Как работи магнитен стартер?

Напоследък магнитните стартери все по-често се използват в ежедневието за дистанционно управление на осветлението, както и мощни потребители на електроенергия: помпи, компресори или дори климатична система. В следващите статии определено ще ви разкажем за това как да свържете това устройство към мрежата, а сега ще разгледаме въпроси като устройството и принципа на работа на магнитния стартер.

Компоненти на апарата

На първо място, помислете за устройството на магнитен стартер. Всъщност дизайнът не е сложен и включва подвижна и неподвижна част. За да направите информацията по-разбираема, помислете за дизайна на устройството въз основа на модела от серията PME:

Дизайн на апаратите PME

Дизайн на апаратите PME

 1. Контактни пружини, които осигуряват плавно затваряне на контакта при включване на стартера, а също така създават необходимата сила на натискане.
 2. Свържете се с мостове.
 3. Контактни табели.
 4. Пластмасов траверс.
 5. Anchor.
 6. Прекратяване.
 7. Sh-образна част на сърцевината (неподвижна)
 8. Допълнителни контакти.

В допълнение, устройството на магнитния стартер може да включва амортисьори, чиято цел е да смекчи удара по време на стартиране на устройството. В серията PM12 амортисьорите са обозначени с числото 8, но по-ясно се показват на втората снимка - дизайна на магнитния стартер PAE-311 (обозначението „10“).

Компоненти на PM12

ППР-311

ППР-311

Говорихме за това, от какво се състои магнитен стартер, но е малко вероятно той да ви даде нещо, за да разберете, особено ако вашето ниво на познание е „чайник в електричество“. Така че всичко става на мястото си, тогава ще разгледаме принципа на устройството.

Работна схема

Принципът на работа на магнитния стартер не е сложен - когато включите захранването с бутона Start, електрически ток преминава през бобината и намагнетизира подвижната арматура. В резултат на това котвата се привлича към неподвижната част и основните контакти се затварят. Токът тече през веригата и двигателят се включва. Ако захранването е изключено, електрическият ток ще изчезне от намотката и ще се случи нейното демагнетизиране. Този процес ще доведе до използване на контактна пружина, която ще върне котвата в първоначалното си положение. Основните контакти ще се отворят и веригата ще бъде напълно изтощена.

Обръщаме вашето внимание на факта, че моменталното отваряне на контактите става не само след умишлено прекъсване на захранването, но и ако напрежението в мрежата спадне с повече от 60% от номиналната стойност.

Сега знаете как работи магнитният стартер. Както можете да видите, схемата на работа на устройството е доста проста. Можете ясно да видите принципа на действие във видео примерите по-долу.

Явна работа на устройството

Подробно обяснение от специалист

Област на приложение

Е, последният от основните въпроси на статията е защо е необходим магнитен стартер (външният му вид е даден на снимката по-долу). Както казахме по-рано, целта на това устройство е да затвори и отвори веригата, която се характеризира с високи токове.По правило стартерите се използват за дистанционно управление на електродвигатели, работещи на напрежение 220 или 380 волта. В домашни условия използването на тези устройства е възможно за създаване на система за улично осветление или включване на мощни консуматори на електроенергия.

Електромагнитно освобождаване

Прочетете също:

Явна работа на устройството

Подробно обяснение от специалист

(12 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Виталий

  Защо да не използвате обикновени машини вместо стартери?

   

  отговор

Добавете коментар