Избор на качествен мултицет за дома и работата

Един уважаващ себе си домашен майстор трябва да има устройство за проверка на всички видове електрически параметри. Използвайте го за откриване скъсване на тел, проверете за напрежение в контакта или батерията, разберете целостта на лампата, нагревателя и други електрически и радио компоненти. Цифровият електронен тестер измерва такива параметри като променливо и постояннотоково напрежение, електрическо съпротивление, променлив и постоянен ток, температура, честота, индуктивност, капацитет на кондензатори и др. В тази статия ще ви кажем как да изберете мултицет и кой е по-добър за дома, работата и автомобила.

Основни критерии за подбор

Не всеки майстор се нуждае в ежедневието от всички изброени по-горе функции, за някои от тях са достатъчни няколко. За строител-електротехник е напълно достатъчно да избере обикновен мултицет, който ще измерва напрежението, проверява съпротивлението и веригата ще звъни. Затова няма смисъл да купувате скъп тестер.

За електротехника, който обслужва електрическо оборудване, ще бъде полезно да избере функцията „текуща скоба“, която позволява да се измерва натоварването на оперативното оборудване, без да се намесва в схемата. Това от своя страна ще ви позволи да наблюдавате и предотвратявате инциденти.

За майсторите на инструментариите ще бъдат много полезни други функции, свързани с радиокомпонентите: омметър, волтметър, амперметър, измервателен капацитет и индуктивност, честотен метър и други.

По-долу ще предоставим най-надеждните модели за всяка професия, а сега бих искал накратко да се спра на основните моменти, които трябва да се вземат предвид при избора на мултицет през 2017 г.:

 1. Стрелка или цифрова. Разбира се, дигитално, защото Той има голям брой функции и висока точност.
 2. Функционалност Вече казахме това и ще говорим подробно по-долу, когато предоставяме преглед на мултицетовете.
 3. Наличието на подсветка и бутон за задържане, много по-удобно е да се извършват измервания с тях.
 4. Грешката при работа може да варира от 0,025 до 3%. Колкото по-малка е грешката, толкова по-точен е тестерът.
 5. Дизайн. Трябва да изберете удобен за работа мултицет, като се съсредоточите върху неговия размер, изпълнението на контролите и други важни неща.
 6. Степен на защита от влага, прах и ударни натоварвания. Колкото по-висока е степента, толкова по-добър ще бъде по-дълъг тестерът и експлоатационният му живот.
 7. Клас на електрическа безопасност. Не по-малко важен критерий за подбор, на който определено трябва да обърнете внимание. Според стандартите има 4 класа: CAT 1 - възможно е да се измерва в мрежи с ниско напрежение, CAT 11 - мрежи за захранване, CAT 111 - разпределителни вериги вътре в сградите, CAT 1V - разпределителни вериги извън сградите. Защитата може да бъде осигурена чрез предпазители (електромеханични) или по-надеждни - електронни. Препоръчваме да изберете цифров мултицет с електронна защита.
 8. Твърд. Не по-малко важен показател, на който трябва да обърнете внимание. Добри производители на цифрови тестери през 2017 г. са Mastech и UNI-T.

Специалистът накратко говори за всичко това във видеото:

Експертно мнение

Ние считаме, че в статията, по наше мнение, често срещаните и популярни модели мултиметри, които можете да изберете за диагностика на дома, работата и автомобила.

Преглед на най-добрите модели

DT-830B

DT-830B трябва да започне вашето запознаване с него, ако никога не сте имали измервателно устройство. Евтино устройство с набор от необходими параметри, от които могат да се нуждаят начинаещи и опитни електротехници, както и домашни майстори.

830

Устройството е с малки размери, захранва се от 9V коронна батерия. Има LCD индикатор, функционален превключвател, две сонда червено и черно, три гнезда 20A, V A Ω, COM за избор на типа измерване на параметрите. Що се отнася до функциите, мултицетът може да измерва:

 • постоянен ток с граници от 20 mA до 200 mA, както и през отделно гнездо в рамките на 10A;
 • променливо напрежение до 200V и до 500V;
 • DC напрежение в рамките на 200 mV до 500V;
 • устойчивост до 2000 kOhm;
 • диоден тест;
 • определяне на параметрите на транзистора.

