4 начина за тестване на работата на RCD

Устройството за защитно изключване е проектирано за незабавно изключване на електричеството в апартамента или къщата, когато възникне ток за изтичане. Вече сме разгледали с вас причини за работата на RCD, Сега бих искал да говоря за също толкова важен въпрос - как да проверя RCD за работа у дома. Веднага трябва да се отбележи, че честотата на проверките трябва да бъде най-малко веднъж месечно. По-нататък ще представим на вашето внимание няколко прости метода за проверка, както и видео примери, които ясно показват правилния метод за определяне на здравето на устройството.

Метод номер 1 - Бутон TEST

Най-лесният начин да проверите RCD за самостоятелна работа е с помощта на бутона TEST ("T"), инсталиран на предния панел, както е показано на снимката по-долу. В този случай просто трябва да натиснете бутона с пръст, в резултат на което ще се случи симулацията ток за изтичане и защитата трябва да работи.TEST бутон Ако изключването не е станало след натискане на тестера, това показва следното:

  1. Може да сте завършили неправилно връзката, което показва резултатът от теста. В този случай препоръчваме да прочетете инструкциите за свързване на устройство за остатъчен ток направи го сам.
  2. Бутонът не работи. Понякога се случва, че самият RCD работи, а симулацията на тока на изтичане е дефектна. В този случай, дори при правилната връзка по време на теста, фалшива аларма няма да възникне. Ще трябва сами да проверите защитата, като използвате един от алтернативните методи, които описахме по-долу.
  3. Автоматиката е дефектна. Отново ще бъде възможно да се провери работещ RCD или не само след още една, по-сложна проверка.
Направете сами видео инструкция за проверка за правилното функциониране

Метод номер 2 - Батерия

Вторият и не по-малко прост метод за проверка на RCD за работа е използването на конвенционална батерия тип пръст. В този случай дори електрическата кана може да провери работоспособността. Освен това ще бъде възможно да се определи дали защитното изключващо устройство все още работи в магазина при закупуване на RCD.Използване на батерията

Така че можете самостоятелно да проверите работата на продукта, както следва:

  • Свържете жица с дължина най-малко 10 см към един от полюсите на защитната автоматика.
  • Носете батерия тип пръст на два проводника: свързахте първия, а вторият, като правило, е инсталиран в дъното от фабриката.

Когато проводниците се докоснат до плюс и минус, трябва да се задейства RCD. Ако лостът не работи, обърнете батерията и извършете теста отново. В случай, че прекъсвачът на остатъчния ток е работещ, той трябва да извади лоста, което ще показва, че автоматиката работи. Можете да видите по-подробно как да проверите работата на устройството за защита с помощта на батерия, можете в този видео пример:

Методология за изпитване на батерията

Метод номер 3 - крушка

Ако няма батерия под ръка или просто сте любопитни за други методи за проверка, препоръчваме да проверите работата на RCD, като използвате пилотна лампа, За да започнете, подгответе електрически проводник, 10 W крушка, патрон, резистори, отвертка и електрическа лента. Може да има нужда инструмент за събличане на тел.

Особено внимание трябва да се обърне на крушката и резисторите, както те трябва да имат подходящи характеристики. Най-често RCD за къща и апартамент е проектиран да работи при ток на изтичане от 30 mA. За да получите такъв теч, трябва да сглобите верига с лампа, общото съпротивление на която ще бъде 7,7 kOhm. Откъде взехме тази стойност? Всичко е много просто. Според материала от училищната физика, съпротивлението се изчислява като напрежение, разделено на ток. Имаме ток 30 mA, напрежение - 220 волта, общо: 220 / 0,03 - 7700 ома. Не сте сигурни къде да получите такава устойчивост на тест? Няма и нищо сложно. По правило крушка с мощност 10 W има съпротивление 5350 ома, а резистор може да бъде закупен с подходяща стойност във всеки магазин за радио за шунка (имаме нужда от 2,35 kOhm). Обръщаме вашето внимание на факта, че силата на резистора трябва да съответства на мощността на крушката, в противен случай тестът ще се провали. Когато всички елементи на веригата са подготвени, трябва да ги съберете последователно и да проверите работата на RCD с електрическа крушка съгласно следната процедура. Поставете единия край на проводника във фазата на изхода (трябва да се определи предварително с индикаторна отвертка), а вторият да докосне заземяващия терминал в същия изход. Ако устройството за остатъчен ток работи, то трябва да излезе навън.

Обръщаме вашето внимание на факта, че тази процедура за изпитване е подходяща само ако имате заземяване в къщата или апартамента. Проверете RCD с крушка, ако няма заземяване е възможно, но не през изход. В този случай е необходимо да поставите единия край на проводника върху нулевия входен терминал (отгоре, N) на входния панел, където е инсталирана автоматизацията, и да поставите другия край на жицата във фазовия изходен терминал (отдолу, L). Ако защитата е наред, трябва да се извърши изключване по време на функционален тест без заземяване.

Метод номер 4 - Инструмент

Е, последният от методите, който ви позволява безопасно да проверите RCD за работа у дома, като използвате специален тестер - амперметър или мултицет.Снимка на мултицет

В този случай в допълнение към устройството ще ви трябват следните компоненти на веригата:

  • 10 W крушка;
  • реостат;
  • резистор, съпротивление 2 kOhm;
  • кабели.

Необходим е реостат, за да се промени стойността на тока на изтичане. Ако няма реостат под ръка, можете да вземете Dimmer, регулиране на яркостта на осветлението в помещението, което има подобен принцип на работа и е подходящо за тестване!

Трябва да сглобите серийна верига, както следва: мултицет-крушка-резистор-реостат. Безплатна сонда от мултицета трябва да бъде свързана към входа на нула в RCD, а свободен проводник от реостата към фазовия изход. В резултат на това можете да проверите работата на RCD, като плавно завъртите регулатора на реостата в посока на увеличаване на тока на изтичане. Мултицет или амперметър ще ви позволи да фиксирате при каква стойност на тока на изтичане устройството за остатъчен ток се отклонява. Можете ясно да видите процедурата за проверка на защитната автоматизация с устройство и електрическа крушка в този видео пример:

Как да проверите работата на лампата и устройството?

Така че ние предоставихме всички най-прости и безопасни начини за тестване на работата на устройството срещу изтичане на ток. Обръщаме вашето внимание на факта, че определянето на производителността на даден продукт върху човек, тоест например докосването на бойлер с пръст, от който малко бие, е строго забранено от правилата на PUE. В никакъв случай не използвайте съветите на нещастните електротехници, които ви препоръчват да проверите RCD на форумите за пътуване, като докоснете тялото с повредения уред с ръка.Ако автоматизацията не работи, това може да ви струва живота!

Прочетете също:

Направете сами видео инструкция за проверка за правилното функциониране

Методология за изпитване на батерията

Как да проверите работата на лампата и устройството?

(8 гласа)
Зареждане...

Добави коментар