Препоръки за окабеляване в тръби

Най-често тази опция за полагане на проводници се използва в особено влажни помещения, както и в тези сгради, които са изградени от запалими материали, например дърво. По-нататък ще говорим за това как окабеляването в тръбите се провежда правилно, предоставяйки подробна технология за електрическа работа, изискванията, както и визуални снимки и видео примери.

Предимството на тази опция

Предимството на окабеляването в метални и PVC тръби е следното:

 1. Електрическото окабеляване е надеждно защитено от механични повреди и неблагоприятни метеорологични условия (ако електрическата мрежа е инсталирана на улицата).
 2. В ход PUE Клауза 7.1.37 „Електрическата инсталация в помещенията трябва да бъде взаимозаменяема: скрита - в каналите на строителните конструкции, монолитни тръби; открито - в електрически первази, кутии и др. " Тоест можете да замените окабеляването, без да отваряте обвивката на стената, обвързвайки нова със стария кабел, например.
 3. За електрическото окабеляване в дървени къщи са предложени редица изисквания за PUE, параграф 15.15 и други в SP 256.1325800.2016 (това е актуализирана версия на SP 31.110) и други регулаторни документи за електрически инсталации и пожарна безопасност.
 4. При полагане на окабеляване под земята ще бъдат осигурени защита на електрическото окабеляване от гризачикакто и щети от твърди предмети, съдържащи се в земята.

Използването на железни тръби

Както можете да видите, е необходимо да се използва този метод на окабеляване от съображения за електрическа и пожарна безопасност.

Препоръчваме ви да се запознаете с точките на PUE, които бяха обсъдени по-горе. Прочетете параграфи 2.1.58., 7.1.37., 7.1.38. Изискванията за метода на полагане и вида на използваните тръби са описани в SP 31.110-2003 в параграф 14.15 и актуализирани в SP 256.1325800.2016 в 15.15.

Как да си направим електрическа инсталация

Всъщност не е трудно сами да провеждате електрическо окабеляване в тръбите, просто трябва да направите подходящия багажник и да пуснете кабела в него. Всъщност технологията на инсталиране, както и условията за използване на пластмасови или железни тръби, има свои собствени характеристики, за които ще говорим по-подробно сега.

В пластмаса

PVC тръбите се препоръчват за използване при електрически работи върху повърхности по открит начин в съответствие с горните изисквания, както и при подове от бетонна замазка.Използване на PVC тръбиОкабеляване в дървена къщаПодово окабеляване

Технологията за полагане на кабели се състои от следните стъпки:

 • Според електрическата верига стените или пода са маркирани с маркер.
 • На всеки 50 - 90 см линията е прикрепена към повърхността с клипове или скоби.
 • Кабелът се изтегля навътре с помощта на специални брошки - капрон или стомана (тел).
 • Тръбите са свързани към разклонителни кутии (точки за свързване на тел) и помежду си с помощта на специален поялник.
 • Ако инсталацията се извърши в пода, върху готовата писта се излива бетонна замазка.Между другото, веднага трябва да се отбележи, че при хоризонтално полагане на багажника е необходимо да се организира леко пристрастие към разклонителните кутии, за да се източи кондензатът.

Изискванията за електрическа работа са следните:

 1. Строго е забранено производството връзка с електрически проводници в тръбите. Всички връзки трябва да бъдат изключително в разклонителните кутии, както е препоръчано от клауза PUE 2.1.26 (вж Глава 2.1)Пластмасова разклонителна кутия
 2. Не огъвайте пистата над 90 градуса. В противен случай няма да можете да замените кабела, защото той ще бъде хванат в завой.
 3. При инсталиране на електрическо окабеляване във влажни и пожароопасни зони е необходимо да се запечата съединението на елементите, съединението с разклонителната кутия, а също и да се направи плътно влизане.
 4. Минималното напречно сечение на проводника, което ще бъде изтеглено вътре, трябва да бъде най-малко 1 mm.kv според таблицата PUE. 2.1.1. «Най-малките секции на проводими проводници на проводници и кабели в електрическо окабеляване».

В този случай можете да използвате PVC / HDPE тръби, както и гофрирани - DCS, които често се използват за монтаж на електрическо окабеляване под гипсокартон.

Видеото по-долу ясно показва как да проведем окабеляване в PVC тръби:

В метал

Алтернативно решение е да се използват метални (както поцинковани, така и железни) тръби за монтаж на скрита електрическа инсталация, Тази опция е за предпочитане, ако кабелът трябва да бъде положен в земята или върху дървена повърхност, например, когато монтаж на електрическо окабеляване във ваната.Публикуване във ваната

Инструкция за полагане на линия със собствените си ръце изглежда така:

 • Както в предишния случай, тръбите се полагат според създадения чертеж.
 • За да свържете елементите с помощта на заваръчна машина или конец от двете страни.
 • Извършва се заземяване на метални конструкции, както и организиране на отклонение към разклонителната кутия.Метална разклонителна кутия
 • Повърхността на защитните елементи е боядисана, за да се предотврати корозия.Външен вид след боядисване
 • Кабелът се изтегля навътре с помощта на найлоново дърпане или метална жица.
 • Линията се закрепва на всеки 50-90 см с метални скоби.

Видеото по-долу ясно показва как да се проведе скрито окабеляване в железни тръби в дървена къща:

Електрическо окабеляване в дървена къща

Провеждане на кабели в метални тръби

Изисквания за монтиране на електрически проводници в железни тръби:

 1. Ако решите провеждайте скрито окабеляване в пода, тогава не трябва да рисувате метални елементи, защото това ще влоши адхезията на бетона към метала.
 2. Що се отнася до извиването, свързването на проводниците, уплътняването на фугите и минималното напречно сечение на сърцевините, всичко остава същото като в предишната версия.
 3. За да не се повреди изолацията на окабеляването на изхода му към повърхността, краищата на стоманените тръби трябва да бъдат завършени с втулки.
 4. За бързо разглобяване на линията се препоръчва да се избягва заваряване на фуги, направете резбови фуги.
 5. Медните тръби са свързани чрез запояване към разширяването на една от тръбите или съединител с по-голям диаметър. Стоманата може да се присъедини и чрез заваряване.

Това е цялата технология за полагане на електрическо окабеляване в тръби със собствените си ръце. Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е да се вземат предвид всички съвети и да се действа стриктно въз основа на предоставената технология за монтаж. Между другото, тръбите могат да се използват и независимонаправете ретро окабеляване в къщата, Тази опция се е доказала по много оригинален начин, както можете да видите, като гледате видеоревюто, което разгледа отвореното окабеляване в антични тръби:

Преглед на окабеляването в стил лофт

Прочетете също:

Електрическо окабеляване в дървена къща

Провеждане на кабели в метални тръби

Преглед на окабеляването в стил лофт

(7 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар