Какво е модулен контактор и защо е необходим?

Модулен контактор е електрически електромагнитен апарат, в който управлението се осъществява дистанционно. Той е предназначен за използване като превключващо устройство (използва се за включване и изключване на ток в електрическа верига). Контакторът може да включва от един до четири полюса на други контакти, а също така да използва променливи и постоянни мрежи (в зависимост от типа: електромагнитни, електропневматични, пневматични, заключващи се). Най-често това устройство се използва за управление на мощни електродвигатели. защото Тъй като се отнася до електромагнитните устройства, силата за затваряне и отваряне на контактите се създава от електромагнит. В тази статия ще се опитаме да разгледаме подробно принципа на работа, предназначението и дизайна на контактора.

Къде и защо се прилага

Най-често те използват модулен контактор, когато контролират и превключват отоплителната помпа и други различни устройства (например във вентилационни системи). Те станаха популярни и в търсенето при сглобяването на панели в апартамент и различни системи за автоматизация. Например, управление на светлината, помпа за сондаж, схема за автоматично включване на резерва и т.н. Защо? Тъй като контакторът се вписва перфектно с други модулни устройства, като същевременно не нарушава ергономията в екрана. Можете да потвърдите това, като погледнете визуален пример на снимката:

Стража в снимката на апартамента

Струва си да се помни, че мрежовото напрежение трябва да бъде не повече от 380 волта при честота 50 Hz. Но въпреки това контакторът може да работи при големи мощности. Има още няколко предимства на това устройство. Подобно на почти пълното отсъствие на шум и вибрации, които имат доста положителен ефект върху използването им не само в домашния щит, но и на обществени места (болница, апартамент, училища, институти и др.), Тъй като други устройства за превключване са твърде податливи на силна вибрация.

Между другото, размерът има значение. В крайна сметка малкият размер на модулния контактор ви позволява да го инсталирате din Rail, Дизайнът включва дъгови камери за гасене на дъгата, което се случва в процеса на промяна на текущия товар. Освен това има еднофазни и трифазни контактори, което ви позволява да се свържете към всяка мрежа.

Можете да научите повече за модулните контактори, като гледате това видео:

Общ преглед на машината

Дизайн на контактор

За да разберете принципа на контактора, е необходимо да се проучи неговата структура. В крайна сметка самото устройство се състои от няколко части. Да започнем с бобината. Той е необходим за създаване на магнитен ток. Ако бобината също е дросел, тогава тя осигурява движещите сили за работа на устройствата. За да предотвратите неизправности, струва си да проверите напрежението на нова бобина.

дизайн

При подмяна проверете няколко важни точки. Като например липсата на допир на подвижните части и липсата на въздушна междина, когато арматурата и сърцевината се допират.Следващата част е контактната пружина. Поддържа фиксирано контактно напрежение. След присъединяването на контактите се извършва преместването на търкалянето към неподвижния. В този случай става унищожаването на оксидни филми и различни химични съединения, които се появяват на повърхността на контактите. Ако при преместване на контактите подвижният се окаже неподвижен, тогава това се нарича предварително напрежение на контактната пружина. Това помага да се намали вибрацията на един контакт на друг.

Следващата част на модулния контактор е подвижна. Състои се от контакти, които се движат и създават работа. И друга част на устройството са контактите за затваряне. Именно върху тях се движат движещи се контакти, за да се създаде работа. Последните две части могат да бъдат комбинирани с една фраза - контактна система. В крайна сметка частите се различават малко, но заедно те създават определена сила. Трябва да се отбележи, че те са прикрепени към котвата, но са на различни места, тъй като подвижните ще са на траверса, а стационарните - на корпуса.

Когато контактите не се докосват и в тях няма ток, тогава това се нарича „състояние на покой“. Когато напрежението се прилага към намотката, се създава електромагнитно поле, което създава EMF, електромоторна сила. Захранващите контакти на ЕМП привличат ядрото. Ако захранването се прекъсне, електромагнитното поле ще изчезне и арматурата (ядрата) няма да бъде задържана. В този случай с помощта на пружина всички контакти ще се върнат в първоначалното си положение, прекъсвайки веригата. Това е основният принцип на контактора. Можете да видите по-подробно как устройството работи и от какво се състои, във видеото по-долу:

Устройство и схема на работа

Сега можем да кажем, че модулните контакти (като други контактори или стартери) работят, когато напрежението се прилага към или изключва от електромагнитна намотка. Инструкциите за свързване и работа са доста прости и няма да ви накарат да се притеснявате за него дълго време, защото когато го използвате, можете лесно да овладеете принципа на устройството.

Основни характеристики

На самото устройство ще намерите няколко марки, които от своя страна означават номиналния ток, броя на контактите и техния тип. В момента можете да избирате измежду 25 опции и модели на такова устройство. В този случай масата им ще бъде различна. При избора на подходяща опция си струва да обърнете внимание на всички тези показатели, тъй като номиналният ток на контактите и номиналното напрежение трябва да съответстват на областта на приложение. Например, препоръчваме ви да се запознаете с характеристиките на устройствата в таблицата:

Технически спецификации

Така разгледахме принципа на работа, предназначение и подреждане на контактори. Надяваме се, че предоставената информация е била интересна и полезна за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

Общ преглед на машината

Устройство и схема на работа

(9 гласа)
Зареждане...

4 коментара

 • Николай

  Доста интересни статии и полезни, добре направени !!!

  Отговарям
 • Иван

  Страхотна статия, начинаещ електротехник е много полезен за мен

  Отговарям
 • Сергей

  Добър ден.
  Ако оценката на четириполюсния контактор е 25А, тогава, както го разбирам, мога да свържа товар към един контакт 25А. Но в същото време вече не мога да заредя останалите контакти? Т.е. 25A максимум ли е за цялото устройство?

  Отговарям

Добави коментар