Кое е по-добре да изберете: бормашина или ударна тренировка

За електротехник, който произвежда монтаж на окабеляване в апартамента и в офиса е важно да се снабдите с правилния комплект електрически инструменти. Електротехникът трябва да извършва строителни работи, като например: канавки на стени под кабел, пробиване на отвори за полагане на линия, дупки за инсталиране на контакти, ключове и др. Всички тези произведения са обединени от необходимостта да се избере материалът, от който са направени стените, пода или тавана. За това се използват тренировки с ударни механизми или перфоратори. Нека да видим как се различават и какво е по-добре да изберете: бормашина или ударна тренировка?

Ударна тренировка

Тя се различава от обичайния вграден механизъм за транслационно движение - удари. Касетите им са сходни по дизайн, вид и са подредени еднакво. За държане на работно оборудване се използват свредла, например триглави патронници. Този дизайн по време на въртене на външния държач на патрона измества гърбиците един към друг, с помощта на които се осигурява скобата на свредлото.

Изображението по-долу показва вътрешната структура на инструмента:

Дизайн на ударната бормашина

Има два режима на работа:

 1. Пробиване.
 2. Пробиване с удар.

Ударният механизъм се осъществява с помощта на храпови трески от подвижен и неподвижен пръстен със зъби от едната страна. Този механизъм не включва надлъжно движение по голяма дължина - амплитудата на движението на свредлото е в рамките на няколко милиметра, а енергията му зависи от силата на притискане на ударната бормашина към стената и е в рамките на единиците на Joules (J). Тоест, по-скоро не удря, а вибрира в обработения материал.

Ударна тренировка

Основната разлика между перфоратор и ударна тренировка е конструкцията на ударния механизъм. Може да бъде електромеханичен и електропневматичен. Последното се среща в повечето модели на съвременния пазар.

Ротационен дизайн на чук

Принципът на работа е следният: електродвигателят задвижва предавката на скоростната кутия, на изходната ос на която се люлее или, както се нарича още, пиян лагер (1). Задвижва буталото по дължината на цилиндъра. В резултат на това буталото взаимодейства с овена (2), който удря чука (3), прехвърляйки енергия на оборудването, инсталирано в патрона на SDS (4). По този начин се постига по-голяма енергия и дълбочина на удара.

Чудя се: при една и съща мощност, енергията на удар на ударно свредло е 2 или повече пъти по-висока от енергията на удар на ударна тренировка, която е по-подходяща за бетон.

Втората разлика между перфоратор и тренировка с ударния механизъм е методът за закрепване на свредлата в патрона. Ако в предишното изпълнение са използвани затягащи патронници, тогава тук се използват SDS патронници. В тях е невъзможно да инсталирате обикновена бормашина - само специални тренировки с подходящ болт. Трябва да има 4 слота по двойки, които имат различен диаметър, те са необходими за задържане на щрака.

За да инсталирате конвенционални свредла в патронника SDS, можете да инсталирате адаптер на гърбичния патронник, но в този случай няма да е възможно да се постигне висококачествено пробиване поради ударите.

Също така си струва да се отбележи, че има шини и патрони от два вида:

 1. Под 4 слота - SDS-plus, разполага с оборудване с диаметър до 26 мм.SDS-плюс
 2. Под 5 слота - SDS-max, свредла с диаметър повече от 20 мм.SDS-макс

Каква е разликата

За да обобщим, за да разберете, че ударната тренировка или ударната тренировка е по-добра, сравнете общите характеристики. Ние приемаме за условието, че мощността е една и съща. Тогава скоростта на перфоратора ще бъде около 800-1000 об / мин, а на свредлото 2500-3000 об / мин, въртящият момент се различава подобно.

Типична въздействаща енергия в зависимост от модела в:

 • Ударна тренировка - малка, определя се от натиска към стената. Малка и амплитудата на надлъжното движение на свредлото.
 • Ротационен чук - 0,5-27 Дж.

Видове ударни механизми

аксесоари:

 • Ударна бормашина - за коронки и свредла с различни конфигурации с цилиндричен болт.
 • Пробивна бормашина - свредла, длета, коронки с тип SDS SDS. Когато инсталирате адаптера върху касетата на гърбицата, е възможно да инсталирате всякакво оборудване от тренировки и отвертки.

Режими на работа:

 • Ударна тренировка - пробиване без удар и пробиване с удар.
 • Пробиване с чук - пробиване, пробиване с удар, само удари.

Цената на устройства със същата мощност към момента на писане:

 • Най-евтината ударна бормашина в Yandex.Market е 800, 400 вата.
 • Най-евтиният въртящ се чук е 1839, 400 вата, 1,5 джаула.

Какво е по-добре да закупите и къде да кандидатствате

Разгледахме общата структура на тези инструменти, сега ще преминем към работа в ежедневието. Например, съставихме подбор от задачи, с които се сблъскват електротехник и обикновен строител.

Използване на електроинструмента

 1. Инсталиране на гнезда и разклонителни кутии. Тази процедура се извършва с помощта на корона. За дърво, тухла и бетон се използват различни корони. За бетон се използва снабдено оборудване с победни припои или с диамантено покритие. Тя се извършва без удар, така че както обикновена тренировка, така и перфоратор или перфоратор.
 2. Пробиване през дупки в твърди материали. При пробиване на бетон и тухла е необходим удар, и двете версии на инструмента са подходящи, а за пробиването - само удар.
 3. shtroblenie - изпълнява се от перфоратор с длето или с длето. В този случай тренировката с чук е включена в режим "само удари".
 4. Дялене на ниши под охраната - само удар.

Ако разгледате редица задачи, които решават и двата инструмента, можете да стигнете до извода, че е по-добре да вземете и двете. За къща, за да пробиете няколко пъти в годината дупка в стената и да окачите снимка, например, струва си да изберете добра перкусивна тренировка, отколкото лоша перфоратор. За ремонти при строг бюджет скалата ще се окаже по-универсално решение. Обсъждането на темата „какво е по-добро ...“ не е напълно обективно, защото това са различни инструменти, въпреки че се използват за подобни задачи.

И накрая, препоръчваме да гледате видео, което обяснява подробно и ясно какво да предпочитате в различни условия:

Надяваме се, че предоставеният материал ви е помогнал да решите кое ви е най-подходящо: ударна тренировка или ударна тренировка. Ако имате въпроси, попитайте ги в коментарите под статията!

Свързани материали:

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар