Защо пералнята е токова

Съществува опасност от токов удар дори при работа с домакински уреди, като конвенционална пералня. Ето защо, ако пералната ви машина е шокираща върху тялото или чрез барабан, не забравяйте да разрешите този проблем възможно най-скоро. Основните причини, поради които оборудването започва да "щипва" пръстите ви, когато миете ръцете си или докосвате барабана след измиване, най-често са липсата на заземяващо окабеляване или неизправност на самата машина. На следващо място, ние ще разгледаме основните причини за неизправността и какво да направите, за да елиминирате независимо текущите повреди в банята.

Липса на PE проводник

Първата и най-важна причина, поради която пералната машина е шокираща, е, че домашното окабеляване не е заземено. Факт е, че дори новата технология е проектирана да гарантира, че малко количество ток трябва да тече от кондензатори към заземяващата система на къщата през корпуса. Както разбирате, ако няма заземяване, малко количество ток ще се натрупа по кутията и когато докоснете пералнята, ще почувствате това напрежение, особено ако ръцете ви са мокри. Има само един начин за решаване на този проблем - направете заземяване в частна къща или апартамент.

Снимка заземяване автобус в щита

Що се отнася до жилищните сгради, може да има неудобство поради факта, че в панела на апартамента няма заземен терминал. Обикновено това може да се случи при хрушчовете от стария тип. В този случай можете заземете пералнята или да решим проблема по друг начин, за който ще говорим по-долу.

Моля, обърнете внимание, че в сухо помещение, например кухня, може дори да не усетите, че пералнята е шокираща. Ако оборудването е инсталирано в банята, тогава веднага ще усетите как удря, което се причинява от повишена влажност в помещението.

Неизправност на оборудването

Втората причина тялото на пералнята да победи токов удар е, че просто се е провалило. Най-вероятно е имало повреда на окабеляването някъде вътре в оборудването (например е бил счупен нагревател). В този случай ще трябва да премахнете облицовката и визуално да прегледате всички проводници и връзки на контактите.TEN заклинателен мултицет

Намереният "виновник" за повредата трябва да бъде внимателно изолиран с термосвиваема тръба или електрическа лента или заменен. Веднага препоръчвам да се запознаете как да сменим нагревателя в пералнята.

Какво друго може да се направи

В допълнение към факта, че домашната мрежа трябва да бъде заземена, а самото оборудване трябва да бъде работещо, трябва допълнително да се защитите по следните начини:

 1. Свържете RCD към 10 или 30 mA. Остатъчно токово устройство ще се задейства при най-малко изтичане, така че ако пералнята е шокирана, автоматиката веднага ще реагира и ще изключи захранването в таблото за управление. Обръщаме вашето внимание на факта, че ако окабеляването в къщата е старо и няма начин да го замените с трижилен, често може да се случи RCD пътуване, В резултат на това постоянно ще ходите и ще включвате машината на щита, което не е много удобно. В този случай е по-добре да инсталирате изхода, в който е монтирано устройството за остатъчен ток, както е показано на снимката.RCD в щитаСпециален изход
 2. Направете потенциална система за изравняване. Разгледахме подробно устройството на тази система, когато говорихме как да направите окабеляване в банята.Защита в банята
 3. Проверете целостта на земята. Понякога се случва пералня да е шокирана, дори ако има свързана „земя“. В този случай причината за удара е повредата на заземителния проводник, която ще трябва да бъде проверена и поправена.PE проводник на корпуса

Ако почувствате леко изтръпване през крана или вода от чешмата, незабавно изключете електрическата енергия в банята и продължете да търсите причината. При свързаното напрежение е строго забранено да се търси защо пералнята е започнала да шокира!

Какво не трябва да правите

Във форумите можете да намерите много съвети на „неволни електротехници“, които препоръчват да разрешите ситуацията по следните начини:

 • Ако няма заземяване на окабеляването, просто обърнете щепсела с главата надолу и поставете гумената подложка на пода в банята. Тази опция за решаване на проблема няма да ви позволи да отстраните неизправността, в резултат на което в един момент може да настъпи поражението на друг човек или може да настъпите.Забранен метод
 • Деактивирайте линейния филтър на пералнята. Въз основа на факта, че това устройство насочва изхвърлянето към корпуса, се смята, че неговото изключване ще премахне причината за токов удар. Това е погрешно, може би вероятността от поражение ще бъде по-малка, но все пак ще присъства.Местоположение на мрежовия филтър
 • Водете заземяващия проводник до щранг или отоплителен радиатор от пералнята. Тази версия на заземяващата система е опасна и може да доведе до токов удар, поради което трябва да се избягва.Фиксиране на земята към радиатора
 • Изключете отделен PE проводник от разпределителния панел. Веднага трябва да се отбележи, че е невъзможно да се премахне отделна „земя“ от щита и да се свърже щепселът към гнездото без заземяване. Правилната защита ще бъде гарантирана само ако премахнете трижилния кабел и свържете нов, сигурен контакт към него.

Това е всичко, което исках да разкажа по този въпрос. Надяваме се, че сега знаете какво да правите, ако пералнята е подложена на ток и защо това може да се случи!

Подобни материали:

(20 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Руслан

  Добре дошли! Кажете ми какво да правя, ако няма само заземяване в къщата, но има само нула и фаза и трябва да свържете фурната?
  Препоръчаха ми да заземя тялото на шкафа до нула, но това не е вариант, тъй като засега, докато нулата не бъде изгорена или разкъсана.
  да сложите гнездо с вградено узо ?, ако го сложите, тогава случаят трябва да бъде заземен на нула?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Да, най-добре е да поставите изход с RCD. Заземяването (или по-скоро зануляването) не се нуждае от нищо!

   отговор
 • Василий

  Току-що вчера купих пишеща машина. Побеждава с токов удар. Гнездо без заземяване, в резултат на което не мога да определя дали трябва да сменя машината от продавача? Нашата баня е голяма и изобщо не е влажна в нея. Само барабанът бие, не по дланта, а по гърба, с лек контакт.

  отговор
  • Игор

   Имам същото положение. какво направи? какъв беше проблемът?

   отговор
 • Алексей

  Ето още един пример как можете сами да решите това:
  https://www.youtube.com/watch?v=LxFJ4OCR0G0

  отговор

Добавете коментар