Каква е разликата между заземяване и защитно заземяване?

Със сигурност всеки начинаещ електротехник е чувал за такъв метод на защита от токов удар като заземяване на електрически уреди. Монтажът на трипроводна електрическа мрежа е предпоставка за изграждането на модерна къща. Но какво ще стане, ако живеете в стар апартамент, в който такава система за защита все още не е била използвана по време на строителството? В този случай трябва да направите така нареченото зануляване на окабеляването. Прочетете какви са двете системи и каква е разликата между заземяване и заземяване!

Основните разлики

И първата, и втората система за защита изпълняват една и съща функция - защита на човек от токов удар при докосване до гола жица или електрически уред, на който текущ теч, Единствената разлика е, че защитното заземяване предизвиква мигновено прекъсване на захранването в случай на опасен контакт между човек и проводник, а заземяването незабавно премахва опасното напрежение към земята. Освен това причинява намаляване на напрежението на непроводими метални непроводими части, които се захранват спрямо земята. Това е тяхната обща разлика помежду си, накратко.Опасни ситуации в ежедневието

Ако разгледаме проблема по-подробно, тогава трябва да се съсредоточим върху принципа на действие на всеки вариант за защита, въз основа на който разликата в алтернативните опции ще бъде видима веднага. Заземяването работи по следния начин: заземяващ проводник е свързан към корпуса на опасни електрически уреди и домакински уреди, който отива към заземяващата шина в разпределителния панел. Оттам общият заземен проводник отива към основния заземен контур - метална конструкция, вкопана в земята близо до къщата (както е показано на снимката). Ако има прекъсване на тока към тялото на устройството или контакт с гол проводник, носещ ток, опасността ще премине човека.

Кран за напрежение на земята

Що се отнася до заземяването, това е връзка на тялото на уреда с неутралния проводник на мрежата - нула. Резултатът е затворен цикъл, както е показано на диаграмата по-долу. Когато възникне опасна ситуация късо съединение и прекъсвачите на входния панел незабавно ще изключат електричеството.Нулиране на окабеляване на снимки

Можете ясно да видите разликата между заземяване и заземяване в тази диаграма:

Диаграма, показваща разликата

Надяваме се, че сега ви е станало ясно как двете системи за отбрана се различават и кое е също толкова важно - как работят. Също така препоръчваме да видите разликата между тях във визуален пример за видео:

Разликата между алтернативните опции

Какво е по-добре?

За да разберете напълно материала, първо ще ви предоставим различия в използването на всяка система, въз основа на които ще направим собствен извод.

 • Заземяването у дома можете лесно да направите със собствените си ръце, като имате под ръка заваръчна машина и малко метал. В същото време създаването на заземяване изисква определени знания, свързани с изчисленията и избора на оптималната точка на свързване на проводника към неутрала.
 • Проводник, осигуряващ посочените връзки на заетите части с мъртво заземен неутрален Източникът се нарича защитен проводник.
 • Неутралният проводник се различава от неутралния проводник, който също е свързан към заземена неутрална точка на източника. Той е предназначен за захранване на източника.
 • Ако се случи нулево скъсване на тел в разпределителния панел заземяващата система няма да работи и може да станете жертва на токов удар. В тази връзка, със защитна система за заземяване е по-лесно, защото за разлика от нулата, PE проводникът не се откъсва и практически не отпада, ако затегнете клемата поне веднъж годишно. Въпреки че за това можем да кажем, че контурът на "земята" поради това, че е на улицата, също може да се повреди с течение на времето, особено на места за заваряване на електроди. Отново, ако правите годишен одит, няма да има проблем.

Въз основа на това можем да направим следното заключение - правилно заземяване в частна къща Не е трудно да го направите сами и освен това такава система е по-трайна и следователно безопасна. Що се отнася до заземяването, за да го създадете, трябва да се обадите на капитана и в същото време по-честа проверка на целостта на неутралния проводник, което е огромен минус при сравняване на разликите. Тази опция не се препоръчва, по-добре е да свържете RCD за защита. Надяваме се, че сега разбирате разликата между заземяване и заземяване, как работят двете системи и коя е по-ефективна за дома и апартамента.

Отличителни характеристики - Част 1

Отличителни черти - Част 2

Подобни материали:

Разликата между алтернативните опции

Отличителни характеристики - Част 1

Отличителни черти - Част 2

(17 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Егор

  Авторът е объркан. И двете схеми изобразяват заземяване (заедно с повторно заземяване). Първата верига е от типа TN-S, а втората е от типа TN-C-S. Безопасността и в двете схеми се осигурява чрез автоматично изключване на захранването (AOP), което и в двете схеми осигурява защитно заземяване. Тук е монтирано заземяване, главно в случай на счупен неутрален проводник и се нарича повторно заземяване. Моля, обърнете внимание, че и в двете вериги е електрически свързан към неутралния проводник. Защитно заземяване на отворени проводими части (HRE) се извършва само в CT и IT системи.

  отговор
  • Admin

   Всяко „заземяване“ в tN е заземяване по дефиниция. Неутралът е свързан със земята. Ти ли си го направил или не.
   Чистото заземяване е например в TT.

   отговор
   • Егор

    TN системите винаги извършват заземяването на отворени проводими части (HRE). Съществува и заземяване, наречено повторно заземяване, което се извършва на входа, когато се захранва от въздушни електропроводи. Когато се захранва от кабелна линия, такова презаземяване не е необходимо. Така че заземяването и заземяването не са едно и също нещо. Потребителските електрически инсталации са заземени в или близо до съоръжението. Заземете върху TP заземената част на разпределителната система, носеща ток: неутралния и корпуса на трансформатора, а не HRE на електрическите инсталации на потребителя. В стария PUE (80-тата година) дори беше писано, че в системи със заземен неутрал (а това е TN системи) е забранено използването на заземяване без заземяване (кратко и ясно).

    отговор
    • Admin

     Тъй като заземяването без заземяване е TT система. Във фразата "Всяко" заземяване "в tN е заземяване по дефиниция," имах предвид, че защитният проводник в TN винаги е заземяващ, няма значение дали има повторно заземяване или не.

     отговор
     • Егор

      В TT системите основната мярка за безопасност е автоматично изключване на захранването - AOP (а не заземяване), което се предоставя с помощта на RCD.Заземяването е допълнение и без AOP електрическата безопасност не може да бъде осигурена. Следователно в TT системите те са задължени да поставят RCD. Заземяването на отворени проводими части на електрически инсталации като единствена защитна мярка може да се извършва само в ИТ системи. Само в тези системи заземяването може да осигури безопасен ток през човек, като докосне проводящо тяло на електрическо оборудване със счупена изолация. Но къде сега попадате на такава система?

Добави коментар