тя ще се покаже през тели без префикс, т.е. точно като антена?

  отговор
 • Кирил

  Благодаря ви! Ще се опитам да го направя!

  отговор
 • Наталия

  Въпрос към антената от първото видео.
  Поставете фолио върху цялата кутия? Покрит ли също?

  отговор

Добавете коментар