Технически характеристики и причина за опасност от PUNP тел

Интерпретацията на PUNP за съкращение е следната: P - тел, UN - универсален, P - плосък. Този тип проводник стана известен със своята електрическа, както и опасност от пожар и в резултат - получи много отрицателни отзиви в интернет. След това ще разкажем на читателите на сайта my.electricianexp за техническите характеристики на проводника PUNP и причината за забраната на вътрешния пазар на кабелни продукти.

Основни параметри

Снимка на опасни кабелни продукти

Така че, първо, нека да поговорим за техническите характеристики на този проводник. Сред най-важните параметри за битова употреба са:

 • основен материал - съответно мед, твърд проводник;
 • основна изолация / външна обвивка - поливинилхлоридна пластмаса (PVC) / PVC;
 • цвят на изолация в съответствие с одобрените стандарти GOST цветни кодове;
 • номинално напрежение - до 250 волта;
 • номинална честота - до 50 Hz;
 • работна температура - от -15 ° С до + 50 ° С;
 • допустимо загряване на телени проводници - до 70 ° C;
 • напречно сечение на сърцевината - от 1,0 до 4,0 мм2;
 • брой проводници на ток - 2 или 3;
 • експлоатационен живот - до 3 години;

Що се отнася до специфичната тежест на 1 метър от дължината на проводника PUNP, препоръчваме да се запознаете с тази техническа характеристика в таблицата:Таблица с функции

Така че ние предоставихме описание на най-важните параметри на този проводник. Сега нека поговорим за по-важния въпрос - защо PUNP бяха забранени и къде може да се използва за битови нужди.

Област на приложение

Опасен според мнението на експерти и потребители, електрическият проводник на марката PUNP може да се използва за следните цели:

 1. за свързване на изводи в електропровода на домашно електрическо окабеляване (размер 3x2.5);
 2. за свързване на стационарно осветление в къщи и апартаменти (3x1.5);

Просто казано, тази марка проводник може да се използва напълно окабеляване в къщата, както открито, така и вътрешно. Що се отнася до уличната употреба, по-добре е да не се използва тук, защото според техническите спецификации гъвкавият проводник може да функционира в студове не по-ниски от -15 ° С. Към днешна дата обаче използването на PUNP силно не се препоръчва при електрически работи, дори и да са временни. Специалистите в областта на кабелните изделия препоръчват да се използва по-надежден аналог - VVG кабелкоето за цената не е много по-високо.

Видео преглед на проблема с използването на този проводник

Затова ви казахме къде се използва жицата на марката PUNP и как да я замените, се препоръчва от опитни електротехници. Последното нещо, за което трябва да разкажете и, вероятно, най-важното - защо не можете да използвате този проводник за битови цели, да не говорим за промишлени!

Каква е опасността от употреба

Работата е там, че проводникът PUNP е с много лошо качество и в резултат на това неведнъж е станал причина за пожар и токов удар.Както опитни специалисти, така и обикновени купувачи многократно са доказали, че качеството на изолацията и телените проводници оставя много да се желае. Какво мога да кажа, ако производството на PUNP отговаря на стандартите на TU 16.K13-020-93, според които напречното сечение на сърцевините може да бъде с отклонение до 30% от посоченото на маркировката (!).опасност

Що се отнася до напречното сечение на токопроводящите проводници, то е валидно в повечето случаи почти една четвърт по-малко от декларираното от производителя. В резултат на това вместо жица, която ви трябва 3 * 2,5, изходът е 3 * 1,75 мм2, Разбираш ли опасността? Фактът, че по-тънък проводник няма да може да издържи на текущите натоварвания, които са му наложени. Последицата от занижена секция може да бъде не само късо съединение, но и пожар в къщата, защото PVC изолацията е запалима, за разлика от тях VVGng кабел.

Изчисление на напречното сечение на кабела

Следващата опасност се отнася до високата вероятност от токов удар. Факт е, че дебелината на изолацията на PUNP проводника според класиката на жанра не съответства на декларираната от производителя. Вместо 0,4-0,5 мм от дебелината на PVC обвивката, изисквана от стандарта GOST 23286-78, всъщност не излиза повече от 0,3 мм. В опасна ситуация електрическата безопасност на този проводник оставя много да се желае.

Обобщавайки, трябва да се отбележи, че съгласно GOST 22483-77 и GOST 23286-78, PUNP не преминава сертификата за съответствие за напречното сечение на сърцевините и дебелината на изолацията. Този проводник е забранен на пазара на кабелни продукти и се надяваме, че след фактите за несъответствията в техническите характеристики на PUNP проводника, ще разберете какво е лошо за домашна употреба. Въпреки забраната, повечето производители пускат проводника и до днес, игнорирайки факта, че той не е разрешен за електрическа работа!

Препоръчително четене:

Видео преглед на проблема с използването на този проводник

(8 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Андрю

  Благодаря !!!!!

  отговор
 • Николай Николаевич

  Уважаеми експерт, ако кабелите са забранени от думите ви „Този ​​проводник е забранен на пазара на кабелни продукти“, моля, публикуйте документа, в който тази забрана ще бъде отразена.

  отговор
  • Admin

   Асоциация Роселектромонтаж, Технически кръжок №17 2007 г.

   отговор
   • победител

    Техническият кръг и всъщност всеки друг документ на обществена организация (Сдружение) не може да бъде нормативен акт.

    отговор
    • Юджийн

     за битови нужди всеки може да използва всяка жица на свой риск, риск и опасност, можете просто да го направите с желязна тел,
     тук личната отговорност е само към себе си и домакинството
     и правилата на PUE за лична употреба също не са закон

     отговор
 • Никита

  Благодаря ви за материала, колко още не е известно наблизо.

  отговор
 • Роман

  Статията е луда! За сметка на PUNP, качеството на проводника (както всъщност и на всеки друг) зависи от производителя, същият хвален NYM съществува от различно производство, а VVG се продава, включително TU, а не GOST, и този, който уж е направен според GOST, също не отговаря на изискванията. Дебелината на изолацията и съответствието на напречното сечение на сърцевината не зависи от марката на кабела.

  отговор

Добавете коментар