Транзисторна технология за проверка на здравето

Транзисторът е най-популярният активен компонент, който е част от електрическите вериги. Всеки, който се интересува от електроника, от време на време има нужда да провери подобен елемент. Особено често тестът трябва да бъде направен от начинаещи радиолюбители, които използват използвани транзистори в своите вериги, например споени от стари платки. За „разговори“ можете да използвате специални тестер устройства, които ви позволяват да измервате параметрите на транзисторите, така че по-късно те да бъдат сравнени с тези, посочени в директорията. За елементите, включени в аматьорската схема обаче, е достатъчно да се извърши проверка съгласно правилото: „добър, лош“. Тази статия разказва как да тествате транзистор с мултицет според този метод на изпитване.

Подготовка на инструмента

Всяко модерно радио за шунка има универсален инструмент, наречен цифров мултицет. Тя ви позволява да измервате директни и променливи токове и напрежение, съпротивлението на елементите. Той също така ви позволява да проверите работата на елементите на веригата. По правило диод и високоговорител се изтеглят до превключвателя в режим „набиране“ (вижте снимката на фиг. 1).

Мултицет на предния панел

Фигура 1 - Предният панел на мултицета

Преди да проверите елемента, трябва да се уверите, че самият мултицет работи:

 1. Батерията трябва да бъде заредена.
 2. При преминаване в тестов режим на полупроводници, на дисплея трябва да се показва числото 1.
 3. Сондите трябва да са в добро състояние, тъй като повечето устройства са китайски и прекъсването на тел в тях е много често срещано явление. Трябва да ги проверите, като облегнете върховете на сондата една към друга: в този случай на дисплея ще се появят нули и ще звучи звуков сигнал - устройството и сондите работят.
 4. Сондите са свързани според цветното кодиране: червената сонда е в червения конектор, черната в черния конектор с надпис COM.

Ако не знаете как да използвате това устройство, препоръчваме ви да прочетете подробните инструкции за манекените как да използвате мултицет!

Технологии за проверка

двуполюсен

Структурата на биполярния транзистор (BT) включва 2 p-n или 2 n-p връзки. Резултатите от тези преходи се наричат ​​емитер и колектор. Изходът на средния слой се нарича база. Опростеният BT може да бъде представен като два бордови диода, както е показано на фигура 2.

Фигура 2 - NPN модел и неговият диоден „аналог“

Фигура 2 - NPN модел и неговият диоден „аналог“

Не е трудно да проверите биполярния транзистор с мултицет, което е това, което сега ще видите. Както е известно, основното свойство на pn съединението е неговата едностранна проводимост. Когато положителна (червена) сонда е свързана към анода и черна към катода, напрежението на напрежението в кръстовището в миливолта ще бъде показано на дисплея на мултицет. Големината на напрежението зависи от вида на полупроводника: за германиеви диоди това напрежение ще бъде от порядъка на 200-300 mV, а за силиция - от 600 до 800 mV.В обратна посока диодът не преминава ток, така че ако смените сондите на места, тогава дисплеят ще покаже 1, което показва безкрайно голямо съпротивление.

Ако диодът е „счупен“, тогава най-вероятно ще се чуе звуков сигнал и в двете посоки. Ако диодът е "отворен", тогава единицата ще се покаже на индикатора.

По този начин, същността на здравната проверка на транзистора е "звъненето" на p-n кръстовища база-колектор, база-емитер и емитер-колектор в пряка и обратна връзка:

 • Базов колектор: Червената сонда се свързва към основата, черната - към колектора. Връзката трябва да работи като диод и да провежда ток само в една посока.
 • Основен излъчвател: Червената сонда остава свързана към основата, черната е свързана към излъчвателя. Подобно на предходния параграф, връзката трябва да провежда ток само когато е директно свързана.
 • Емитер-колектор: При погрешен преход съпротивлението на даден участък е склонен към безкрайност, тъй като единицата на индикатора ще говори.

При проверка на оперативността на pnp от типа „диод“ аналогът също ще изглежда като него, но диодите ще бъдат свързани обратно. В този случай черната сонда е свързана към основата. Съединението емитер-колектор се проверява по същия начин.

Във видеото по-долу ясно се вижда проверка на биполярен транзистор с мултицет:

поле

Транзисторите с полеви ефекти (PT) или "полеви устройства" се използват в захранващи устройства, монитори, аудио и видео оборудване. Следователно, необходимостта от проверка се среща по-често от техниците за ремонт на хардуер. Можете също така независимо да проверите такъв елемент у дома, като използвате конвенционален мултицет.

