Каква е разликата между електромеханичния RCD и електронния?

Устройството за остатъчен ток се използва за защита на човек от токов удар в резултат на изтичане. Към днешна дата тези устройства се предлагат в две версии: електронна или електромеханична. Първите са по-модерни и също така по-евтини, вторите от своя страна са на пазара по-дълго и най-важното са по-надеждни по отношение на защитата (за това ще говорим по-долу). По-нататък ще ви кажем как да разграничите електронния RCD от електромеханичния и какво е по-добре да изберете за домашно окабеляване.

Разлики между устройствата

Има 3 основни разлики между прекъсвачите на остатъчен ток. Първият визуален - можете да определите типа RCD, като погледнете схемата, която се намира отпред на кутията. За да започнете, препоръчваме ви да се запознаете символи на диаграмите, И така, механичен RCD показва диференциален трансформатор с вторична намотка, поляризирано реле, спусък, бутон TEST и резистор на корпуса. Електронният модел има усилвател, който допълнително е свързан към захранващите проводници.

Ако е просто - можете да различите електронния RCD от електромеханичния RCD по наличието на триъгълник с буквата "A" във веригата (усилвател). Ако има триъгълник, тогава устройството е с електроника, не - механичен тип.

Можете ясно да видите фундаменталната разлика в диаграмата по-долу:

Схема на свързване

Вторият начин за определяне - използване на обикновена батерия за пръсти. Вземете два проводника, свържете един към входния терминал (отгоре), вторият отдолу. Основното е, че терминалите са със същото име: или ФАЗА-ФАЗА, или ЗЕРО-ЗЕРО. На следващо място, избутайте лоста в положение "включено" (нагоре) и свържете проводниците към батерията. Ако лостът се задейства, когато батерията е свързана, това означава устройство за остатъчен ток от електромеханичен тип. Нищо не се е случило? Промяна на полярността на източника на захранване. Нищо отново? В този случай RCD е електронен.

Определение на снимка на батерията

Е, последният начин за определяне на апарата е с магнит. Прекарайте магнит върху случай на несвързан RCD (основното е, че лостът е в положение "включено") и ако се случи операция, това е електромеханично устройство.

Може да ви е интересно и да прочетете статията - как да различим RCD от difavtomat.

Кое е по-добре да изберете?

Важна информация за вас ще бъде функционалната разлика между електронните и електромеханичните RCD. Както мнозина вероятно вече са разбрали, въз основа на методите за определяне на типа апаратура, устройство с електроника вътре работи само ако има напрежение в мрежата. Ако няма напрежение, работата няма да се случи. И това е много голям недостатък на електронните difavtomatov и RCD.

От една страна изглежда, че операцията трябва да бъде само когато напрежението е включено. Усещане за защита да работи, ако вече няма светлина? Но има смисъл, ако си припомните за такава опасност като нулево скъсване на тел, Ако в екрана изгори нула, няма да има светлина, но опасното напрежение ще остане и ако изтичане на електрически ток не може да се избегне токов удар. В същото време електромеханичният апарат ще работи в този случай.

Друг недостатък на електронните RCD е отказ по време на пренапрежения. Цялата електроника е много чувствителна към пренапрежение и импулсен шум. В резултат на това платката ще се провали, ще ви се струва, че защитното устройство работи, но всъщност няма да спести, когато ток за изтичане.

Въз основа на това става ясно, че е по-добре да изберете - електромеханичен RCD или електронен. Ако все пак решите да използвате модерно устройство, горещо препоръчваме да го проверявате поне веднъж месечно с помощта на бутона "TEST".

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който показва основните разлики между устройствата:

Как да определите вида на изпълнението

Тук по такива критерии е възможно да се разграничи електронният RCD от електромеханичния. Надяваме се, че сега знаете каква е разликата между устройствата и кой е най-добрият избор за домашно окабеляване.

Ще бъде интересно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Kinya

  на снимката на едната пише 25А е RCD, а на другата C16 трябва ли да е difavtomat или греша?

  отговор
  • Admin

   Всичко е правилно. Съжалявам, направих грешка. Всъщност веригите им са много подобни, така че пропуснах тази точка. Изтрих снимката, схемата е правилна.

   отговор

Добавете коментар