Какво е дросел и защо е необходим?

В тази статия ще разкажем на читателите домашни майсторски енциклопедии какво е дросел и за какво е. Дросел е немска дума за изглаждане. Специално ще говорим за електрическия индуктор. Сега е трудно да се намери електрическа верига, в която няма дадено устройство, което дори в цифровата епоха е широко използвано в технологиите. Необходимо е да се регулира или прекъсне, в зависимост от целта - за изглаждане на остри токови токове или за отрязване на електрически сигнали с различна честота, за отделяне на постоянен ток от променливия ток.

Дизайн и принцип на работа

На първо място, нека поговорим за това, от какво се състои този елемент на веригата и как работи. На диаграмите обозначението на дроселовата клапа е следното:

символ

Външният вид на продукта може да е както на снимката:

Снимка на индуктора

Това е намотка от жица, навита около сърцевина с магнитна сърцевина или без калъф в случай на високи честоти. Изглежда като трансформатор само с една намотка. Кратка екскурзия по физика, токът в намотката не може незабавно да се промени. Нека проведем мисловен експеримент - имаме източник на променлив ток, осцилоскоп, дросел.

Условна стойка

В началото на полувълната наблюдаваме увеличаване на тока със закъснение, това се причинява от индукция на магнитен поток в ядрото. Постепенно се увеличава токът в намотките, когато сигналът преминава към спад от източника на променлив ток, наблюдаваме спад на тока в индуктора, отново с известно закъснение, тъй като магнитното поле в магнитната верига продължава да натиска тока в намотката и не може бързо да промени посоката си. Оказва се, че в един момент токът от външен източник противодейства на тока, индуциран от магнитната верига на индуктора. В променливотокови вериги целта на индуктора е да действа като ограничител или индуктивно съпротивление.

За постоянен ток този елемент на веригата не е съпротивление или регулиращ елемент. Този ефект се използва за устройства в електрически вериги, където е необходимо да се ограничи токът до желаната стойност, като се избягва прекомерната обемност и генерирането на топлина.

Можете също да гледате интересно обяснение по този въпрос във видеото:

Визуално сравнение, обясняващо как работи

Теоретичната част на въпроса

Област на приложение

Дроселът е проектиран да направи живота ни по-ярък. По-специално, при флуоресцентни лампи, той ограничава тока през крушката до желаната стойност, като избягва прекомерното му увеличение през лампата.

Диаграма за свързване на флуоресцентна лампа

Флуоресцентната лампа се състои главно от дросел, стартер, флуоресцентна лампа. С две думи, описанието на работата на флуоресцентна лампа става, както следва:

От мрежата токът през индуктора преминава към една от нишките на флуоресцентната лампа, след това тя влиза в стартовото устройство, след това към втората нажежаема жичка и отива в мрежата. В стартовото устройство биметалната плоча се нагрява чрез светлинен разряд на газ, се изправя чрез топлина и затваря веригата. В този момент нишките започват да работят, в краищата на електрическата крушка нагряват живачните пари в крушката на флуоресцентната лампа.След кратък период от време плочата в стартера се охлажда и се връща в първоначалното си положение. По време на прекъсване на веригата, в индуктора се наблюдава рязко пренапрежение на напрежението, в колбата на флуоресцентната лампа възниква газово разпадане и се появява светлинен разряд, лампата започва да свети, работеща лампа гаси стартера, изключвайки го от веригата с по-ниско съпротивление.

В електронните схеми на съвременните икономически флуоресцентни лампи също има елемент, разгледан в статията, но поради по-високите честоти той има миниатюрни размери. Но принципът на работа и целта останаха същите.

Разглобена снимка на лампата

Освен това дроселът е съществен елемент в схемите на DRL лампите, т.е. натриеви лампи DNAT, метални халогенни крушки CDM.

Лампа на верига

При превключване на захранващите източници в веригите на преобразувателя целта на индуктора е да блокира резки пренапрежения от трансформатора, преминавайки пригладено напрежение. Грубо казано, в този случай той играе ролята на филтър.

В електрическите мрежи те също са инсталирани, но се наричат ​​реактори. Целта на дъговия реактор е да предотврати появата на независима дъга по време на еднофазно късо съединение към земята, както и други реактори, които по някакъв начин регулират или ограничават количеството на тока през тях, особено или в случай на аварийна ситуация.

RDMR заземител реактор

Използването на дросел може да подобри евтино или домашна машина за заваряванекато го инсталирате във вторична верига. Заваръчен трансформатор, сглобен с дросел, ще готви не по-лошо от маркови устройства, дъгата ще стане гладка и няма да се счупи, шевът ще бъде равномерно запълнен.

Модернизиране на заваръчната машина

Запалването на дъгата ще започне да се случва много по-лесно и изтеглянето на мрежовото напрежение по-малко ще се отрази на появата и изгарянето на дъгата. Дори лаик може бързо да постигне добри резултати в заваряването, правейки всякакви занаяти у дома.

Къде се използва продуктът?

Затова разгледахме дроселното устройство, принципа на работа и предназначението. Надяваме се, че сега напълно разбрахте за какво е този елемент на веригата!

Ще бъде интересно да прочетете:

Визуално сравнение, обясняващо как работи

Теоретичната част на въпроса

Къде се използва продуктът?

(18 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Илдар

  Добър ден! Благодаря ви!

  отговор
 • Андрю

  Добре дошли! онзи ден си купих цифрова телевизия, но тя постоянно рестартира настройките ми и рестартира! Подозирах самия префикс, но има друг, на друг производител и се държи по същия начин! Сега подозирам скокове на напрежението в мрежата и това се случва при нас (с размер 235 + \ - 5 V), разбира се можете да получите стабилизатор и да го разрежете последователно с моите гнезда, но имам въпрос към специалисти: И АКО ВИ ВКЛЮЧИТЕ ДРУГО ВКЛЮЧЕНО ( предполага се, че напречното сечение на намотката е 1,5 мм квадратно, завърта 50-80), така че ще спася устройствата ми от пренапрежения?

  отговор
 • Рустам

  Бих искал да получа повече информация от примера на лампата DRL.
  Например, индукторът е 1 кВт, а лампата е 500 вата - какво ще се случи?
  Например индуктор с мощност 500 вата и лампа с мощност 1 кВт - какво ще се случи?

  Благодаря ви!

  отговор
  • Admin

   Индукторът ограничава тока. Ако свържете 500-ватова лампа към индуктора от лампата от 1 кВт, тя ще се провали (може да не е правилно), ако го направите обратното, лампата може да не светне, може да светне, но няма да работи стабилно, може и да умре, но последното е малко вероятно

   отговор
 • Рустам

  Все още има въпрос, в примерите е посочено, например, 1 кВт лампа и индуктор, че напрежението спада до 110 W, по каква формула се изчислява това?

  отговор
  • Admin

   Закон на Ом.Съпротивлението на индуктора е ZL = 2 * 3.14 * F * L, където F е честотата в мрежата (50 херца), а L е индуктивността на индуктора.

   отговор

Добавете коментар