Осветителни системи за дистанционно управление

Масовото производство на различни модули за дистанционно управление отдавна ги премества от сектора на екзотиката в сектора на потребителските стоки. Днес ще говорим за устройства, които ви позволяват да контролирате светлината в къщата, без да ставате от дивана или от където и да е от интернет. След определени манипулации с портовете за достъп на домашния рутер, можете да направите дистанционно управление на осветлението със собствените си ръце. По-долу ние разглеждаме съществуващите системи, с които можете да реализирате желаната реалност.

Дистанционно + контролер

Така че, нека започнем с най-разпространения тип - това е дистанционно управление и радио контролер за една, две или три групи потребители (лампи).

Дистанционно и контролер

Илюстрацията показва типично дистанционно управление за тандем. Както се вижда от характеристиките, максималното натоварване на източниците на светлина не трябва да надвишава 1000 вата. Дистанционният контролер може да контролира три товара независимо един от друг. Четвъртият бутон на дистанционното управление управлява три товара едновременно, включва го или изключва. Модулът е с малки размери и е възможно да го монтирате директно в полилея.

Радиоуправлението на светлината е удобно, тъй като е малко за разпространението на сигнала. Включването и изключването може да стане от друга стая. Този превключвател ви позволява да включите съвместно натоварване от различни видове лампи, като например лампи с нажежаема жичка, икономични флуоресцентни лампи, LED, халогенни. Тя обаче не предвижда затъмняване - плавна промяна в яркостта на сиянието на източниците на светлина. За да управлявате яркостта чрез радиоуправление, са разработени специални контролери.

Радио димер снимка

Устройството nooLite е оборудвано с интелигентен контролер, който определя вида на натоварването и възможността за дистанционно управление на яркостта на източника на светлина.

Моля, обърнете внимание, че не всички модели компактни флуоресцентни и LED лампи позволяват да регулирате яркостта на светлинния поток. Научете повече за регулируемите устройства в нашия преглед за димни светодиодни крушки.

Инсталирането на радио димер не се различава от предишното устройство и е по силите на всеки, запознат с инструкциите. Можете да видите кратко описание на системата в това видео:

Преглед на системата NooLite

RGB контролер

За по-новите източници на светлина, като например LED ленти, са разработени специални контролери, които ви позволяват да регулирате не само яркостта на светлината, но и да изберете обхвата на светенето.

Комплект за свързване на RGB лента

Това е много полезно за емоционално „отпускане“ или подчертаване на определено настроение на композицията. Този тип дистанционно управление на LED лентата ви позволява да придадете на интериора уникална жар всеки път, както може да се види на снимката по-долу:

Различно осветление в стаята

Създаването на този тип осветление е възможно за всеки майстор, всички компоненти могат да бъдат закупени в най-близкия магазин за радио или електрически стоки. за как да изберем контролер за led лента, разказахме в отделна статия.

Също така се появиха интересни новини, така да се каже играчки, управление на осветлението чрез WIFI и специално приложение за смартфон. Можете да научите повече за дистанционното управление на светлината чрез дистанционно Wifi или телефонно приложение, като гледате това видео:

Как да контролирате светлината чрез телефона

Готовите устройства за контрол на осветлението в къщата и апартамента са добри, но те не винаги стоят адекватно или не са напълно необходими, имат ниска функционалност. В крак с времето, домашните майстори трябва да обърнат внимание на микроконтролерите, за които ще обсъдим по-късно.

Arduino контролер

Днес съществува прекрасна система за независимо развитие, базирана на евтин микроконтролер Atmega, с адаптиран код и готови библиотеки, както и голяма общност, която ще се радва да помогне. Този проект се нарича ARDUINO.

Arduino

Първата стъпка ще изисква малка инвестиция и много време в търсене и разбиране на темата. В бъдеще, овладявайки основите и разбирайки принципа на програмиране, можете да създадете всяко замислено устройство на базата на готови модули. Във видеото по-долу авторът описва принципа на изграждане и програмиране на ARDUINO контролера за управление чрез инфрачервена връзка.

Контролер arduino

Съвети от нашия портал - преди да започнете да правите нещо, трябва да имате представа за крайната цел, в противен случай от възможностите и принципите на изпълнение главата ви може да заобиколи и усилията ви ще се разсеят, не достигайки това, което искате. Успех с бъдещите ви проекти. Надяваме се, че сте харесали нашата статия за това как да направите осветление на дистанционно управление със собствените си ръце и какви са системите за изпълнение на този проект.

Подобни материали:

Преглед на системата NooLite

Как да контролирате светлината чрез телефона

Контролер arduino

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар