Научете как безопасно да спойкате радио компоненти от платки

Когато някое оборудване се повреди, не е необходимо веднага да го изхвърляте в кошчето. Ако сте любители на електрониката и радиотехниката, би било по-разумно да направите работните елементи на чиповата спойка. Изведнъж в бъдеще ще ви е необходим кондензатор, транзистор или резистор, ако решите да го направите електронни домашни, В тази статия ще ви кажем как да премахнете радио компоненти от платката, за да не повредите нищо.

Какво е необходимо за това?

Има много устройства за запояване на части. Разбира се, радиолюбителят не може да направи без поялник, който ще бъде основният помощник в този въпрос. Въпреки това, в допълнение към поялника, за да разпаяте елемента, ще ви трябва:

  1. Пинсети. За извличане на горещи радио компоненти. Вместо пинсети можете да вземете клип с крокодил (показан на снимката по-долу). Предимството на скобата е, че захваща частта надеждно и също така се превръща в добър радиатор.Крокодил клип
  2. Кухи игли за демонтаж. Купуването им няма да е проблем, цената е малка. С помощта на игли можете да премахнете радио компонента бързо и точно, както ще обсъдим по-долу.Комплект игли за запояване на снимки
  3. Демонтиране на плитката. Той служи като така наречената гъба, която абсорбира разтопената спойка в себе си, като по този начин почиства дъската.Снимка за разглобяване на плитка
  4. Изпойваща помпа. Името говори само за себе си. Незаменим нещо за често запояване на радио компоненти от дъски у дома.Изпойваща помпа

Също така трябва да подготвите работно място. Трябва да е с добро осветление. Най-добре е, ако лампата е разположена над работното място, така че светлината да пада вертикално, без да създава сенки.

Техники за демонтаж

И така, първо ще поговорим за най-популярната технология - как да спойкате част от дъската с поялник без допълнителни устройства. След това накратко помислете за по-прости методи.

Ако искате да разтворите електролитния кондензатор, просто го вземете с пинсети (или крокодил), загрейте 2 кабела и бързо, но внимателно ги извадете от платката.

Разглобяване на кондензатор

С транзисторите това е така. Пускаме спойка на всички 3 пина и изваждаме радио компонента от платката.транзистори

Що се отнася до резисторите, диодите и неполярните кондензатори, много често краката им са огънати по време на запояване на гърба на дъската, което е трудно при запояване без допълнителни устройства. В този случай се препоръчва предварително загряване на един терминал и с помощта на крокодил издърпайте част от частта от веригата с малко усилие (кракът трябва да бъде огънат). След това провеждаме подобна процедура с второто заключение.

Обмислихме тази техника, когато няма нищо под ръка освен поялник. Но ако сте закупили комплект игли, тогава ще бъде още по-лесно да спойкате елемента: първо загрейте контакта с поялник, след това поставете игла с подходящ диаметър на изхода (трябва да премине през дупката в чипа) и изчакайте, докато спойката се охлади. След това изваждаме иглата и получаваме голо заключение, което може лесно да се изтегли.Ако няколко крака са на радио частта, ние също действаме - загряваме контакта, слагаме игли, изчакваме и махаме.

Всичко, за което говорихме в тази статия, можете ясно да видите във видеото, което осигурява технологията на запояващи елементи от дъската:

Между другото, вместо специални игли, можете дори да използвате обикновени, които се доставят със спринцовка. В този случай обаче първоначално трябва да смилате края на иглата, така че да е под прав ъгъл.

Също така не е трудно да спойкате частта с помощта на демонтираща плитка. Преди да започнете работа, намокрете края на намотката с алкохолно-колофон. След това поставете плитката на мястото на запояване (върху спойка) и я загрейте с върха на поялник. В резултат на това загрятата спойка трябва да бъде погълната в плитката, което ще освободи заключенията на радиокомпонентите.

С помпата за разтваряне нещата са подобни: пружина се извива, контактът се нагрява, след което върхът се довежда до разтопената спойка и се натиска бутона. Създава се вакуум, който дърпа спойката в помпата за разтваряне.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да премахнете радиокомпонентите от платката у дома. Надяваме се, че предоставените техники и видео уроци са били полезни и интересни за вас. В заключение искам да отбележа, че е възможно да се извърши запояване на елементи от микросхемата със строителен сешоар, но не препоръчваме да правите това. Сешоар може да повреди части наблизо, както и тази, която искате да премахнете!

Интересна тема:

(12 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар