Как сами да проверите правилната работа на електромера?

Уместността на самопроверката на електромера се дължи на факта, че електромерът може да се провали в даден момент. В резултат на това непрекъснато ще плащате за месечни сметки за комунални услуги. За да сте сигурни, че електромерът работи правилно, можете лесно да го проверите у дома, без да се обадите на електротехник и без да изваждате устройството от мястото на инсталиране. По-нататък ще ви кажем как да проверите електромера в домашни условия за самостоятелно задвижване, правилна връзка, грешка и намагнитване!

Колко често да се проверява

Така че, ако сте запознати с една от следните ситуации, не е нужно да губите време, за да проверите дали електромерът се навива правилно в частна къща или апартамент:

 1. Консумацията на електроенергия се е увеличила драстично, въпреки че използвате домакински уреди в същия режим, както преди. В допълнение, нови електрически уреди не са закупени и съответно свързани с мрежата.
 2. Обратната ситуация - по-малко вероятно е да използвате домакински уреди, но консумацията на електроенергия не е намаляла (например по време на продължителното ви отсъствие).
 3. Консумацията на електроенергия е много висока, порядък по-голям, отколкото може да бъде в действителност. Например, ако в апартамента ви няма нищо по-мощно от чайник, а консумацията на електроенергия е същата като тази на съсед, който ежедневно използва климатик или маслен нагревател.

Ако сте запознати с горните ситуации, прочетете съветите по-долу и незабавно продължете да проверявате електромера самоходни и счетоводна грешка. За да тествате устройството, ще ви трябва хронометър, калкулатор, мултицет и 100-ватова лампа с нажежаема жичка.

Стъпка 1 - Проверете връзката

На първо място, трябва да проверите дали електромерът е правилно свързан към мрежата 220 или 380 волта. Еднофазна схема на окабеляване вече ви описахме. Изглежда така:

Еднофазна верига на електромера

Ако във вашия случай връзката не съвпада с примера, трябва да разрешите този проблем възможно най-скоро. Незаконната връзка води не само до възможната неправилна работа на електромера, но и до високи глоби.

Важно! Според Правилата за организиране на измерване на електроенергия (стр. 137), „Уредът трябва да има непокътнати контролни уплътнения и (или) визуални знаци за проверка“. Неправомерният отказ на печата може да доведе до санкции от негова страна, например, начисляване за инсталиран капацитет за периода на работа на електромера без уплътнение. "

Видео преглед на правилната връзка на брояча

Свързани ли са всички проводници според нуждите? Пристъпваме към по-сериозна проверка на устройството - към самоход.

Стъпка 2 - Уверете се, че дискът не се върти произволно

За да проверите електрическия уред у дома за самозадвижване, просто изключете всички прекъсвачи, които са разположени след електромера, и обслужвайте контактите, осветителната група и отделните електрически уреди в къщата. За предпазване на линията от инсталирани са прекъсвачи или предпазители свръхтовар, Ако те не са, тогава трябва да инсталирате, за да предотвратите аварийни ситуации в мрежата за консумация на енергия. Изискването за инсталиране на устройства за защита е посочено в точка 7.1.65 от ПУП (Глава 7.1) Въпреки това, в момента на проверката, при липса на автоматични устройства, ние просто изключваме всички домакински уреди от контакта и включваме светлините в режим „изключване“. Изчакваме 10-15 минути и извършваме визуална проверка - вижте дали има мигащ индикатор на предния панел или броячът на брояча се върти.Проверяваме как вятърът на електромера

Ако електромерът работи, мигането не трябва да възниква (максимум може да мига на всеки 5-10 минути), а дискът трябва да спре (или да направи един оборот в рамките на 10 минути). В противен случай вашият електромер не е преминал самоходен тест за пулс и трябва да се обадите на сервизна организация, която може по-подробно да провери електромера в лабораторията.

Стъпка 3 - Изчислете грешката в измерването

За да проверите правилната работа на електромера, трябва да изчислите неговата грешка в измерването. За целта се нуждаете от обикновена лампа с нажежаема жичка (като товар), мултицет, калкулатор и хронометър. Веднага препоръчвам да прочетете за как да използвате мултицетако не знаете това. Трябва да използвате електронен модел (не датчик за измерване или скоба).

Що се отнася до товара, най-добре е да използвате електрическа крушка. Факт е, че силата на съвременните домакински уреди може да има различни стойности при работа в различни режими, така че е по-добре да не го използвате като товар. По-добре е да се ръководите от капацитета на паспорта и да го използвате в изчисленията, въпреки че всъщност това ще бъде различна стойност. Ако дори и на този етап се появи грешка, проверката на електромера у дома няма да се получи както трябва.

