Какво е индуктор и защо е необходимо

Индукторите се използват широко в електротехниката като устройства за съхранение на енергия, осцилаторни вериги, ограничения на тока. Следователно те могат да бъдат намерени навсякъде, от преносима електроника до подстанции под формата на гигантски реактори. В тази статия ще ви разкажем какво е индуктивна намотка, както и какъв е нейният принцип на работа и много повече.

Определение и принцип на действие

Индуктор е бобина от изолиран проводник, навита в спирала или друга форма. Основни характеристики и свойства: висока индуктивност с нисък капацитет и активно съпротивление.

Той съхранява енергия в магнитно поле. На фигурата по-долу виждате нейното условно графично обозначение на диаграмата (UGO) в различни видове и функционални цели.

Обозначение на индуктора в диаграмата

Може да бъде със и без сърцевина. В този случай индуктивността с ядрото ще бъде многократно по-голяма, отколкото ако не е. Стойността на индуктивността зависи и от материала, от който е направена сърцевината. Ядрото може да бъде твърдо или отворено (с пролука).

Спомнете си един от законите на превключването:

Токът в индуктивността не може да се промени незабавно.

Това означава, че индуктор е вид инерционен елемент в електрическа верига (реактивност).

Нека да поговорим, как работи това устройство? Колкото по-голяма е индуктивността, толкова повече промяната на тока ще изостава от промяната на напрежението, а в променливотоковите вериги текущата фаза ще изостава от фазата на напрежението.

разписание

Това е принципът на работа на индуктивните бобини - натрупването на енергия и забавянето на предната част на повишаването на тока във веригата.

Следният факт също следва от това: когато верига се прекъсне с висока индуктивност, напрежението върху ключа се повишава и се образува дъгаако ключът е полупроводник - той е счупен. За да се борят с това, се използват вериги за дръжки, най-често от резистор и кондензаторинсталиран успоредно на ключа.

Snabber

Видове и видове намотки

В зависимост от приложението и честотата на веригата, дизайнът на бобината може да варира.

Честотата може да бъде разделена на:

 • Ниска честота. Пример е дросел с флуоресцентна лампа, трансформатор (всяка намотка е индуктор), реактор, електромагнитни филтри за смущения. Ядрата най-често са направени от електрическа стомана за вериги с променлив ток, изработени от листове (облицована сърцевина).Ниска честота
 • Висока честота. Например контурни намотки на радиостанции, съединителни намотки на усилватели на сигнали, запасителни и изглаждащи дросели на комутационните захранващи устройства. Тяхната сърцевина обикновено е направена от ферит.Висока честота

Дизайнът се различава в зависимост от характеристиките на бобината, например, намотката може да бъде еднослойна и многопластова, навита в кръг или на стъпки.Наклонът между завоите може да бъде постоянен или прогресивен (вариращ по дължината на бобината). Методът и дизайнът на намотката влияят на крайните размери на продукта.

Стъпка на навиване

Трябва да говорим и за това как е подредена намотката с променлива индуктивност, те се наричат ​​също вариометри. На практика можете да намерите различни решения:

 • Ядрото може да се движи спрямо намотката.
 • Две намотки са разположени на една и съща сърцевина и свързани последователно, когато се движат, взаимната индукция и индуктивната връзка се променят.
 • Самите завои за регулиране на веригата могат да бъдат преместени или стеснени по-близо един до друг (колкото по-плътна е намотката, толкова по-голяма е индуктивността).

И т.н. В този случай подвижната част се нарича ротор, а неподвижната част се нарича статор.

Прегледи

Методът на навиване също е различен, например филтрите с противоположно навиване, подтискат мрежова намеса, и навити в една посока (съвпадна намотка) потискат диференциалните смущения.

Какви са нужни и какви са

В зависимост от това къде се използва индукторът и неговите функционални характеристики, той може да бъде наречен по различен начин: дросели, соленоиди и т.н. Нека да разгледаме какви са индукторите и техният обхват.

