Съвети за избор на качулки

На първо място, трябва да се каже за важността на закупуването на този тип домакински уреди. Качулката е предназначена не само за отстраняване на замърсен въздух и мазнини върху плота, но и за осветяване на работната зона при приготвяне на всякакви съдове. След това ще говорим за това как да изберем качулка за кухнята по отношение на мощност, производителност, размер и допълнителни параметри. Също и за читатели на сайта Elecroexpert Ще бъде осигурена оценка на най-оптималните модели по отношение на цена и качество, така че да знаете коя качулка е по-добре да изберете.

Тип черупка

Първата стъпка е да решите какъв тип шкаф ще използвате във вашата кухня. Днес популярните производители имат в продуктовата си линия следните видове качулки за домакинство:

 1. Извънбордови. Традиционният вариант, който най-често се използва у дома. Калъфът е монтиран под шкафа над плота, както е показано на снимката. Предимството на избора на тази опция е ниската цена и лекотата на инсталиране. Недостатъкът е слабото представяне, защото устройствата работят в режим на рециркулация на въздуха (за това ще говорим по-долу). За малките кухни изборът на тази опция ще бъде най-подходящото решение, ако има бюджетни ограничения.Висящ корпус
 2. Dome. По-красива версия на тялото, която също може да се нарече мантинела. Качулка под формата на чадър е монтирана в стената, а инсталирането също не е трудно за себе си. От основните предимства трябва да се откроят широк ценови диапазон, възможност за допълване на дизайна на помещението и висока производителност на оборудването. Те могат да бъдат както наклонени, така и хоризонтални.Купол модел
 3. За вграждане. Той е монтиран вътре в кухненския комплект, което ви позволява да скриете качулката от допълнителни очи. Не искате да разваляте интериора на стаята - тази опция ще бъде най-подходяща. Интегрираният калъф не се различава твърде много в цената, поради което успешно се конкурира с алтернативни опции.Вградена опция
 4. домино Модерен тип калъф, който се търси както от 2017 г., така и вече. Идеята е качулката да е прикрепена към плота (в нея, както можете да видите от снимката) и се оставя, когато газовата или електрическата печка работят. Много е удобно, но ще платите повече от 2 пъти за избора на такова модерно решение. В допълнение, производителността няма да позволи да се обработва площта на голяма кухня.Домино система
 5. Island. Е, последният вариант, който е най-разумно да изберете в кухнята-хол - тавански качулка над кухненския остров. Такива устройства имат висока мощност, но поради това и увеличени размери. Често островът се използва в дизайнерски зони за визуално разграничаване между зоните за хранене и работните помещения в кухнята, комбинирани с хола (студиото).остров

Препоръчваме ви незабавно да гледате видеоклипа, който предоставя експертни съвети относно избора на изпускателна система за кухня:

Експертно мнение

мощност

Това не означава, че качулката се избира от мощността, защото този параметър се измерва във ватове. Много по-правилно е да се каже, че изборът се прави от производителността, която се измерва в m3/ Час. Всъщност, ако вече е необходимо да се отстрани замърсеният въздух от помещението, тогава е по-правилно да изберете оборудване според максималните му характеристики за отстраняване на въздуха, а не от това колко ще консумира (въпреки че това също е важно).Таблица с препоръчителен капацитет

Така че, формулата за изчисляване на производителността е доста проста. Необходимо е площта на кухнята да се умножи по височина и с коефициент "12". Последната цифра е санитарна норма, която показва, че оборудването трябва да се простира най-малко на 12 m3 въздух за 1 час. Освен това е необходимо да се погрижите за така наречения резерв на мощност и да добавите 20% към готовата стойност. За да разберете как да изберете самостоятелно качулка за кухнята по производителност, ние ще предоставим пример за изчисление.

Така че, например, трябва да изберете мощно устройство за кухнята, площ от 12 m2 (4m * 3m). В този случай формулата ще изглежда така:

V = 12 * 3 * 12 * 1.2 = 518.4 m3/ час

Където:

 • 12 - квадрат на стаята;
 • 3 - височина на тавана;
 • 12 - коефициент за санитарни норми;
 • 1,2 - корекционен коефициент, като се вземе предвид маржът на производителността.

За да се защитим отново от ниската мощност на оборудването, препоръчваме да изберете качулка с поне 550 m3/ Час!

