Разликата между контактора и стартера

Контакторът и стартерът са проектирани за едно и също нещо - превключване на силови вериги, както и управляващи вериги. Често професионалните електротехници или например специалисти с университетски дипломи не винаги са в състояние да обосноват как контакторът се различава от магнитния стартер. В крайна сметка изглежда, че и с двата електрически продукта се изпълняват редица подобни функции. Въпреки това, все още има някои разлики между тях.

Какво общо имат устройствата?

Контакторът обаче, подобно на магнитния стартер, "се включва" в комутационни вериги, основно захранващи. По този начин използването на двете устройства е препоръчително при стартиране на двигатели с променлив ток или при въвеждане / извеждане на етапи на съпротивление в случай на стартиране на реостата.

Дизайнът на устройствата може да бъде представен от една или повече двойки контакти за управляващата верига - нормално затворени или отворени. Между другото, визуално те дори не могат да бъдат разграничени в някои случаи, както можете да видите, като погледнете снимката:

Въпреки че мощните контактори могат да варират значително, като този:

CT-5000

Разлики на тела

Обичайно е голям брой търговски предприятия да наричат ​​магнитния стартер „контактор с малки размери“. В крайна сметка, ако сравним с него контактор, който е сходен по текущо натоварване, разликата между техните размери ще бъде видима с просто око. В допълнение, теглото на триполюсен 100-амперен контактор е доста голямо в сравнение със 100 ампер стартер.

Трябва да се има предвид, че няма да е възможно да се закупи контактор с нисък ток (например 10 ампера) - те просто не се произвеждат. Само магнитният стартер може да се превърне в връзка в слаби вериги.

Разликите на устройствата могат да бъдат открити в техните структурни характеристики. Контакторът има чифт силови контакти и доста обемни дъгови решетки. По този начин устройството няма собствено тяло, което изисква неговата инсталация на места, където няма да бъде достъпна за неоторизирани лица и е ограничена от влага.

Магнитният стартер се характеризира с това, че отвън е покрит с пластмасова обвивка, осигуряваща защита на контактите на силовия проводник. В същото време устройството няма дъгови камери, което също е разлика. Следователно, той не се използва за инсталиране в мощни вериги с голям брой комутация поради недостатъчна защита срещу дъгови разряди.

В този случай стартерът се различава от своя „конкурент“ и по-добрата защита на електрическото оборудване, особено при наличието на допълнителен корпус (в частност метален). Това прави възможно инсталирането на устройството почти навсякъде, което от своя страна контакторът не може да се похвали.

Разликата между електрическите устройства се дължи и на тяхното предназначение.Въпреки факта, че магнитният стартер е подходящ за нагреватели, соленоидни намотки, различни силови осветителни тела и други електрически приемници, всъщност той е предназначен за асинхронни 3-фазни двигатели с променлив ток.

В тази връзка дизайнът на всеки е представен от 3 сдвоени силови проводници. Неговите контролни контакти трябва да „участват“ в поддържането на състоянието на включване на устройството или, например, съставянето на сложни управляващи вериги с обратен старт.

Контакторът е различен по това, че комутира абсолютно всички променливотокови вериги. Оттук и разликите между устройствата на силовите проводници - контакторите „изпъкват“ чрез наличието на от 2 до 4 полюса.

Обща сума

Всъщност можем да кажем, че разликите между устройствата са доста произволни. На практика разликата между тях се определя от целта на устройството и ценовата политика. Във всеки случай потребителят ще може да избере продукта в съответствие с техните нужди и изисквания, а разликата в името се определя от производителите. Надяваме се, че ви помогнахме да отговорите на въпроса как контакторът се различава от магнитния стартер!

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Подобни материали:

(9 гласа)
Зареждане...

3 коментара

 • Сергей

  Вярвам, че контактор е електрически апарат за превключване на електрически вериги, без значение какъв е токът в тях, поне 4 поне 630 ампера. Стартер е контактор или контактори, сглобени във верига с управление, защита, блокиращи вериги и др. Струва ми се, че подобно определение елиминира всички несъответствия.
  Преподавател по електрически дисциплини Боярков Сергей Генадевич

  Отговарям
 • Майкъл

  Напълно съм съгласен с автора на статията.
  Водещ инженер на катедрата на главния енергетик на Руската академия на науките Борисов М.В.

  Отговарям

Добави коментар