Фигура 3 показва структурната схема на ПТ. Изходите Gate (gate), Drain (дренаж), Source (source) могат да бъдат разположени по различни начини. Много често производителите ги етикетират с букви. Ако няма маркировка, тогава е необходимо да се консултирате с референтните данни, като предварително сте знаели името на модела.

Блок-схема на PT

Фигура 3 - Блок-схема на ПТ

Трябва да се има предвид, че при ремонт на оборудване, в което са монтирани ПТ, често възниква задачата за проверка на работоспособността и целостта, без да се изпарява елемент от платката. Най-често мощните полеви транзистори, инсталирани при превключване на захранващи устройства, се провалят. Трябва също да се помни, че „работниците на полето“ са изключително чувствителни към статичните заряди. Ето защо, преди да проверите транзистора с полеви ефект, без да се изпарява, е необходимо да се постави антистатична гривна и да се спазват мерките за безопасност.

Антистатична лента за китки

Фигура 4 - Антистатична лента за китки

Можете да проверите PT с мултицет по аналогия с непрекъснатостта на преходите на биполярен транзистор. Работещият „полевик“ има безкрайно високо съпротивление между клемите, независимо от приложеното тестово напрежение. Има обаче някои изключения: ако поставите положителна сонда за тестер на портата и отрицателна сонда към източника, капацитетът на портата се зарежда и преходът се отваря. При измерване на съпротивлението между източника и източника мултицетът може да покаже някаква стойност на съпротивлението. Неопитни майстори често приемат това явление като знак за неизправност. Това обаче не винаги съответства на реалността. Преди да проверите канала за източване на източника, е необходимо да се закъснеят всички PT терминали, за да се съкрати капацитетът на кръстовищата. След това съпротивлението им отново ще стане голямо и можете да проверите отново дали транзисторът работи или не. Ако такава процедура не помогне, тогава елементът се счита за неработещ.

„Полеви работници“, стоящи в захранващи устройства с висока мощност, често имат вътрешен диод на кръстовището на източване-източник. Следователно този канал се държи като обикновен полупроводников диод по време на проверката. За да избегнете грешна грешка, преди да проверите транзистора с мултицет, уверете се, че има вътрешен диод. Разменете сондите на тестера. В този случай на екрана трябва да се покаже човек, което показва безкрайна съпротива.Ако това не се случи, тогава най-вероятно ПТ е „счупен“.

Технологията за проверка на полевия транзистор е показана във видеото:

комбиниран

Типична композитна транзисторна или Darlington схема е показана на фигура 5. Тези 2 елемента са разположени в един и същи корпус. Вътре има и товарен резистор. Такъв модел има подобни изводи като биполярния. Лесно е да се досетите, че можете да проверите композитния транзистор с мултицет по същия начин като BT. Трябва да се отбележи, че някои видове цифрови мултиметри в тестов режим имат напрежение по-малко от 1,2 V на клемите, което не е достатъчно за отваряне на pn преход, в този случай устройството показва отворена верига.

Верига на Дарлингтън

Фигура 5 - Диаграма на Дарлингтън

Ако след като прочетете статията, все още не разбирате напълно как да проверите транзистора с мултицет, видео урока по-долу ще ви позволи ясно да видите технологията за проверка:

По този начин задачата за проверка на този елемент от веригата се свежда до последователно "звънене" на p-n кръстовища и ако те работят, устройството може да се счита за работещо. Надяваме се, че сега знаете как да проверите транзистора с мултицет у дома!

Съветваме ви да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Александър

  „Въпреки това, има някои изключения: ако поставите положителната сонда на тестера върху портата и отрицателната сонда на източника, капацитетът на портата ще бъде зареден и преходът ще се отвори. При измерване на съпротивлението между източника и източника мултицетът може да покаже някаква стойност на съпротивлението. "
  Въпросът е: при измерване на съпротивлението между източника и източника може ли мултиметърът да покаже някаква стойност на съпротивлението и в двете позиции на сондите?

  отговор
 • Aleksashka

  За да тествате биполярното според принципа добро / лошо, е по-добре да направите обикновен мултивибратор. Звукът е - добър, без звук - не е добър. Удобни и лесни.

  отговор
  • Admin

   Добър вариант, но за удобно монтиране-демонтиране можете да използвате блок тип "майка" в мултивибратор (те се наричат ​​също dupont). Но сега е по-лесно да проверите с помощта на „транзисторни тестери“ https://our.electricianexp.com/tranzistor-tester.html

   отговор

Добавете коментар