Оформлението на разпределителния панел в апартамент и частна къща

За да е електрическото окабеляване безопасно, удобно за поддържане и също така да може да издържи натоварването от всички електрически уреди в корпуса, е необходимо правилно да се подходи към изготвянето на схема на разпределителното табло. В този проект трябва да се посочи цялата йерархия на прекъсвачите и RCD, до изходящата група. В допълнение, оценката трябва да бъде посочена на цялата защитна автоматизация. На следващо място ще предоставим читатели сайт my.electricianexp визуални диаграми на разпределително табло в частна къща, апартамент и вила.

апартамент

Така че, ако апартаментът е старопостроен и в допълнение едностаен (например Хрушчов), тогава планът за окабеляване на окабеляването ще изглежда така:

Проект за кетъринг на едностаен апартамент

Проект за една линия

Проект за една линия

Както можете да видите, в тази схема на свързване разпределителното табло няма PE шина, защото в стария Хрушчов няма заземяване. Що се отнася до елементите на електрическата верига, тя се състои от двуполюсен прекъсвач, електромер (Меркурий 201), RCD и групови машини. Една машина обслужва групата за осветление, втората - гнезда, а третата - пералнята. Ако имате заземен контур, тогава електрическата верига на монтажа на разпределителното табло в апартамента ще изглежда като тази, показана в примера по-долу.

Важно! Инсталирането на RCD в двупроводна мрежа за захранване е забранено съгласно PUE стр. 1.7.80 (виж Глава 1.7) и редица други регулаторни документи, така че този въпрос поражда много противоречия. Всеки специалист има собствено мнение по този въпрос. От една страна, комбинираният защитен и работещ проводник не може да бъде разкъсан, от друга страна, без RCD, изобщо няма да има шанс за оцеляване, ако се впишете във „фазата“ „кладенеца“. Монтирането на RCD в двупроводна електрическа мрежа е допустимо като временна мярка с бъдещ преход към пълноценна мрежа със заземителен защитен проводник (PE), тип - TN-C-S, TN-S.

Заземяване на окабеляване

Пунктираната линия (1) обозначава корпуса на разпределителното табло, (2) и (3) е нула и наземен автобус, Четвъртият елемент на проекта е гребенът, който свързва прекъсвачите. (5) - еднофазен RCD при 40 ампера и ток на изтичане от 30 mA, кладенец, и (6) - групови машини (3 до 16 ампера и 1 до 25, за връзка с плота). На входа е монтиран еднополюсен прекъсвач с номинална стойност 40 ампера. Най-ниският ред на електрическата верига се състои от жилищни потребители - група осветление, контакти и мощни електрически уреди (в нашия случай печки).

Е, все още има просторни апартаменти с електрическо отопление и група мощни потребители на електроенергия. В този случай електрическата верига на панела за вход и разпределение ще бъде по-сериозна и броят на автоматичните машини не е по-нисък от частна къща. И така, на вашето внимание, схема на разпределителна дъска за апартамент с подобрено оформление:Електрическо окабеляване в голям апартамент

При толкова много консуматори на електроенергия трябва да има трифазна мрежа (380V), а на входа, съответно, триполюсен прекъсвач от 63 ампера.В останалата част има RCD за 40 ампера, група автоматични машини за 16 и 25 ампера (в зависимост от дестинацията), добре, и отделно устройство за остатъчен ток за електрическо окабеляване в банята, с ток на изтичане не повече от 30 mA, съгласно PUE стр. 7.1.38.

Модерно решение е система за защита от течове на вода. Това ще ви позволи да спасите жилището и съседите си от наводняване по време на спешна ситуация или ако забравите да изключите водата. Така че, на етапа на ремонт, за да се предпазите от течове, е необходимо да положите отделен кабел в банята, от щита. Управляващият модул трябва да бъде свързан към мрежата за променлив ток с помощта на прекъсвач на остатъчен ток (RCD) или диференциален прекъсвач с изключителен ток не повече от 30 mA. Популярна система за защита от изтичане на вода е Neptun. Можете да прочетете повече за това в нашия преглед.Neptun Prow + Wi-Fi.

Също така припомнете, че за захранване на електрическата печка трябва да се използва кабел с напречно сечение на проводими проводници от поне 6 квадратни метра. mm, съгласно SP 256.1325800.2016 стр. 10.2 (SP 31.110 - стр. 9.2). В същото време вземете предвид реалната мощност на електрическата печка и проверете дали 6 квадратни метра са достатъчни. мм. секция.

Фокусирайки се върху предоставените схеми за свързване на панела на апартамента, проектирайте своя собствена версия и пристъпете към електрическата работа! за как да сглобите разпределителна дъска със собствените си ръцевече разказахме!