Дросел

Дросели, Обикновено така наречените устройства за ограничаване на тока, обхват:

 • В баласти за запалване и мощност на разрядните лампи.Филтри
 • За филтриране на смущения. В захранванията - на снимката по-долу е показан електромагнитен филтър за смущения с двоен индуктор на входа на компютърен блок. Използва се и в акустично оборудване и други.EMI филтър
 • За филтриране на конкретни честоти или честотни ленти, например, в системи за високоговорители (за разделяне на честотите според съответните високоговорители).
 • Основата на импулсните преобразуватели е съхранение на енергия.

Токоограничаващи реактори - се използват за ограничаване на токове на късо съединение в електропроводи.

Текущи ограничаващи реактори

Забележка: Индукторите и реакторите трябва да имат ниско съпротивление, за да намалят нагряването и загубите си.

Циклични индуктори Използва се заедно с кондензатор в осцилаторната верига. Резонансната честота се избира според честотата на приемане или предаване в радиосъобщенията. Те трябва да имат висок фактор за качество.

Variometers. Както казахме, това са адаптивни или променливи индуктори. Най-често се използва в същите осцилаторни вериги за фина настройка на резонансната честота.

Соленоид - така наречената намотка, дължината на която е много по-голяма от диаметъра. Така се образува еднообразно магнитно поле вътре в соленоида. Най-често соленоидите се използват за извършване на механична работа - транслационно движение. Такива продукти се наричат ​​също електромагнити.

Помислете къде се използват соленоидите.

Solenoids

Това може да бъде активатор на ключалката в автомобил, чийто прът е прибран след прилагане на напрежение към соленоида и звънец, както и различни задвижващи механизми, електромеханични устройства като клапани, повдигащи магнити в металургичната промишленост.

В релето контактори и начало соленоидът действа и като електромагнит за задвижване на силови контакти. Но в този случай често се нарича просто намотка или навиване на реле (стартер, съответно контактор), както изглежда, на примера на малко реле, което виждате по-долу.

Релейна намотка

Рамкови и пръстенови антени Целта им е предаване на радиосигнали. Използва се в автомобилни имобилайзери, металотърсачи и за безжични комуникации.

имобилайзер

Индукционни нагреватели, след това се нарича индуктор, вместо сърцевината поставят нагрято тяло (обикновено метално).

Индукционен нагревател

основни параметри

Основните характеристики на индуктивната намотка включват:

 1. Индуктивност.
 2. Сила на тока (за да изберете подходящ елемент за ремонт и дизайн, това трябва да се вземе предвид).
 3. Устойчивост на загуби (в проводници, в сърцевината, в диелектрик).
 4. Q-фактор е съотношението на реактивността към активния.
 5. Лъжлив капацитет (капацитет между завои, прости думи).
 6. Температурен коефициент на индуктивност - промяна в индуктивността по време на нагряване или охлаждане на елемент.
 7. Температурен коефициент на коефициент на качество.

маркиране

За да се посочи рейтингът на индуктора, се използва буквено или цветно маркиране. Има два вида надписи.

 1. Обозначение в микрогенерия.Микрогенно маркиране
 2. Обозначаване с набор от букви и цифри. Буквата r се използва вместо десетичната запетая, буквата в края на обозначението показва толеранса: D = ± 0,3 nH; J = ± 5%; К = ± 10%; М = ± 20%.Обозначение с цифри и букви

Цветното кодиране може да бъде разпознато подобно на това на резисторите. Използвайте таблицата, за да декодирате цветните ленти или пръстени на елемента. Първият пръстен понякога се прави по-широк от останалите.

Цветно кодиране

Тук приключваме, като разгледаме какво е индуктивна намотка, от какво се състои и защо е необходима. И накрая, препоръчваме да гледате полезно видео по темата на статията:

Свързани материали:

(2 гласа)
Зареждане...

Добави коментар