Защо имам нужда от транзисторен тестер и какво измерва

Ако ремонтирате или сте любители на запояващо електронно оборудване, знаете, че често трябва да проверявате частите за надеждност, да измервате параметрите на резисторите, кондензаторите и индуктивността, да определяте окабеляването на транзисторите и други полупроводникови елементи. За да опростите този бизнес - обърнете внимание на универсалния транзисторен тестер или, както се нарича RCL-метър.

Какво е

Транзисторният тестер е универсално цифрово измервателно устройство, способно да проверява не само транзистори, но и други елементи. И двата полупроводника - тиристори, триаци, диоди и други, и пасивни елементи, например: резистори, кондензатори, индуктор.

Въпреки това, в повечето случаи горните елементи са по-удобни и по-бързи за проверка на работоспособността. мултиметър, но това устройство все още е полезно като тестер за ESR.

Радио части

ESR е еквивалентно серийно съпротивление, важен параметър за електролитни кондензатори. Поради невъзможността да го измервате с домакински мултицет, а специализираните ESR измервателни уреди са скъпи, за начинаещите е много по-трудно да диагностицират неизправности в електронни схеми.

Използвайки транзисторни тестери, можете да измерите ESR с нормална точност, а цената на тези устройства лежи в диапазона от 10-20 долара, в зависимост от модела.

Това устройство често се нарича "Маркус транзисторен тестер", което отчасти е грешно. Първоначално идеята за създаване на универсален инструмент за проверка на радио компоненти се заражда с Маркъс Фрийек, по-късно Карл Хайнц Кубелер продължи работата си. А така наречените транзисторни тестери с aliexpress не са нищо повече от копия на тестера Marcus, инструменти, модифицирани от ентусиасти. В тази връзка те нямат конкретен производител, но в Интернет има широка общност. Благодарение на това е лесно да намерите руски език фърмуер и инструкции за надграждане на устройството.

Видове тестери

На пазара на електроника са представени различни модификации на транзисторни тестери, ще разгледаме популярни опции.

LCR-T4 или T3 - жълта дъска и един ключ, устройството се захранва от "коронна" батерия (9V). Той знае само как да проверява елементи с 2 или 3 изхода (списък е даден по-долу). Това устройство има двуцветна подсветка, синтезираща LCD дисплей с резолюция 128x64 пиксела. Няма очевидни разлики между T4 и T3, най-вероятно има някаква разлика във фърмуера.

LCT-T3 или T4

Може да се достави под формата на комплект (дизайнер) за самостоятелно сглобяване, както и в завършен вид, най-често без калъф. Някои продавачи от Aliexpress предлагат пълен комплект с прозрачен акрилен калъф или калъф, изработен от непрозрачна пластмаса в бяло или черно. Конструкторът за самосглобяване може да се достави с червена дъска и микроконтролер в пакета DIP28. Цената на устройството е от 4 (без случая) до 10 (в случая) долара.

TC-1, TC-6, T7 винаги се доставя в бял калъф.Той разполага с голям брой функции, има прозорец за проверка на IR диоди, в резултат на което се извежда кодът, предаван от диода. По този начин можете да проверите дистанционното управление. Дисплеят на TC-1 е цветен с резолюция 160x128 пиксела. Управлението също се осъществява чрез натискане на 1 бутон.

T7 и TC-1

Основната характеристика на TC-1 и неговите колеги - Захранването се доставя от вградената батерия, която се зарежда чрез micro-USB конектор. Цената на устройството е в диапазона 13-20 долара.

Можете да видите сравнение на производителността и други функции на тези устройства в този видеоклип:

GM328 е най-модерният модел с енкодер и цветен дисплей, но има и по-евтини опции за двуцветен дисплей. Доставя се както на дъската, така и в акрилен прозрачен калъф (или от други материали). Обикновено това е дъска с черен или червен цвят. Захранването може да се доставя или от „короната“, или от захранването през конектора на платката. Контролът се осъществява от енкодера, с завъртане или натискане избирате желания елемент от менюто. Отличителни характеристики са наличието на честотен генератор, честотен измервател, PWM генератор на сигнали (работен цикъл варира от 0 до 99%) и някои други полезни функции. Цената на устройството е в рамките на 10-15 долара.

GM328 с енкодер

Повтарям, че всички уреди имат функции за измерване на параметрите на транзисторите и пасивните компоненти с приблизително еднаква точност. Зависи от монтажа и точността на компонентите в микроконтролера. Всички тестери са базирани на микроконтролера Atmega328 от AVR. В същото време няма смисъл да се изброява пълната функционалност и характеристики на всеки, тъй като има фърмуер с честотен метър и генератор за най-простия модел - T4, като русифициран фърмуер и устройството редовно се актуализира.