И така, технологията за проверка за коректни показания е следната:

 1. Измервайте напрежението в мрежата с помощта на мултицет. Относно, как да се измери напрежението на изхода, разказахме в съответната статия. Малко вероятно е да имате 220 волта, така че запишете действителната стойност на лист хартия - например 223 волта.
 2. Измерете силата на тока на лампата. За да направите това, поставете тестера в режим на амперметър и се свържете с крушката. Например вземете стойността 0,43 A.
 3. Разберете действителната мощност на крушката - умножете напрежението по тока. В нашия случай 223 * 0,43 = 96 вата.
 4. След като свържете лампата към мрежата, фиксирайте периода от време, през който индикаторът на брояча мига 10 пъти или броячът на брояча се завърти 10 пъти. Ако дискът на индукционния метър е направил 10 оборота за 2 минути (120 секунди), тогава можете да изчислите количеството електричество, отчетено от електромера през това време, както следва.
 5. На предния панел намерете брояча на константата, който се измерва в имп / кВтч за електронни измервателни уреди и обороти / кВтч за индукционни измервателни уреди.
 6. Използвайки формулата P = U * I, изчислете действителната консумация на енергия от натоварването. P = 223 * 0,43 = 96 вата.
 7. Разберете колко вата са били използвани през тестовия период (120 секунди). Това изисква (89 W * 120 sec) / 3600. Получихме 2, 97 W-час.
 8. Проверката на електромера за грешка се извършва според изчислението: "1000 * брой оборота / A (константа, посочена на предния панел)." Например 1000 * 10/3200 ще се окаже 3,13 W часа.
 9. Грешката на брояча може да бъде изчислена чрез умножаване на мощността на лампата по броя на оборотите и по константа (в зависимост от скоростта на предавката на брояча) и разделена на броя секунди на час.

  Вариант 2 за формула на сетълмент

  Вариант 2 за формула на сетълмент

В нашия случай:

E = ((0.96x12x1500 / (3600)) - 1) * 100% = 6.68%

Точността на електромера се определя от неговия клас на точност.Ако класът на точност на еднофазен измервателен уред е 2,5, тогава относителната грешка трябва да бъде не повече от 2,5%.

Видео инструкция за изчислената и измервателна част:

Как сами да изчислите мощността на лампата на електромера?

По този начин можете да проверите електрическия уред за годност с мултицет у дома. Както можете да видите, технологията е доста проста и дори ученик ще може да се справи с изчисленията, да не говорим за домашния майстор самоук.

Стъпка 4 - Проверка на намагнитване

Много често интернет потребителите питат как да проверят измервателя на енергия на Energomer, Mercury или Neva за намагнитване. Факт е, че ако решите да спрете електромера с магнит, и във вашия модел на инсталирано електронно устройство антимагнитно уплътнение, тогава проверката е много проста - стикер или специален индикатор променя цвета си. В резултат на това, когато дойде проверката, лесно можете да бъдете обвинени в незаконни действия.

Ако имате по-опростен модел на измервателния уред, можете да проверите неговата работоспособност след магнита с помощта на тънка игла - ако той е привлечен към панела, тогава глюкомерът се намагнетизира. Като правило, след 2-3 дни след като извадите магнита от циферблата, намагнитването преминава. Ако проблемът продължава, можете да си купите специален демагнетизатор, както на снимката по-долу:Снимка на демагнетизатор

Това завършва технологията за проверка на електромера. Сега знаете как сами да проверите електромера у дома и какво оборудване е необходимо за това!

Видео преглед на правилната връзка на брояча

Как сами да изчислите мощността на лампата на метър?

(27 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • АЛЕКСАНДЪР

  Така-i446 спря да се върти, но леко бръмчеше. Той го свали, завърти го в ръцете си и го свърза. Без бръмчене. Не реагира на 60-ватова крушка. Бавно движеща се крушка с мощност 150 W. Освен това:
  дискът се върти нередовно и спира,
  когато сте изключени от мрежата, дискът се завърта леко назад,
  в различни позиции на брояча, дискът се държи различно.
  18 години висеше в прашния гараж на кооперацията. Мога да калибрирам. Предполагам, че механиката трябва да бъде почистена, но първо се нуждаем от съветите на познавач.
  Благодаря предварително.

  Отговарям
 • Дмитрий

  къде взехте 89 вата в изчисленията?

  Отговарям

Добави коментар