Размери

Тук нещата вече са малко по-лесни. За да направите избора на качулки в кухнята по размер, трябва да знаете точната ширина на газовата или електрическата печка, над която ще бъде окачено оборудването. Важно изискване - ширината на изпускателния панел трябва да е малко по-голяма от печката, така че целият мръсен въздух да не заобикаля вентилатора.

Оптимален размер на оборудването

Днес има широка гама от устройства с различна ширина, вариращи от 45 до 90 сантиметра, така че няма да е трудно да изберете подходящ размер на качулката. За условията на живот най-популярни са ширините от 50, 60 и 90 cm.

Обръщаме вашето внимание на факта, че на височина панелът е монтиран на 70 см над газовата печка и на 80 см над електрическата, следователно, преди да изберете размера на кутията, анализирайте дали въздухът ще излиза извън работната зона на вентилатора!

Принцип на работа

Когато избирате аспиратор за кухня, обърнете внимание на това как работи - в режим на рециркулация (с почистващ препарат, без въздушен канал) или с отработен въздух към вентилацията.

Как работи изпускателната система в къщатаПървият вариант е по-добре да изберете за частни къщи и в случай, че не искате самостоятелно да монтирате изход за въздух, защото най-вероятно нямате вентилация. Липсата на бездимни модели с по-ниска производителност, защото те просто пречистват въздуха и го подават обратно в стаята, създавайки циркулация. За апартаментите е по-подходящ модел с вентилационен отвор, който присъства в повечето сглобяеми къщи, дори в Хрушчов, въпреки че тук можете да направите избора на оборудване без вентилация.

Между другото, има универсални модели, които комбинират режимите на рециркулация и отработения въздух. Ако не знаете кой вариант е по-добре да изберете, помислете за универсална качулка, за да не загубите!

Веднага трябва да се каже няколко думи за филтрите. Съветваме ви да изберете версия на системата за почистване, в която са монтирани алуминиеви решетки. Почистват се по-лесно и доста добре улавят мазнините в кухнята. Синтетичните и въглеродни филтри извършват по-добро почистване, но в същото време са за еднократна употреба.

Метод на контрол

Не по-малко важен критерий за избора на добра качулка за кухнята е видът на контрола. Можете да регулирате параметрите чрез сензорната система, бутоните или псевдо сензора.

Touch управлениеИскате ли да изберете евтин, но добър модел на технологията? Следете последните две опции. Ако имате пари, можете да преплатите малко и да си купите устройство с сензорно управление, което е по-удобно и популярно днес.

Има и модели на качулката за дистанционно управление.Това е добър вариант за тези, които искат да контролират оборудването, без да стават от масата.

Качество на подсветката

Когато разгледахме опции за кухненско осветление, след това казаха, че осветяването на работната зона е най-добре с помощта на крушки на панела на качулката. Когато избирате техника, обърнете внимание на качеството на подсветката и използвайте халоген или LED лампа, Тези източници на светлина дават най-висококачествения светлинен поток, което е особено важно при готвене.

Ниво на шум

Не забравяйте да се консултирате преди да купите и погледнете в техническия паспорт колко тиха е избраната от вас опция. За да разберете как да изберете качулка според нивото на шума, препоръчваме ви да разгледате следните стойности на шума:

 • 60 dB - силата на звука на нормален разговор на разстояние от събеседника 1 метър;
 • 90 dB - писък;
 • 100 dB - шумът на косачката.

Искате ли да купите безшумна изпускателна система за кухнята? След това трябва да изберете характеристика не повече от 45 dB, което ще ви позволи удобно да готвите храна и да се наслаждавате на вечеря без излишен шум.

Производствен материал

От това колко сериозно подхождате към избора на качулки за материала на тялото, ще зависи седмичната грижа за него. Най-лесният начин да измиете емайлирана повърхност от мазнини и замърсявания. В допълнение, емайлът е евтин, надежден и издръжлив. По-скъпият материал на калъфа е неръждаемата стомана. Предимството му е в красив външен вид, което е особено важно, ако искате да изберете тяло за дизайна на стаята.Комбинация от стъкло и неръждаема стомана

Е, последният, най-скъп вариант за производство е закалено тонирано стъкло. Външният му вид е най-атрактивен, но цената е лоша. Освен това поддръжката на чашата е много отнемаща време - за да премахнете капки мазнини по стъклото, ще трябва да опитате.

Производители

За да може покупката да продължи дълго време и в същото време да управлявате без излишни надплащания, препоръчваме сериозно да подходите към избора на производител на оборудване. Не сте сигурни коя компания с качулки да изберете за вашата кухня през 2018 г.? На вашето внимание, рейтингът на най-качествените марки, заели водещи позиции на световния пазар:

 • Bosch
 • Сименс (Сименс)
 • Куперсберг (Куперсберг)
 • най-доброто
 • Зануси (Зануси)
 • Елица
 • Gorenje (изгаряне)
 • Samsung (Samsung)
 • Hansa
 • Kronasteel

Тези ТОП-10 фирми станаха известни с доброто си качество, но препоръчваме да прегледате избрания модел на тематичните форуми преди да купите. Дори топ продавачите могат да пуснат не толкова успешни модели, които ще създадат повече проблеми, отколкото комфорт!

Допълнителни опции

Е, последното, за което бих искал да говоря, е как да избера правилната качулка в кухнята за допълнителни функции. Препоръчваме да вземете предвид съветите на професионалисти, които ще спестят парите ви и в същото време ще ви позволят да изберете най-подходящия модел за цена и качество:

 • Ако дебелината на портфейла позволява, бъдете щедри с модел с модерна функция - автоматична смяна на предавките. Специален сензор на корпуса ще реагира на сажди и ще включва подходяща скорост на вентилатора въз основа на плътността на въздуха. Наистина много удобно допълнение за модерен аспиратор.
 • Една нова техника може да има функция като създаване на въздушен поток, който пренасочва въздушния поток от предния панел директно към вентилатора. В този случай изпаренията няма да могат да се разпространят извън работната зона на вентилатора за изпускане.
 • Не забравяйте за безопасността, филтър, който е твърде мръсен, може да повлияе неблагоприятно върху работата на оборудването; освен това мазнините могат да се запалят и да причинят пожар. Ето защо е по-добре да изберете безопасен модел с аварийна индикация и защитно изключване в случай на заплахи.
 • "Остатъчният ход" оставя вентилатора включен в бавно движение за 10-20 минути след изключване на капака. Тази функция ви позволява по-ефективно да почиствате въздуха от изпарения.
 • Интервалното превключване гарантира свежест в кухнята поради факта, че вентилаторът ще се включи няколко пъти (или един) на час.

Това са всички допълнителни параметри, които може да има модерна аспиратор за кухня. Ако има допълнителни пари, препоръчваме да изберете модел със изброените функции. В същото време, ако нямате нужда от тях, не е необходимо да преплащате за безполезна и скъпа функционалност.

Популярни модели

Представяме и на вашето внимание нашата собствена оценка на качулки за кухнята. Ако губите от избора на кухненска качулка, можете да се запознаете със списъка на най-добрите модели по отношение на цена и качество.

Най-добрите качулки, вградени в стенен шкаф:

 • Elica Eliplane LX IX F / 60
 • Jetair Orion LX 60 IX
 • Kronasteel Kamilla 1M 600 черен
 • MAUNFELD VS Light (C) 60
 • Shindo Maya 60 W / WG

ТОП 5 модела камини:

 • MAUNFELD Dream 60
 • Kronasteel Bella PB 600
 • Indesit IHBS 6.4 AM X
 • Бонбони CCE 16 X
 • Shindo Prime сензор 60 W / WG 3ET

Оптимална цена и качество на окачените качулки:

 • Midea MH 60T 349 B
 • Hansa OSC 611 WH
 • Kronasteel Jessica slim PB 600
 • Gorenje DU 5345 W
 • Shindo AERO DUO 60

Топ 3 островни модела:

 • Asko CI4176S
 • MAUNFELD BERTA Plus 90
 • Korting KHA 4970 X

На този преглед на съвети и трикове при избора на този край на домакинския уред. Надяваме се, че сега знаете как да изберете качулка за кухнята по отношение на мощност, производителност и размер, както и кои модели са най-добрите през 2018 г.!

Прочетете също:

Експертно мнение

(28 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Карина

  Някой харесва, но на първо място е функцията за пречистване на въздуха, а след това и за осветление. Взех качулката от ръцете си, на Avito, проверих я на boxbury, но кой ще види там с куп осветление на трети страни, как свети лампата на качулката? Използвам осветлението на панела на качулката вместо горната светлина.

  Отговарям
  • Paul

   Карина, например, нашият indesit има филтър с дървени въглища, въпреки че се купува отделно. И между другото, две лампи също са доста добри, ако хванете поглед какво и как на печката. Вярно, че не смеехме да го вземем на ръце, решихме въпреки това ново и с гаранция.

   Отговарям

Добави коментар