Какво е импулсно реле и за какво е?

Автоматизация във всеки дом, електрониката ще се погрижи за комфорта. Всеки майстор е чул за преминаващи или маршируващи превключватели, че с тяхна помощ е възможно да се сглоби верига за управление на осветлението от две или повече места. Което по принцип е много удобно и практично в дълги неосветени коридори, входни врати, килерчета, мазета, гаражи. Но след като се запознаха с принципа на окабеляването и свързването на системата, те се отказват, от броя на връзките към една разклонителна кутия. За онези, които ще мечтаят за подобно изпълнение на контрола на осветлението, искаме да угодим и да предложим интересно устройство, наречено бистабилно или импулсно реле, чийто принцип на работа и цел ще разгледаме сега.

уговорена среща

Този превключвател е проектиран да активира или деактивира натоварването, когато към контактите се прилага сигнал. Извиква се бистабилно реле, защото преминаването в състояние на включване или изключване се случва, когато сигнал се прилага към контролния вход. В същото положение релето остава след края на входния сигнал. Дори след прекъсване на връзката с мрежата, импулсното реле "запомня" последната позиция на своите контакти и ще бъде в това положение, когато релето се възстанови, без да променя състоянието си, докато не бъде изпратен сигнал към контролния вход.

Външен вид и схема

Принцип на работа и външен вид

В момента има два типа устройства:

  • електромеханична.
  • Електронната.

Всеки тип има своите плюсове и минуси, те също се изпълняват в различни сгради, и под DIN шина по-специално. Целта им се обединява, но принципът на работа на импулсните релета е различен, за който ще говорим сега.

Електромеханично реле - има контролна намотка и механични контакти, които работят по подобен принцип на бутон за щракване. Те изпратиха сигнал до бобината (натиснаха бутона), контактите се затвориха. Спряха да подават напрежение към входовете (пуснаха бутона), а контактите останаха в затворено положение. Когато контролния импулс се повтаря (бутонът се натиска отново), механизмът отваря контактите и остава в това положение до следващия импулс.

ABB

Електронните релета се доставят с релеен изход или с полупроводников превключвател. Тези устройства се събират на базата на микроконтролери, които контролират превключването на товара и следят входа на сигнала. В допълнение, някои контролери са комбинирани с таймери, което ви позволява да разширите обхвата и да съберете конкретни схеми на базата на едно устройство.

Електронно бистабилно реле

Разбрахме как работят импулсните релета. Сега да преминем към по-сложен въпрос - схемата за свързване на устройството към мрежата.

Електрическа схема

Правилна връзка

В тази схема на свързване на импулсното реле може да се види, че управлението се осъществява чрез превключватели с пружинно връщане (бутони), свързани паралелно един с друг.За да организирате управляваща верига към превключвателите, достатъчно е да нарисувате тънък двужилен проводник, а силовият проводник на осветлението е свързан към контактите на бистабилното реле. По този начин веригата е опростена, инсталирането се свежда до полагане на проводници от бутоните до бистабилно устройство и просто свързването им паралелно.

Обръщаме вашето внимание на факта, че има модели, в които се осигурява подсветката на бутоните, в противен случай трябва да се изключи подсветката, първо прочетете паспорта на модела.

Има и модели с управление на намотката от 8, 12, 24 волта 220 волта. За работата им е необходим отделен източник на енергия.

Пример за инструкция на импулсно реле RIO-1:

Технически характеристики на RIO-1

Област на приложение

В управляващите вериги на интелигентния дом импулсните релета са основният изпълнителен механизъм. Някои модели са оборудвани с допълнителен вход, в допълнение към основния, за групово изключване. Пример за централизирано управление на релето RIO-1 (тук можете също да намерите символа на устройството):

Централен офис

Например имате два етажа и когато тръгнахте, забравихте да изключите осветлението на втория етаж. За да не се върнат към превключвателя, всички електронни светлинни превключватели са свързани към мрежата за групово управление, когато се приложи сигнал към тях, те стават в изключено положение. Тоест от едно място можете да изключите светлината и след това да включите всяко поотделно от бутона.

Устройствата с таймери са удобно инсталирани на места, където е необходимо осветление за кратко време. Вход, входна врата, навес, гараж в мазе и др. След натискане на бутона устройството работи, доставяйки енергия на осветлението. По това време таймерът отчита времето, след което той подава сигнал и импулсното реле се изключва.За да деактивирате таймера, просто натиснете бутона два пъти подред и той ще бъде изключен до натискане на бутона. Можете да разберете повече за работата на импулсно реле с превключватели, като гледате това видео:

Преглед на съществуващите схеми за управление на осветлението

Надяваме се нашата статия да разшири хоризонтите ви и да подобрите комфорта с помощта на подобна автоматизация. С това приключваме прегледа на устройството, принципа на работа и обхвата на импулсното реле. Както вече разбрахте, този уред се използва най-често за контрол на осветлението в къщата.

Ще бъде полезно да прочетете:

Преглед на съществуващите схеми за управление на осветлението

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар