Как да проверя дали кондензаторът работи?

Не знаете как да проверите кондензатора с мултицет? Технологията за проверка на този елемент от веригата е доста проста, основното е да можете да използвате тестера и да следвате няколко прости препоръки. И така, по-нататък ще разкажем с помощта на кои устройства е най-лесно да определим здравето на кондензатора и как да го направим правилно.

Подготвителна работа

Преди да проверите здравето на кондензатора, е необходимо да го разредите. За да направите това, най-добре е да използвате конвенционална отвертка. С ужилване трябва да докоснете едновременно двата изхода на бурето, така че да възникне искра. След малка светкавица можете да продължите към проверката на здравето.

Метод номер 1 - Мултицет в помощ

Ако кондензаторът не работи, тогава е най-добре да проверите неговата работа с мултицет или в сервиз. Това устройство ви позволява да определите капацитета на "Conder", наличието на прекъсване вътре в цевта или късо съединение във веригата. Относно, как да използвате мултицет Вече ви казахме, затова препоръчваме първо да прочетете тази статия. Ако знаете как да работите като тестер, тогава нещата са много по-прости.

Елементи за очертаване на снимка

На първо място, трябва да определите кой кондензатор е във веригата: полярен (електролитен) или неполярен. Факт е, че когато проверявате полярния продукт, трябва да спазвате полярността: плюсовата сонда трябва да бъде притисната към крака плюс, а минусът, съответно, към минуса. В случай на неполярна версия на частта не е необходимо да се спазва полярността, но тя също ще трябва да бъде проверена с помощта на различна технология (ще обсъдим това по-долу). След като вземете решение за типа елемент, можете да продължите към работата по проверка, която сега ще разгледаме на свой ред.

Измервайте съпротивлението

Така че, първо трябва да проверите съпротивлението на кондензатора с мултицет. За да направите това, спойка цевта от веригата и с помощта на пинсети внимателно я преместете на работната повърхност, например, безплатна маса.

Правилно разглобяване

След това превключваме тестера в режим на набиране (измерване на съпротивлението) и докосваме сондите до клемите, спазвайки полярността.

Обръщаме вашето внимание на факта, че ако объркате минуса с плюса, тестът за ефективност може да се провали, защото кондензаторът веднага ще се провали. За да не се случи това, помнете следващия момент - производителите винаги отбелязват отрицателния контакт с кърлеж!

След като докоснете сондите до краката, на дисплея на цифровия мултицет трябва да се появи първата стойност, която веднага ще започне да расте. Това се дължи на факта, че тестерът започва да зарежда кондензатора при контакт.

Първоначално съпротивление

След известно време на дисплея ще се появи максималната стойност „1“, което показва работоспособността на частта.

Увеличете стойността

Ако току-що сте започнали да проверявате кондензатора с мултицет и сте получили "1", тогава е имало счупване във вътрешността на цевта и тя е повредена. В същото време появата на нула на таблото показва, че вътре се е случило нещо късо съединение.Максимално съпротивление

Ако решите да използвате аналогов мултицет (стрелка), за да тествате съпротивлението, тогава ще бъде още по-лесно да определите работата на елемента, като наблюдавате хода на стрелката. Както в предишния случай, минималните и максималните стойности ще показват разбивка на частта, а постепенното увеличаване на съпротивлението ще означава пригодността на полярния кондензатор.Аналогов тестер за снимки

За да се провери независимо целостта на неполярния кондензатор у дома, е достатъчно да докоснете краката на тестера със сондите, без да наблюдавате полярността, като настроите обхвата на измерване на 2 MΩ. Дисплеят трябва да показва стойност, по-голяма от две. Ако това не е така, кондензаторът не работи и трябва да бъде заменен.Проверка на ефективността

Трябва също да се отбележи, че предоставеният по-горе метод за проверка е подходящ само за продукти с капацитет над 0,25 uF. Ако номиналната стойност на елемента на веригата е по-малка, първо трябва да се уверите, че мултиметърът е в състояние да работи в този режим, добре, или да купите специален тестер - LC-метър.

Измервайте капацитета

Следващият начин за проверка на работоспособността на продукта е разграждането чрез измерване на капацитивните характеристики на кондензатора и сравняването им с номиналната стойност (посочена от производителя върху външната обвивка, което ясно се вижда на снимката).

Маркиране на производителя

Изобщо не е трудно независимо измерването на капацитета на кондензатор с мултицет. Необходимо е само да прехвърлите превключвателя в обхвата на измерване, разчитайки на номиналната стойност, и ако тестерът има специални слотове за кацане, поставете частта в тях, както е показано на снимката по-долу.

Полезна функция за мултицет

Ако в тестера няма такава функция, можете да проверите капацитета с помощта на сонди, подобно на предишния метод. Когато свързвате сондите, дисплеят трябва да показва капацитет, близък по стойност до номиналните характеристики. Ако това не е така, тогава кондензаторът е счупен и трябва да замените частта.