Частна къща

В частна къща може да има еднофазна или трифазна захранваща мрежа. В първия случай схемата на окабеляване ще бъде подобна на проекта за захранване на едностаен апартамент. Най-простият вариант за свързване на табло за жилищна сграда ще изглежда така:Електрическа мрежа на частна къща

В тази верига на комутационното табло за 220V частна къща на входа е инсталиран биполярен превключвател, след това е свързан електромер, последван от RCD и група от еднополюсни прекъсвачи. Всичко е доста просто и в същото време според GOST, PUE и изискванията на други документи. Ако към вашия сайт е свързана трифазна мрежа, тогава схемата на монтажа на клапата ще изглежда различно. Към него вече могат да се добавят потребители от стопански постройки - гараж, комунален блок или дори баня. Щитът, разбира се, ще бъде голям и с много клони, така че за пример намерихме доста подходящ вариант. За това как да сглобите трифазен щит, прочетете статията: https://our.electricianexp.com/instrukciya-po-sborke-trexfaznogo-elektroshhita.html.

Схема на разпределителното табло на частна къща на 380 V, използвайки RCD:

Трифазна схема на електрически панел

Бих искал да добавя малко описание към тази схема:

 1. Отделна линия е запазена за захранване на гараж, защитена от устройство за остатъчен ток. Останалите две машини са инсталирани на група търговски обекти и гаражно осветление.
 2. Ако къщата има трифазни консуматори на електроенергия, по-добре е да ги свържете чрез трифазен прекъсвач и четириполюсен RCD, както е показано в примера по-горе. Ако няма трифазни електрически уреди, можете да използвате проекта, предоставен по-долу.

Проектът за свързване на машини и RCD в къщичката

Последните 2 вериги на разпределително табло от 380 волта могат да се използват не само за захранване на индивидуална жилищна сграда, но и за захранване на просторна крайградска вила! Препоръчваме ви също да разгледате статията на как да се проведе окабеляване в къщата!

В крайна сметка ви съветваме да гледате полезно видео, което показва как да сглобите електрически щит според схемата:

(13 гласа)
Зареждането ...

10 коментара

 • Виталий

  Здравейте Искам да прекарам електротехник в къщата в страната. На стълба има разпределително табло с запечатана машина 25 A, след това четка и отново машина 25. A. Искам да включа светлината в къщата и да сглобя щита. Но сега не знам какви машини и RCD на входа да сложа в щита в къщата. Разполагате с автомат 40 A и RCD с 40 A и 30 ma. Как ще се комбинира с моите 25А машини. И кой проводник да използвам, VVG 3 × 4 или 3 × 6?

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Поставянето на машини в къща с номинална стойност над 25 ампера няма смисъл, VVG кабел 3 * 4 с добър марж, сложете го.

   отговор
 • Руслан

  На една от схемите ви, след като броячът е узо-d. На 20 ампера. Ако разбирам правилно D, това е узо категория. Тази категория се използва за фабрики, работилници и др. за апартаменти, не се препоръчва. тъй като тази категория. Проектиран за високи токови натоварвания в пиковия момент, т.е. При стартиране на двигателите. Преди нормалната им работа. Тъй като при стартиране двигателят консумира няколко пъти повече ток, отколкото при нормална работа

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Не, грешно сте го разбрали "RCD-D" е типът RCD, в който е монтирано захранването, което ви позволява да изключите напрежението, дори ако няма захранване.

   отговор
 • Denis

  Добър ден, моля, кажете ми в коя програма създавате рисунките?

  отговор
 • Артьом

  Добре дошли! Възможно ли е да използвате съвместно UZO (или Dif, не знам какво ще бъде по-добре в този случай) за кухнята и достойнството. Възел комбиниран с баня? Кухнята ще консумира около 12kW (няма електрическа печка - има фурна за 3,5kW), а в банята ще има пералня.
  Въпросът в този случай е да спестите пари и полезно пространство в щита.

  отговор
  • Admin

   Окабеляването не е място за спестяване. Можете да инсталирате и ще работи, но по отношение на надеждността това не е добър вариант.

   отговор
 • Иван

  Добре дошли! Така че получих такава схема за едностаен апартамент. Връзка от четириполюсно узо към еднофазна. В щита (B20 ouzo40A B16) искам да заменя пистолета на автомат B16 с C32 (след узото). Кажете ми, ще бъде толкова правилно, или си струва да замените напълно щита. Трифазна връзка не се изисква, поне засега, тъй като комплектът в домашния панел вече съществува. Въпросът е правилен) Благодаря.

  отговор
 • Eugene1976

  здравей
  кажете ми защо в схемата за 3-стаен апартамент е използван RCD от 40 ампера
  Аз не съм електротехник, но от това, което извадих, това трябва да бъде или сумата на подчинените машини 16 + 16 + 16 (плюс резерва), или номиналната стойност на по-високата машина (плюс резервата), както разбирам, узото трябва да стои на 63А (плюс резерва)

  отговор
 • амин

  Енергийните инженери няма да позволят да се постави нищо на електромера без уплътнение

  отговор

Добавете коментар