Схема за свързване на електрически бойлер към мрежа от 220 и 380 волта

Основният проблем, който ще бъде разгледан в тази статия, е типична схема за свързване на електрически котел за отопление към мрежа от 220 и 380 волта. Ето защо основните пристрастия ще бъдат насочени само към правилата и последователността на свързване на проводниците. Що се отнася до инсталационната схема на радиатори, тръбопроводи и други елементи на централната отоплителна система, ние ще я предоставим само в общ вид.

Опции за инсталиране

Свързване на входящи проводници

И така, за начало ще разберем възможностите за свързване на електрически бойлер в частна къща и апартамент със собствените си ръце:

  • Ако капацитетът на бойлера не надвишава 3,5 kW, тогава той обикновено се захранва от изхода. В този случай е разрешено използването на еднофазна 220V мрежа.
  • В случай, че мощността варира между 3,5-7 kW, е необходимо да извършите електрическа инсталация със собствените си ръце директно от разклонителната кутия. Това се дължи на факта, че изходът може да не издържа на големи токови натоварвания. Както в предишния случай, 220-волтова мрежа е разрешена за употреба.
  • Е, последната опция, която може да се намери, е електрически бойлер с мощност над 7 кВт. В този случай е необходимо не само да се води отделен кабел от разпределителната кутия, но и да се използва по-мощна 3-фазна 380V мрежа.

Окабеляване в еднофазна мрежа

Както вече казахме, можете да свържете бойлер към еднофазна мрежа чрез щепсел или отделно захранван кабел. Няма смисъл да се спираме на първия вариант, защото всеки може да постави щепсела в контакта.

Що се отнася до втория вариант, първо трябва да приложите изчисляване на напречното сечение на кабела за ток (ако необходимия диаметър на сърцевината не е посочен в паспорта на продукта), тогава поставете проводника до мястото монтаж на бойлер, Тогава всичко е просто - свързваме фазата, нулата и земята към съответните терминали в устройството (те са маркирани на маркировката). На вашето внимание, схематична схема за свързване на електрически бойлер с термостат към отоплителната система:220V мрежа

Трифазно окабеляване

Схемата за свързване на електрически бойлер към трифазна мрежа е по-сложна, но все пак дори начинаещ може да го направи.

Трите фази трябва да бъдат свързани, както следва:

Три фази

Обърнете внимание на следните нюанси:

  1. Всеки бойлер е снабден с технически паспорт, който трябва да посочва препоръчаната от производителя схема на тръбопроводите на бойлера. Ръководете се само от този документ във вашия случай, като В никакъв случай примерите, предоставени в Интернет, може да са подходящи за вашата отоплителна система.
  2. Не забравяйте да защитите котела прекъсвач и RCD, Тези устройства ще предотвратят претоварването на уреда, късо съединение и изтичане на ток в електрическата мрежа.
  3. Трябва да присъства заземяващо окабеляване.

На вашето внимание визуален проект за електрическо отопление в двуетажна вила с помощта на бойлер:Схема на свързване на електрически бойлер към тръби

Освен това препоръчваме да гледате видеоклип, който демонстрира връзката на електрически бойлер към 380 V:

Свързване на трифазен електрически бойлер

Подобни материали:

Свързване на трифазен електрически бойлер

(16 гласа)
Зареждане...

Добави коментар