3 опции за свързване на инфрачервен нагревател

Наскоро предоставихме на читателите „my.electricianexpa»Статия за предимства и недостатъци на IR нагревателите, Тяхната инсталация е доста проста - просто трябва да пробиете към стените и да захранвате проводниците, излизащи от тялото на продукта. За да можете правилно да извършите електрическата инсталация, тогава ще разгледаме няколко основни схеми за свързване на инфрачервени нагреватели към електрическата мрежа.

Външен вид на устройстваКато начало искам да отбележа, че за ефективен контрол на отоплението е необходимо да се инсталира индивидуален регулатор на температурата във всяка стая. Типична схема за свързване на инфрачервен нагревател чрез термостат е следната:

Окабеляване от машината

За да ви е по-лесно: PE - заземяване, L - фаза, N - нула. Фазовият проводник се прекъсва от прекъсвач. Заземяването трябва да премине директно от разпределителния панел към излъчвателя на топлина.

Ако има няколко инфрачервени нагреватели в стаята наведнъж, схемата на свързване трябва да изглежда така:

Свързване на два електрически нагревателя

Както можете да видите, няма нищо сложно, основното е да спазвате цветната маркировка на проводниците и не забравяйте да изключите електропровода преди окабеляване.

Исках също да насоча вниманието ви към няколко важни точки относно свързването на IR нагревателите:

 1. Общото текущо натоварване на електрически нагреватели не трябва да надвишава граничната стойност на регулатора на температурата.
 2. Свържете устройството от контакта само ако общата консумация на ток е по-малка от 10A. Ако тази стойност е по-голяма, захранването трябва да се подава чрез отделен кабел от разклонителната кутия.
 3. Линията трябва да бъде защитена. прекъсвач.
 4. Монтажната височина на устройството трябва да бъде най-малко 2 метра, в противен случай ефектът му може да повлияе неблагоприятно на здравето и благополучието на човек.
 5. Необходимо е да поставите инфрачервения панел в центъра на тавана, така че топлината да се разпределя равномерно в цялата стая. Ако има няколко нагревателя, поставете ги равномерно спрямо цялата площ на тавана.
 6. Не забравяйте да приложите изчисляване на напречното сечение на кабела за токако водите отделен проводник от разпределителната кутия. При избора на недостатъчен диаметър на сърцевината е възможна повреда в окабеляването.
 7. Дайте предпочитание на електронните термостати, те са по-функционални и позволяват използването на определени режими за пестене на електроенергия.
 8. Ако общата мощност на нагревателите е повече от 3 kW, е необходимо към веригата да се добави магнитен стартер.

Типична схема за свързване на инфрачервен нагревател чрез стартер:

Връзка с магнитен стартер

Ние също така препоръчваме да видите най-много икономична система за отопление на дома!

(6 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Валери

  Ik нагревател 800 at. Ток 3.5 Термостат 2,5 A няма да гори без
  Магнитен стартер? Капацитетите са различни .... Посъветва.

  отговор
  • Admin

   Да, трябва да поставите магнитен стартер. В противен случай контактите на термостата ще залепят или изгорят.

   отговор

Добавете коментар