Какво да търсите при избора на контролер за LED лента?

Един от най-интересните продукти в областта на LED осветлението е LED лентата, представляваща набор от LED матрици, монтирани върху гъвкава основа на лентата. Монтажът на електронни компоненти върху лентата се извършва съгласно smd технологията, тоест запояването на елементите се извършва от отпечатаните проводници. Лентата може да бъде избрана едноцветна, тоест излъчваща един цвят. Въпреки това, така наречените RGB ленти, състоящи се от трицветни RGB LED матрици, имат най-изразителни възможности. Управлението на такива ленти се осъществява чрез специални контролери, изборът на които ще бъде обсъден. Принципът на работа на LED контролера на лентата се основава на контрола на широчината на импулса (PWM) на светещата интензивност на всеки от цветовете (RGB), тоест устройството има три изходни канала. Така че ще разгледаме как да изберем контролер за LED лентата и кой от тях е по-добър по отношение на характеристиките.

Изходно напрежение и мощност

LED лентата е периодична структура, мощността на която зависи от нейната дължина и е посочена във ватове на метър. Лентата може да бъде нарязана на определени места с контактни подложки за свързване на захранването. Общият дизайн на осветлението може да се състои от набор от панделки с различна дължина, чието местоположение може да бъде избрано в съответствие с проектното решение. Напрежението на лентата може да бъде 12 или 24 V, не зависи от дължината му. За правилния избор на контролер е необходимо да се изчисли общата мощност на цялата светлинна структура и след това да се избере устройство, което съответства на тази стойност, както и напрежението на лентата.

Спецификации на контролера

Препоръчваме да изберете устройство с малък запас на мощност (до 20-25%). Например, ако общата мощност на лентата е 135 вата, по-добре е да изберете контролер с мощност 150 вата. Това е достатъчно

Метод за контрол на контролера

В зависимост от необходимия режим на управление, изборът на контролер може да бъде направен в полза на следните опции:

  • ръчно управление (бутон);
  • IR дистанционно управление
  • дистанционно управление с радиовълни;
  • контролери, включени чрез аудио сигнал.

Устройствата от първия тип са по-прости и по-евтини от другите, но имат определени неудобства, свързани с необходимостта да бъдат близо до тях, за да изберете конкретен режим на работа.

Ръчно управление

Дистанционното управление на инфрачервените лъчи няма този недостатък, но режимът може да бъде избран само на малки (не повече от 12 метра) разстояния и при липса на чужди предмети между дистанционното управление и приемника на сигнала. Препоръчително е да изберете контролер с дистанционно управление за LED лентата, ако го използвате в малка стая.

Димер за дистанционно управление

Най-голямата свобода се осигурява от радиоуправлението. Този метод има най-голям радиус на действие, докато радиосигналът е в състояние да заобикаля препятствия.Една от разновидностите на контролерите, управлявани от радио сигнал, са устройства, управлявани чрез Wi-Fi канал, които могат да бъдат превключвани от смартфон, таблет и дори контролирани дистанционно чрез компютърна мрежа.

Wi-Fi контрол

За да контролирате светлинните ефекти във всекидневната, можете да изберете превключватели, оборудвани със звукови релета и реагиращи на определен звук, което създава определено удобство.

Наличие на програми за превключване

RGB контролерът може да съдържа програми за памет за контрол на интензивността на сиянието на отделните цветове. Изборът на програми може да се извърши ръчно или автоматично. Като се има предвид, че идеята за създаване на RGB диоди е да се получат различни нюанси на блясък чрез смесване на основни цветове, всяка програма, която можете да изберете, създава уникална игра на цвят. Такива ефекти се използват в интериорния дизайн, както и в качеството декоративно осветление на фасади на сгради, паметници, мостове и други конструкции.

Броят на програмите за избор на ефект може да варира от единици до стотици, в зависимост от размера на вътрешната памет на устройството. Освен това някои устройства ви позволяват да създавате и записвате вашите програми.

Ако сте запалени по електроника или програмиране, тогава можете да направите свой собствен RGB контролер. Можете да използвате всеки микроконтролер за това, но може да изглежда трудно за овладяване. За такива случаи обаче има специални табла за опростено програмиране на микроконтролери и интелигентни домашни продукти. Като пример за такава платка можете да изберете универсалния програмируем контролер Arduino, въз основа на който могат да бъдат изградени много автоматични вериги за управление за различни цели. Включително контролери за LED ленти.

Arduino

Трябва да се отбележи специално DMX контролерите, използвани в професионалната осветителна технология, чието съкращение е получено от Digital Multiplex. Такова устройство е в състояние да контролира 512 канала с леко натоварване, за което можете да изберете LED лента, прожектори и лампи. Основните области на използване на DMX са дизайн на осветление на клубове, ресторанти, концертни заведения.

Това е всичко, което трябва да знаете как да изберете контролер за вашата RGB LED лента. Надяваме се, че предоставените съвети са ви помогнали да намерите правилния тип и мощност за вашето устройство!

Ще бъде полезно да прочетете:

Зареждането ...

Добавете коментар