Измервайте напрежението

Друг начин да разберете дали кондензатор работи или не е да проверите напрежението му с волтметър (или "мултиком") и да сравните резултата с номиналната стойност. За проверка ще ви е необходимо захранване с малко по-ниско напрежение, например за 25-волтов кондензатор е достатъчен 9-волтов източник на напрежение. Спазвайки полярността, свържете сондите към краката и изчакайте няколко секунди, което е достатъчно за зареждане.

След това поставете тестера в режим на измерване на напрежението и извършете функционална проверка. В самото начало на измерването на дисплея трябва да се появи стойност, приблизително равна на номиналната стойност. Ако това не е така, кондензаторът е дефектен.

Обръщаме вашето внимание на факта, че когато се свърже волтметър, цевта постепенно ще загуби своя заряд, следователно надеждно напрежение може да се види само в самото начало на измерванията!

Бих искал също да кажа няколко думи за това как да проверите голям кондензатор по прост начин. Първо трябва да заредите елемента за няколко секунди и след това да затворите контактите с обикновена отвертка с изолирана дръжка. Ако цевта работи, трябва да се появи ярка искра. Ако няма искра или е много замъглено, най-вероятно кондензаторът не работи, или по-скоро не задържа заряд.

Някаква стъпка от проверката беше непонятна за вас? След това прегледайте технологията за проверка на работата на кондензатор с мултицет в този видео урок:

Как да проверим целостта на "Кондер"

Метод номер 2 - направете без уреди

По-малко качествен начин за проверка на работата на капацитивен елемент е с помощта на домашен звук под формата на електрическа крушка и два проводника. По този начин можете да проверите кондензатора само за късо съединение. Както в случая с отвертка, първо зареждаме частта, след което докосваме краката на проводниците на сондата. Ако кондензаторът работи, ще се появи искра, която веднага ще го изхвърли. за как да си направим тест лампа електротехникНие също казахме.

Какво друго е важно да знаете?

Не винаги проверката на работата на кондензатора изисква използването на мултицет или други тестери. Понякога е достатъчно визуално да погледнете външното състояние на продукта, да проверите за подуване или повреда. Първо, внимателно погледнете горната част на цевта, върху която производителят е нарисувал кръст (слабо място, което не позволява на Кондера да се взриви, ако не успее).

Безопасен дизайн

Ако видите изтичане или разрушаване на изолацията там, това означава, че кондензаторът е счупен и няма смисъл да го проверявате с тестер. Освен това внимателно проверете дали този елемент на веригата не е потъмнял или е станал неравен, което се случва много често. Е, не бива да забравяме, че е възможно повреда на самата платка в близост до мястото на свързване на кондензатора. Тази неизправност може да се види с просто око, особено когато има пилинг на пистите или промяна в цвета на дъската.щета

Друг важен момент, който трябва да вземете под внимание, е, че продуктът трябва да се проверява само като го извадите от дъската. Ако искате да проверите кондензатора, без да се изпарява от веригата, обърнете внимание, че може да има голяма грешка в измерването поради другите елементи на веригата в близост.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да проверя работата на кондензатор с мултицет у дома. Препоръчваме ви да използвате това ръководство, когато ремонт на микровълнова или направете сами пералня, като Този тип домакински уреди много често имат тази разбивка. В допълнение, Conder често спира работа с климатици, усилватели и дори видеокарти. Ето защо, ако искате да поправите нещо самостоятелно, се надяваме, че тази инструкция ще ви помогне!

Прочетете също:

Как да проверим целостта на "Кондер"

(40 гласа)
Зареждането ...

9 коментара

 • Шура

  всичко е правилно, само импортирани кондици, ударени върху тях или не можете да видите нищо и да проверите добре, като ги свържете към мрежата 220 чрез електрическа крушка или 1-2 амперна автоматична верига, ако не работи, означава добро и след това свържете амперметър с променлив ток и измерете тока през кондензатора и приблизително според тока определете капацитета на кондиционера

  отговор
 • Роман

  Zdravstvuite!
  Кажете ми, моля, multicooker moulinex serie epc03 cook4me-ce701132 се включва и изключва самостоятелно (хаос, мога да въведа кода, нямам време), не дава грешка, не мога дори да вляза в сервизния режим, за да нулирам кода 5923 и да прочета грешката, какво е това?
  Проверени контакти и щепсели, отлични контакти! Предпазителите са непокътнати, няма външни повреди, има места, замърсени с храна, почистени.

  отговор
 • Новак

  Кондерът може да бъде измерен чрез пиене и един крак.

  отговор
  • Александър

   Бих искал да видя как го правите.

   отговор
 • Сергей

  Трябва ли да направите краката на кондензаторите толкова къси, какви други обозначения на полюсите има? Ако 34 волта, тогава тестерът с 9-волтова батерия няма да пуши повече?

  отговор
  • Admin

   кондензаторите са направени с достатъчно дълги изводи, те са ухапани след запояване. Относно напрежението - няма значение. Капацитетът е един и същ при 9 и при 20 и при 34 волта.

   отговор
 • Иван

  Необходимо ли е запояване на кондензатор? И ако го свържете от задната страна на дъската?

  отговор

Добавете коментар