Ахилесовата пета на това устройство е грешен избор на параметри на измерване. Ако изберете функцията за набиране или измерите съпротивлението и измерите мрежовото напрежение, тестерът ще се провали. Този модел е много популярен за дома и е широко представен на нашия пазар. Има модификации на модела 830, те се различават както по външен вид, така и по наличието на определени функции. Можете да научите повече за това във видеото:

Сравнение на DT-830

Обобщавайки, бих искал да отбележа, че изборът на този евтин мултицет е разумен, ако той ще бъде използван при електроинсталационни работи у дома или на строителна площадка.

C266 (DT-266)

Въз основа на предишния модел на измервателната единица се сглобява не по-малко забележителен тестер C266 (DT-266), който също препоръчваме да изберете.

C266

Характеристиките му са скоби и бутон за фиксиране на измерването. Когато проверката се извършва на такива места на оборудването, че цифровият индикатор изчезва от зрителното поле или е физически недостъпен, от дясната страна на устройството има бутон, който е фиксиран по време на измерване и резултатът не изчезва от екрана на мултицет, докато бутонът е натиснат.

Иначе не се различава много от предишния участник в ревюто. Често е избран за работа от електротехници. В структурно отношение той е по-масивен от модела 830. Има LCD индикатор и превключвател, три гнезда за свързване на сонди, токови скоби, превключвател, както и захранване от коронната батерия. В зависимост от фирмата на производителя, мултицетът може да се различава в някои функционални разлики, поставянето на контролни и измервателни диапазони.

Това устройство ще ви помогне да измервате:

 • променливо напрежение до 750V;
 • постоянно 1000V;
 • постоянен ток 20А;
 • променлив ток 1000А, измерете с "кърлежи";
 • съпротива 20 мегама;
 • целост на пръстена 200 ома верига;
 • разберете температурата с помощта на дистанционна термодвойка 750 ℃.

Има и модели, оборудвани с тестер на транзистори и диоди, така че ако се нуждаете от тези функции за работа в радио работилницата, можете да изберете подходящия мултицет.

M812

Следващият участник в нашия преглед на M812. Малък и дръзък, става въпрос за него. Швейцарски нож за електротехник, с малък размер и тегло 90 грама. Такъв тестер лесно се побира в джоба ви, не заема много място. Този мултицет е заслужено популярен сред автотехниците за ремонт и диагностика на автомобилна техника, така че ако се нуждаете от тестер за това, препоръчваме да изберете M812.

812

Структурно той е направен в класически случай и има трицифрен индикатор, превключвател на режима, три слота за свързване на сондите, както и конектор за тестване на диоди и транзистори.

M812 ще ви помогне да откриете такива параметри:

 • директно и променливо напрежение в рамките на 500V;
 • постоянен ток от 10 mA до 10A, чрез допълнителен конектор;
 • целостта на веригата със звукова индикация;
 • устойчивост на измерения участък до 2 мегама;
 • проверете електронни полупроводникови компоненти;
 • наличието на генератор на сигнали за тестване на усилватели и друго радио оборудване.

Ако искате да изберете мултицет за ремонт на автомобили или диагностика на мотоциклети, тази опция определено си заслужава да се обмисли.

DT9208A

Следващият в нашия преглед, асистент за домашния майстор и електротехник DT9208A. Ако искате да изберете мултицет до 1000, за цената и качеството той ще бъде един от най-добрите.

dt9208a снимка

Това измервателно устройство изглежда сериозно. Голям индикатор с регулируем наклон. Подпрян крак, благодарение на който устройството може да бъде разположено възможно най-удобно и информативно спрямо потребителя. Калъфът е затворен с допълнително ярко покритие, което изпълнява защитни функции. Голям функционален превключвател, два бутона: захранване и памет. Този модел е снабден с изключен таймер. Полезна функция, която спестява капацитет на короната и ресурс за превключване на функции.

По отношение на гореописаните тестери, това устройство има разширен диапазон на измерване. Корпусът има четири съединителя за свързване на сондите. Диапазонът на измерване на постояннотоковото напрежение се дели на - 200mV, 2V, 200V, 1000V. За AC 750V, 200V, 20V. Диапазонът на измерване на ток е разделен на - 20 µA, 20 mA, 200 mA, 20A за константа и 200 mA, 20A променлива. В допълнение, мултицетът ви позволява да измервате съпротивлението и целостта на веригата с звуково предупреждение, проверете p-n съединението на диод или тиристор. Диапазонът на измерване е разделен на зумер, 200 Ohms, 2k, 20k, 200k, 2M, 20M, 200M. Има функция за измерване на логически нива за тестване на цифрови устройства. Възможно е също да се измери честотата с обхват от 2 kHz и 200 kHz.