Как да използвам

Когато включите тестера за транзистор за първи път, се извършва калибриране и самотестване, по време на което ще трябва първо да затворите трите клеми на панела ZIF, а след това да извадите джъмпера и да инсталирате кондензатор с капацитет над 100 nF. Често се предлага с устройството.

Сега нека поговорим за това как да проверите електронния компонент. Има ZIF панел за свързване на елементи. Това е специален панел с лостова скоба за свързване на електронни компоненти. Използва се най-често при програмисти и, както в нашия случай, универсални тестери за компоненти.

ZIF панел

Въпреки факта, че в панела на транзисторния тестер има много конектори, можете да видите на снимката по-горе, че числата от 1 до 3 са маркирани и те се повтарят. Съединителите са просто затворени един към друг, това е необходимо за удобството на свързване на елементи в различни случаи.

След като свържете елемента към тестера, трябва да кликнете върху бутона (или върху енкодера, в случай че използвате модела M328). На екрана ще се покаже графично обозначение на компонента, с неговото разпръскване и неговите характеристики (в случай на определяне на параметрите и работоспособността). Ако частта е дефектна, тя ще произведе нещо като „Не, непокрита, повредена част“. Измерването отнема закъснение от 1-2 секунди, тъй като устройството първо извършва самотест.

Графично обозначаване на компонентите по време на проверка

Какви мерки и определя

Транзисторният тестер може да определи параметрите и щифта на такива полупроводникови елементи като:

 • Компоненти с два изхода - диоди, ценерови диоди, светодиоди (показва напрежението, при което започва светенето) и някои други.
 • Триоди - транзистори (mosfet - капацитет на вратата и напрежение на отваряне, J-fet, биполярно - спад на напрежението и hFE), тиристори и триаци. Той също така проверява сглобяването на диодите на Шотки в триконтактни случаи на TO-220 и други подобни.

Пасивни компоненти:

 • резистори (измерва съпротивлението);
 • кондензатори (капацитет, Vloss - спад на напрежението след импулс на зареждане, ESR);
 • дросели и индуктори (индуктивност, постоянен ток).

Модели като GM328a имат вграден PWM генератор на сигнали с честота на импулса 8 kHz (може да се различава и при различните модели), функция за измерване на честотата до 2 MHz (измерва доста точно честотата на различни сигнали - синусоид, меандър, триъгълник, трион, има информация за фактът, че някои версии "измерват" до 3,95 MHz), функцията на волтметър (до 50 V и често с големи грешки). Функцията на генератора на квадратна вълна също ще бъде полезна - транзисторният тестер е в състояние да подава сигнал с честота до 2 MHz.

Проверка на сигналите на генератора на минимална и максимална честота

Моля, обърнете внимание, че най-ниската честота - 1 Hz се обозначава като 1000 MHz (m - малка), тоест „милигерц“. Това не е гигагерц!

Нюансите

Когато използвате, помнете нюансите и ограниченията на повечето транзисторни тестери:

 • Мощните тиристори могат да се разпознаят като дефектни или като транзистори.
 • Ценерови диоди. Определя как са диодите. Производителят претендира за нормално разпознаване на елементи със стабилизационно напрежение под 4,5 V.
 • Микрочипове и трикраки интегрални стабилизатори (7805, 7905 и други подобни) не са открити и не са проверени.
 • Динисторите не проверяват, поради високото си напрежение в отговор, например, обикновеният DB3 има повече от 30 волта.
 • Големите кондензатори също не разпознават, въпреки че производителят твърди, че границите на измерване от 30 pF до 100 mF се издават "адекватни" стойности до няколко хиляди микрофарада.
 • Индуктивността се измерва в границите от 0,01 mg до 20 g.
 • Йонистор не разпознава.
 • Varistors вижда като кондензатори.
 • Еднопосочните супресори се определят като диоди.
 • Няма входна защита. Това означава, че можете да изгорите входа, ако започнете да измервате зареден кондензатор, например, или прилагате високо напрежение. Следователно разрядете кондензаторите.

Ако искате да тествате компонент, но той има къси крака, тогава на тестера LCR-T4 можете да направите тест, като ги прикачите към сайта под SMD.

Тестване на компонент с къси проводници

По принцип устройството намери широко приложение и ще бъде особено полезно за начинаещи радиолюбители, когато купуват първото оборудване за домашна лаборатория. Ако вземете предвид цената на устройството, тогава с всичките му грешки и недостатъци можете да настроите поне за удобството на функцията за определяне на пина и определяне на ESR на електролити при диагностицирането на захранванията.

Сега знаете какво е транзисторен тестер, как да го използвате и за какво е предназначено това устройство. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под статията!

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар