Как да инсталирате телевизор на стената - 6 стъпки към успеха

Инсталирането на телевизора на стената не е трудно и отнема малко време. В същото време това събитие изисква малко умения и знания, в противен случай устройството е малко вероятно да провисне за дълго време. След това ще разгледаме инструкции стъпка по стъпка как да инсталирате екрана на стената със собствените си ръце, както и онези грешки, които в никакъв случай не трябва да се правят.

Предимства и недостатъци на опцията за стена

В днешния свят производителите на плазмени, LCD и LED екрани се опитват да намалят размера на своите продукти. Това се дължи на факта, че компактността ви позволява да спестите свободно пространство, за да създадете по-просторен интериор. В допълнение, плосък екран може да се превърне в акцент на интериора, украсявайки стената, както в модерен, така и в ретро стил. На снимката можете да видите една от опциите за оригиналния дизайн на телевизора на стената:

Класически стил

Друг плюс на инсталирането на телевизора на стената е, че оборудването е по-малко податливо на механични повреди, ако е окачено на поне половин метър от пода.

Що се отнася до недостатъците, те могат да бъдат следните:

 • лошо фиксирана скоба може да доведе до падане на екрана на пода, което ще доведе до пълен провал;
 • тази опция за инсталиране е по-отнемаща време и се осъществява с партньор (ако диагоналът и теглото са достатъчно големи);
 • има ограничение в областта на поставяне: забранено е инсталирането на телевизора над отоплителни уреди и върху слаби стени (например, гипсокартон, ако теглото на устройството е повече от 35 кг).

Независимо от това, идеята за монтиране на стена е много популярна и не създава проблеми, ако следвате съветите по време на инсталацията.

Подробни инструкции за окачване

За да направим материала по-разбираем за вас, ние предоставяме стъпка по стъпка инструкции за инсталиране на телевизора на стена със собствените си ръце:

Изберете височината на разположението. За да направите това, трябва да седнете на дивана (или стола) и да изберете най-подходящата зона за гледане. Обикновено в кухнята под тавана е инсталиран стенен телевизор. Това се дължи на факта, че по време на готвене вниманието към картината не се обръща толкова много, но музиката или гласът от новините са по-важни. Що се отнася до спалнята и залата, се препоръчва да инсталирате екрана на височина около един метър над пода, което е оптималната стойност за удобно гледане.нишаМаркираме стената. Ще ви е необходим обикновен молив, ниво на сграда и мярка с лента. Въз основа на определеното разстояние между опорите маркирайте точките на стената, както е показано на снимката. Не забравяйте да проверите хоризонталността на бъдещите дупки, като дори лекото изкривяване може да доведе до падане на екрана.Повърхностна маркировка

С помощта на свредло пробийте дупки на посочените места. За да не попаднете в окабеляването под тапицерията, използвайте домашен металотърсач, Това устройство също ще ви помогне да намерите профила под листа от гипсокартон (трябва да пробиете в него, когато инсталирате телевизора на стената).

Използване на металотърсачКараме в дюбелите и фиксираме скобите. Ако стената е бетонна, няма проблеми. С сухото строителство трябва да бъдете изключително внимателни и ако се съмнявате, че дизайнът е в състояние да издържи на техниката, по-добре е да се откажете от тази опция за инсталиране. Също така трябва да прикрепите водачите от скобата към съответните отвори на телевизора.Фиксирана скоба Пеперуда с дюбели

Когато инсталацията на скобата на телевизора приключи, подготвяме екрана и внимателно го монтираме в водачите (или го затягаме с болтове, ако се използва този метод на закрепване).Закачване на екранаСега остава да свържете правилно стенния телевизор към мрежата и да се насладите на гледането. Обръщаме вашето внимание на факта, че е по-добре да скриете всички проводници в пластмасов кабелен канал, за да не развалите интериора на стаята. Също така, за да не се виждат проводници, прехвърлете гнездата зад екрана. Относно, как да скриете проводниците от телевизора След инсталирането му говорихме в отделна статия.Проводници в кабелен канал

Това е цялата технология за инсталиране на телевизор на стена със собствените си ръце. На пръв поглед всичко е просто, но все пак има много нюанси, които трябва да се вземат предвид. Ще поговорим за тях по-късно, но сега горещо препоръчваме да прегледате визуалните инструкции:

Видео урок за инсталиране на телевизор върху бетонна стена

Ясен пример за монтаж на ламперия от дърво

Полезни съвети от експерти

За да сте сигурни, че вашето оборудване издържа дълго време и в никакъв случай не пада от стената, препоръчваме ви да разгледате следните съвети за инсталиране на телевизор, монтиран на стена:

 1. Когато купувате скоби (обикновено те не са включени), не забравяйте да проверите с продавача какъв диагонал и тегло на устройството са предназначени.
 2. Фиксираният монтаж е много по-надежден от въртящия се, въпреки че намалява удобството при гледане.
 3. Ако решите да инсталирате телевизора в гипсова ниша (което е модерно напоследък), помислете за възможността за циркулация на въздуха, в противен случай случаят ще прегрее, което с течение на времето ще причини сериозни щети.
 4. Окаченият екран може да бъде застрахован с домашна стойка от гипсокартон. За да го направите няма да отнеме толкова време, защото тази сигурност ще се увеличи значително.
 5. Не поставяйте екрана над домашна камина или други видове нагреватели. Излъчената топлина също ще се отрази негативно върху работата и експлоатационния живот на оборудването.
 6. Първо трябва да закачите телевизора сигурно на стената и след това да свържете всички проводници. Обърнете внимание, че ако скобите са въртящи се, дължината на проводниците трябва да е достатъчна за завъртане на екрана в двете посоки (без напрежение).
 7. Оптималното разстояние от екрана до зрителната зона трябва да бъде от 3 до 4 размера по диагонал.

Това е всичко, което трябва да знаете, преди да инсталирате телевизора на стената със собствените си ръце. Както можете да видите, всичко е съвсем просто, основното е да подходите отговорно към инсталацията и да сте в безопасност - вземете партньор със себе си.

Подобни материали:

Видео урок за инсталиране на телевизор върху бетонна стена

Ясен пример за монтаж на ламперия от дърво

(3 гласа)
Зареждане...

Един коментар

 • Сергей

  Нямам нищо против да се свържете с моите видеоклипове. Но би било хубаво да напиша кой е авторът.

  Отговарям

Добави коментар