Направи си сам ремонт на желязо - 5 основни причини за повреда

Така по време на процеса на гладене включихте щепсела, но след няколко минути разбрахте, че ютията не се нагрява. В този случай не е необходимо да изхвърляте оборудването и да отидете в магазина за ново, като Понякога причината за повредата е доста проста и не изисква професионални умения в ремонта на електрически уреди. По-нататък ще разгледаме какво да направите, ако желязото престане да се нагрява, както и как да поправите съществуващите щети със собствените си ръце.

Откъде да започнем?

Първо, трябва да проверите визуално корпуса за пукнатини, дефекти и признаци на топене на корпуса. Може би появата веднага и ще покаже каква точно е причината за разграждането на желязото. Ако инспекцията не даде нищо, трябва напълно да разглобите случая за самодиагностика на всички съставни елементи.
Използване на мултицет

Обръщаме вашето внимание на факта, че понякога е доста трудно да разглобите ютията. Това се дължи на факта, че всяка година производителите отделят повече време за дизайна на уреда, създавайки незабележими ключалки и отвори за винтове. Първоначално подгответе комплект отвертки и нож, които ще ви бъдат полезни за по-нататъшни действия.

Видео инструкция за разглобяване на калъфа

Захранващ кабел

Една от основните неизправности на ютията е именно захранващият кабел, който всъщност вкарвате в контакта.Захранван с плат кабел

Отидете до мястото, където контактите са свързани към нагревателния елемент и ако няма видими неизправности, използвайте тестера за позвъняване на кабела, за да определите неговата работоспособност.Захранващ кабел

За разговори можете да използвате домашно управлениесъстоящ се от парче тел, батерия и електрическа крушка. Ако светлината свети, когато свързвате контактите в двата края на кабела, продължете напред.

Ако захранващият кабел е причина за повреда, можете да опитате да го съкратите с 10-15 см (може би проблемната зона ще бъде премахната). Все още не работи ютията? Сменете кабела с нов!

Регулатор на температурата

Вторият по ред е термостат. Проверяваме го и с помощта на набиране, което прикрепяме към контактната група.

Регулатор на температуратаКогато контролът на температурата се превърта към страната на веригата, електрическата верига трябва да функционира. Светлината е изключена? Почистваме контактите с шкурка и проверяваме отново. Веднага препоръчваме да гледате инструкциите за ремонт на видео:

Как да поправите регулатор на температурата

Работи ли термостатът, но желязото не се нагрява? Пристъпваме към проверка на термичния предпазител!

Термичен предпазител

По-често от захранващия кабел този елемент на веригата се проваля. Основната му цел е да изключи електрическата верига, ако температурата на нагревателния елемент надвишава номиналната стойност.Термичен предпазител

Използвайки непрекъснатостта, ние определяме производителността на предпазителя. Ако причината за счупването на ютията в него, заменете я с нова или дори я отстранете от веригата. Няма нужда от предпазител по време на нормална работа на регулатора на температурата.

Нагревателен елемент (TEN)

Е, последната от причините, поради които ютията не работи, е повредата на нагревателя. Ако оборудването се включи, светлината свети, но подметката не се нагрява до необходимата температура, най-вероятно това е така. Както в предишните случаи, с помощта на домашен тестер, ние определяме производителността на продукта. Нагревателният елемент е фиксиран към подметката и ако мястото за монтаж е едно цяло, тогава най-вероятно ще трябва да се сбогувате с покупката (ако причината е в нея).Нагревателен елемент

В случай, че нагревателят е свързан към подметката с помощта на съвети, можете да опитате да поправите ютията със собствените си ръце, почиствайки контактите с шкурка. Все още не се нагрява? Изпращаме оборудването за рециклиране, като нова част струва почти пълната цена на устройството!

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако хвърлите оборудването в кошчето, ще бъде по-правилно да изключите захранващия кабел и да го оставите на себе си. Може би този елемент ще ви бъде полезен при последващи ремонти, още повече, че няма да заема много място в шкафа!

Парна система

Ако неизправността е, че желязната пара не работи, тогава най-вероятно е необходимо да се почисти вътрешната кухина от изпаряване. За целта препоръчваме да използвате разтвор от вода и оцет в съотношение 1 литър към 1 чаша. Инсталираме подметката в контейнера (както е показано на снимката), довеждаме водата на печката до кипене, изключваме я и изчакваме, докато изстине. След това повтаряме събитието още 3 пъти, което е напълно достатъчно за висококачествено почистване на пистолета за пръскане.

Ремонт на парна система

В магазините можете да видите специални почистващи препарати за мащаб, но горещо препоръчваме да не ги използвате. Това се дължи на високата цена на средствата и в същото време ниската ефективност, в сравнение с народния метод! Трябва също така да се отбележи, че на тематичните форуми има много отрицателни отзиви за факта, че ютията не работи след почистване със сол. Това се дължи на факта, че кристалите на солта запушват дупки за подаване на пара, в резултат на което трябва внимателно да почистите подметката.

Друга причина спринклерът да не работи е, че бутонът за подаване на пара се е счупил. Той може също да се нарече тестер и да бъде заменен, ако е необходимо.

Това е цялото ръководство за ремонт на ютия. Както можете да видите, събитието е доста просто и дори начинаещ електротехник може да го направи! Накрая искам да отбележа, че ако червеният индикатор мига на случая, не се паникьосвайте, защото това може да показва специфичен режим на работа или автоматично изключване след загряване. Прочетете инструкциите, приложени към комплекта, за да разберете причината за мигането. Надяваме се, че сега ви стана ясно какво да правите, ако подметката на ютията не се нагрява и как да поправите повредата у дома!

Подобни материали:

Видео инструкции за разглобяване на ютия

Как да поправите регулатор на температурата

(37 гласа)
Зареждането ...

4 коментара

 • ръжда

  Благодаря ви! Много добра статия!

  отговор
 • и

  Страхотно, помогнах, благодаря!

  отговор
 • Рашид

  Благодаря ти много! Сега ще се опитам да поправя)

  отговор
 • Роман

  Желязото от Борк, когато е студено, свети синьо, докато е включено, се загрява, светва жълто, загрява както трябва, светва червено, след това термичното реле се изключва, изключва се и мига първо червено, след това мига жълто, а след това синьо и не се включва отново, въпреки че се охлажда до нула, докато не я изключите. Отново веднага, докато е още горещ, го включвате в контакта - лампата гори и загрява правилно, докато се загрее, след това в кръг не се нагрява и лампата мига. Какво е това, кажи ми, уморен съм да гледам вече?

  отговор

Добавете коментар