Кратък преглед на конвенциите, използвани в схемите за свързване

Способността за четене на електрически вериги е важен компонент, без който е невъзможно да станете специалист в областта на електрическата работа. Всеки начинаещ електротехник трябва да знае как контактите, превключвателите, комутационните устройства и дори електромерът са посочени на проекта за окабеляване в съответствие с GOST. След това ще предоставим на читателите на сайта Elecroexpert символи в електрически вериги, както графични, така и азбучни.

Съдържание:

Graphic

Що се отнася до графичното обозначаване на всички елементи, използвани в диаграмата, ще предоставим този преглед под формата на таблици, в които продуктите ще бъдат групирани по предназначение.

В първата таблица можете да видите как са маркирани електрическите кутии, панели, шкафове и дистанционни на електрически вериги:

Електрически кутии, панели, шкафове по проекти

Следващото нещо, което трябва да знаете, е символът на захранващите контакти и превключватели (включително проходими) на еднолинейни схеми на апартаменти и частни къщи:

Разетки

Що се отнася до осветителните елементи, осветителните тела и лампи съгласно GOST означават, както следва:

Комплектуващи линии за осветление

Осветителни тела

В по-сложни вериги, където се използват електродвигатели, елементи като:

Електродвигатели

Също така е полезно да се знае как трансформаторите и индукторите са графично обозначени на принципни схеми:

Трансформатори и дросели

Електрическите уреди в съответствие с GOST имат следното графично обозначение на чертежите:

Как изглеждат измервателните уреди на чертежите?

И тук, между другото, е таблица, която е полезна за начинаещи електротехници, която показва как изглежда заземяващият контур върху схемата на окабеляването, както и самата електропроводна мрежа:

Кабели и заземяване

В допълнение към това, на диаграмите можете да видите вълнообразна или права линия, "+" и "-", които указват вида на тока, напрежението и формата на импулса:

Вид ток и напрежение

В по-сложни схеми за автоматизация може да се натъкнете на странни графични обозначения, като например контактни връзки. Спомнете си как тези устройства са показани на електрически вериги:

Превключващи устройства

Превключващи устройства

В допълнение, трябва да сте наясно как изглеждат елементи на проекти (диоди, резистори, транзистори и т.н.):

Радио елементи

Това са всички конвенционално графични обозначения в електрически вериги на силови вериги и осветление. Както вие сами вече сте виждали, има доста малко компоненти и можете да си спомните как всеки е обозначен само с опит. Ето защо препоръчваме да запазите всички тези таблици, така че при четене на проекта за планиране на окабеляване на къща или апартамент, можете веднага да определите какъв тип елемент на веригата е на определено място.

Интересно видео по темата:

азбучен

Вече ви казахме как да дешифрирате маркирането на проводници и кабели, В едноредовите схеми за окабеляване има и букви, от които става ясно какво е включено в мрежата. Така че, съгласно GOST 7624-55, буквеното означение на елементите на електрическите диаграми е следното:

 1. Релето на ток, напрежение, мощност, съпротивление, време, междинно, индекс, газ и време закъснение, съответно - RT, PH, RM, RS, RV, RP, RU, RG, RTV.
 2. KU - бутон за управление.
 3. KV - краен превключвател.
 4. KK - команден контролер.
 5. PV - краен превключвател.
 6. DG е основният двигател.
 7. DO - двигател на охлаждащата помпа.
 8. DBH - двигателят на високи скорости.
 9. DP - захранващ двигател.
 10. DSH - мотор на шпиндела.

Освен това при вътрешната маркировка на елементи от радиотехнически и електрически вериги се разграничават следните буквени обозначения:

Маркиране на буквите в електричеството

С това завършва краткият преглед на символите в електрическите вериги. Надяваме се, че сега знаете как на чертежите и плановете на жилищните помещения са посочени контакти, ключове, лампи и други елементи на веригата.

Прочетете също:

(36 гласа)
Зареждане...

8 коментара

 • Тарас

  Здравейте
  „осветителното тяло с лампа с нажежаема жичка за специално осветление” и „държач на висяща лампа” имат едно и също референтно наименование. Как да определите къде да инсталирате? Или има грешка?

  Отговарям
  • Дрън дрън

   На схемата на окабеляване електротехникът извежда проводник с марж 20-25 см и се свързва в разклонителната кутия към съответния превключвател. Така че няма разлика

   Отговарям
 • Kondrat

  авторът не е объркан от споменаването на GOST 1955 ??? Обърнете главата си към календара-62 години е малко много !!! Много е подходящо да посочите датите на GOSTs

  Отговарям
  • Fargon

   2019 г., ние сме в колежа, правим всички схеми за този гост. Или там над 60 години, нищо наистина не се е променило просто. Същите обозначения, истинността на новата dofig

    

   Отговарям
 • Ирина

  И какво означава (в група с изходи със същия размер) черен квадрат и две тирета навън (II) и черен квадрат, тире с три клона навън (- <нещо подобно, но има едно в средата)? Това е нещо като жакове за телевизия и телефон - но кой е кой? И как се показва гнездото за данни?

  Отговарям
 • Nick

  кажи ми какво е

  Отговарям
 • Denis

  Много хубав сайт. Благодаря за помощта, не бих могъл да се справя без теб.

   

  Отговарям
 • Радмир

  Как да обясня схемата? Утрешната защита не съм бум бум.

  Отговарям

Добави коментар