За да се тестват всички видове преобразуватели и генератори, входният импеданс в режим на честотен метър е 10MOhm, тоест ефектът върху измерените вериги е минимален. Друг плюс ще бъде измерването на кондензатори от 2000 p, 20 n, 200 n, 2 uF и 20 uF. Освен това, използвайки DT9208A, можете да разберете температурата, както и да проверите транзисторите.DT9208A е по-добре да изберете радио за шунка, tk. в него има всичко необходимо за ремонт на електроника.

MS 8229

Последният в нашия преглед ще бъде комбиниране на различни измервания MS 8229.

MS 8229

Това устройство е оборудвано с триредов LCD индикатор с подсветка.В допълнение към класическите видове измервания, ще помогне да се открият и такива параметри:

 • ниво на светлина;
 • ниво на звука;
 • влажност;
 • температура.

Инструкция за употреба

Спецификации:

 1. Мултиметърът е снабден със светлинно и звуково предупреждение за неправилно свързване на пробните проводници.
 2. Възможен е ръчен или автоматичен избор на обхват.
 3. Защитата от претоварване е осигурена във всички обхвати на измерване.
 4. Максимално допустимо напрежение между входните контакти и земята: променлива (ефективна стойност) или постоянна 1000V.
 5. Максимална работна височина: 2000 m (7000 ft).
 6. Дисплей: течен кристал, позволява показването на три показания едновременно. Максимална показана стойност: 3999.
 7. Индикация за полярност: автоматично, „-“ показва отрицателна полярност.
 8. Индикация за претоварване: "0L" или "-0L".
 9. Време за вземане на проби: около 0,4 секунди.
 10. Индикация на измерението: Показват се единица и режим на измерване.
 11. Време за автоматично изключване на мултицет: 30 минути.
 12. Спецификации за предпазител (F1): 500mA / 250V.
 13. Предпазител (F2): 10A / 250V (висока скорост).
 14. Източник на захранване: Три 1.5V, AAA батерии.
 15. Индикация за слаба батерия: »» на дисплея.
 16. Температурен коефициент: <0,1 × точност / ° C
 17. Работна температура: 0 ° C до 40 ° C (32 ° F до 104 ° F).
 18. Температура на съхранение: от -10 ° C до 50 ° C (10 ° F до 122 ° F).
 19. Габаритни размери: 195 x 92 x 55 мм.
 20. Тегло: около 400гр (включително батерия).

Препоръчваме да изберете това устройство за професионални майстори на услуги за ремонт на електронни устройства (домакински уреди, лаптопи и др.), Както и инспектори за измерване на индикатори като осветеността на работното място, нивото на шума в сервиза и др.

Освен това препоръчваме да гледате видеоклип, в който е предоставено сравнение на популярни модели:

Преглед на тестери

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да избера мултицет и кой е по-добър за диагностика в дома, работата и автомобила. Надяваме се нашите съвети за подбор да са ви били полезни. Не забравяйте, че имате работа с електромер и когато измервате мрежата и други параметри, имайте предвид, че елементите на тестера също могат да бъдат под активно напрежение, следователно те могат да бъдат смъртоносни. Пазете вашия инструмент чист, не работете с сонди с повредена изолация. Спазвайте мерките за безопасност.

Ще бъде интересно да прочетете:

Преглед на тестери

Сравнение на DT-830

Експертно мнение

(27 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • микрофон

  О да! Колко време горях DT830B, преди най-накрая научих как да използвам мултицета правилно. Целият магазин ме разсмя, когато поръчах четвъртия мултицет за 3 седмици))). Тогава започнах да чета книги, пари като без излишни. Тук мога да посъветвам за начинаещи - Книгата е такава "схема", там можете да прочетете за всичко подробно. Също така сега куп видеа в YouTube. Следователно, това е точно устройството, на което трябва да прочетете инструкциите)) И рейтингът е клас, аз не напреднах отвъд 830)

  Отговарям
 • Andpo

  Дънната платка на предишния лаптоп лежи наоколо вкъщи, не работи, реших да го поправя, интересно ми е, чета книги за правилата за работа на мултицета, мисля и аз, за ​​да не изгоря един куп от мултицета ... Да вървим! Към познанието на света.

  Отговарям
 • Alexashka

  И аз използвам Ts4342. Да, той се страхува от удари, но по точност не е по-лош от същия Masteks, а по отношение на надеждността е с порядък по-добър!

  Отговарям

Добави коментар